szponzorált tartalom szülés után segítség
A szülés utáni napok csodálatos, ám ugyanakkor kihívásokkal teli időszakot jelentenek minden kismamának.

A boldogság és az új élet érkezésének öröme mellett sok nő szembesül az úgynevezett baby blues vagy „síró napok" nevű jelenséggel, valamint más hormonális változásokból adódó kényelmetlenségekkel is. Ezek a jelenségek általában átmenetiek, de nem ritkán komoly pszichés és fizikai kihívások elé állítják az újdonsült anyukákat. A két leggyakoribb problémának tekinthető a baby blues és a hüvelyszárazság, amelyek összességében nagy terhet rónak a fiatal anyákra.

Hirdetés

Baby blues – hormonális hullámvasút

A szülés után a nők teste hirtelen és jelentős hormonális változásokon megy keresztül - az ösztrogén és a progeszteron szint gyorsan csökken, miközben más hormonok, például az oxitocin- és a prolaktinszint megemelkedik. Ezek a változások közvetlen hatással vannak az anya hangulatára és érzelmi állapotára. A baby blues nevű jelenség során a nők gyakran tapasztalnak hangulatingadozásokat, túlérzékenységet, szorongást is. Ez az állapot általában a szülést követő első néhány hétben vagy akár hónapban jelentkezik, és az esetek nagy részében átmeneti jellegű.

A baby blues jelenséget gyakran összekeverik a szülés utáni depresszióval. A kettő között azonban van különbség. Ha ez az állapot hosszabb ideig tart vagy súlyosbodik, mindenképpen forduljunk szakemberhez segítségért.

Hüvelyszárazság

A szülés után a nők gyakran tapasztalnak hüvelyszárazságot. Az ösztrogénszint hirtelen csökkenése a szülést követően az intim terület kiszáradásával járhat. A hüvelyszárazság nemcsak kellemetlen érzést okozhat, hanem fájdalmas is lehet, különösen az együttléteknél. Ez a fizikai kényelmetlenség gyakran párkapcsolati nehézségeket okozhat, hiszen a szexuális együttlét kellemetlenné válhat. Fontos azonban megérteni, hogy a hüvelyszárazság ilyenkor többnyire átmeneti jelenség, és léteznek módszerek és kezelések, amelyek enyhíthetik a tüneteket.

baby blues
A hüvelyszárazság párkapcsolati nehézséget is jelenthet
Forrás: Shutterstock

Mi a megoldás?

Ha szembesülünk a baby blues vagy a hüvelyszárazság érzetével, fontos, hogy ne érezzük magunkat egyedül. Sok nő tapasztalja ezeket a problémákat, és számos támogatási lehetőség és megoldás létezik.

- Kérjünk segítséget! Beszéljünk a partnerünkkel, a családunkkal vagy akár egy szakemberrel, bárkivel, akiről úgy gondoljuk, tényleges segítséget adhat. Az empatikus támogatás és megértés sokat segíthet az érzéseink kezelésében. 

- Gondoskodjunk magunkról! Fontos, hogy a kismamák kellő figyelmet fordítsanak magukra a szülés utáni időszakban még akkor is, ha elsőre lehetetlennek tűnik. Figyelni kell a megfelelő alvásidőre, táplálkozásra, mozgásra. Az egészséges életmód segíthet abban, hogy jobban érezzük magunkat a testünkben és az elménkben is. 

- Önvizsgálat: Ha a tünetek súlyosak vagy hosszabb ideig tartanak, ne habozzunk orvosi segítséget kérni. A szakember által javasolt terápiák sokat segíthetnek az érzéseink kezelésében és a tünetek enyhítésében.

A szülés utáni időszak sok kihívással jár mind pszichésen, mind fizikailag. Fontos azonban tudni, hogy nem vagyunk egyedül, és léteznek megoldások és támogatási lehetőségek a nehézségek kezelésére. Ne féljünk segítséget kérni és gondoskodni magunkról annak érdekében, hogy könnyebben átvészelhessük ezt az átmeneti időszakot és teljes mértékben fókuszálhassunk a családunkra.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária Bt. támogatta.

Hirdetés

A Cikatridina patikában kapható gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.