szponzorált tartalom menstruáció edzés
A menstruáció sokszínű, változatos, és minden nő egyedi módon éli meg. Ilyenkor is fontos azonban, hogy figyeljünk a testünkre és az egészségünkre. A sportolás kiváló módja annak, hogy egészségesen és kiegyensúlyozottan éljük mindennapjainkat, de ahhoz, hogy a legtöbbet hozzuk ki a mozgásból, fontos tudni, mely sportokat érdemes választani, és mikor érdemes végezni őket a menstruáció alatt.

Minden nő másként éli meg a menstruációt, ezért azzal kapcsolatban is érdemes rugalmasnak lenni, hogy valaki sportol-e ilyenkor, és ha igen, akkor milyen mozgásformát végez. Szerencsére rengeteg választási lehetőségük van, ha úgy döntenek, vérzés alatt is szeretnének edzeni. Sokan vannak, akik az első egy-két napot mindenképpen kihagyják, ugyanis számukra ekkor jár a legnagyobb kellemetlenséggel, fájdalommal, puffadással a menstruáció, míg mások végig aktívak tudnak maradni, és vannak olyanok is, akik ilyenkor egyáltalán nem képesek intenzívebb mozgást végezni. 

A legfontosabb figyelni a test jelzéseit.

 Semmit nem kell erőltetni, hiszen az egészség és a jó közérzet ilyenkor a legfontosabb, de azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a rendszeres testmozgás segíthet könnyebbé tenni a menstruációt. Endorfint szabadít fel ugyanis, ami elősegíti a jó hangulat elérését és az általános közérzetet is javítja. Emellett az endorfin természetes fájdalomcsillapító, vagyis az edzés enyhítheti a menstruációval járó görcsöket és egyéb fájdalmakat. Összeszedtük, milyen mozgásformákat érdemes végezni ilyenkor. 

Hirdetés

Ha alacsony az energiaszint

Jóga: A menstruáció első napjaiban sok nő tapasztalhat fáradtságot és levertséget. A jóga nyugtató gyakorlatai ilyenkor kiválóak, hiszen segíthetnek enyhíteni a fájdalmakat és javítani a hangulatot anélkül, hogy túlzott terhelést rónának a testre, valamint az egyszerű ászanák segíthetik a vér áramlását is.

Pilates: Az alacsony intenzitású pilates gyakorlatok segíthetnek a középső izomcsoportok erősítésében és a test rugalmasságának javításában, támogatják az ellazulást, csökkenthetik a görcsöket és az izomfájdalmakat, ezáltal megkönnyítik ennek az időszaknak az átvészelését, így ezeket a gyakorlatokat már a menstruáció előtti napokban is érdemes végezni.

Könnyű séták: A friss levegőn való könnyű séta javítja a közérzetet, a hangulatot és enyhíti a fáradtságot is. A testre és a lélekre is nyugtató hatással van, és mivel nem igényel erőkifejtést, ezzel a mozgásformával még akkor is próbálkozhatunk, ha erősebb görcsöket tapasztalunk. 

Ha közepes az energiaszint

Tánc: A könnyed táncmozdulatok szinte észrevétlenül frissítik fel és látják el energiával a testet, de a közérzetre is jótékonyan hatnak. Játékos és élvezetes mozgásforma, amibe teljesen belefeledkezhetünk: a fájdalom – ahogy az idő – elrepül.

Úszás: Az úszást sokan kizárják menstruáció alatt, pedig számos jótékony hatása van egyrészt azért, mert nem terheli annyira az ízületeket és a testet, másrészt segít ellazulni is, így az esetleges görcsök is elviselhetőbbé válnak.

Ha magas az energiaszint

Kerékpározás: A kerékpározás kiváló kardióedzés, hiszen erősíti a testet és javítja az állóképességet, ráadásul fokozza az energiaszintet és endorfint szabadít fel, ami csökkenti a fájdalmat és javítja a közérzetet. 

Futás: Ha a menstruáció nem jár különösebb fájdalommal és úgy érezzük, bőven van energiánk, akkor a futás kiváló lehetőség a test mozgásban tartására. Kezdjük lassú kocogással, figyeljünk arra, hogy reagál a testünk, majd fokozatosan növelhetjük az intenzitást.

Erősítő edzések: A menstruáció alatt az erősítő edzésekről sem kell lemondanunk, legyenek azok súlyzós, vagy ellenállással végzett gyakorlatok. Ezeknek a mozgásformáknak az intenzitását az energiaszintünkhöz alakíthatjuk, de ilyenkor is az a legfontosabb szabály, hogy inkább kis súlyokkal kezdjünk, alacsonyabb ellenállással és fokozatosan terheljük az izomzatot, figyeljük meg, hogyan reagál a testünk. Saját testsúlyos gyakorlatokat is végezhetünk, de erősítő gumiszalagokat is használhatunk. 

Minden nő másképp éli meg a menstruáció alatti időszakot, ráadásul egyénenként is változhat az energiaszint hónapról hónapra. A legfontosabb tehát az, hogy ha mozgás közben valami kellemetlenséget tapasztalunk, akkor tartsunk szünetet, változtassunk, ne erőltessük meg magunkat és fokozottan figyeljünk a folyadékbevitelre, valamint az edzések között mindenképpen hagyjunk elég időt a regenerálódásra. 

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária Bt. támogatta.

Hirdetés

A Premens vény nélkül kapható barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.