Ezek a természetes módszerek segítenek, ha nem tudsz elaludni

Annoyed,,Stressed,,Anxiety,Asian,Young,Woman,Suffering,From,Insomnia,,Frustrated
Shutterstock/Copyright (c) 2023 Kmpzzz/Shutterstock. No use without permission. - Kmpzzz
alvás álmatlanság stressz
Felgyorsult életvitelünk miatt egyre gyakoribbak az alvászavarok, legyen szó akár elalvási nehézségről, akár arról, hogy többször felébredünk az éjszaka közepén. Álmatlanság ellen azonban nemcsak az altatók nyújthatnak segítséget.

A pihenés nemcsak mentális jóllétünk, hanem egészségünk megőrzése szempontjából is nagyon fontos, ezért muszáj tenni valamit az álmatlanság ellen. A tartós alvásmegvonás felborítja szervezetünk védekezőképességét, megnőhet az allergiás reakciók előfordulásának valószínűsége, növekszik a szívbetegségek, illetve az agyvérzés kockázata. Az ébredés után tapasztalt fáradtság mellett az kialvatlanság a hangulatunkra, a memóriánkra és a koncentrálóképességünkre is negatív hatással van, ezáltal alaposan megnehezítve az iskolai vagy munkahelyi feladataink elvégzését. Szerencsére a problémára ma már van segítség, sőt mi magunk is sokat tehetünk a pihentető, jó alvás érdekében.

Álmatlanság ellen hatásos, ha este már nem a kijelzőt nézzük, hanem olvasunk.
Segítenek álmatlanság ellen egyes gyógyteák is.
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2021 Dejan Dundjerski/Shutterstock.

Álmatlanság ellen hatásos a melatonin

A melatonin termelődésére az évszakok szerint változó fényviszonyok is hatással vannak. Mennyisége már a serdülőkort követően csökkenni kezd, idősebb korban pedig szinte teljesen megszűnik. Pótlása természetes úton szabályozza az alvási ciklust, elősegíti a könnyű elalvást, az éjszakai zavartalan pihenést. Szedése biztonságos, ha nem lépjük túl a normál (0,5 és 5 milligramm közötti) napi adagot. Lefekvés előtt 30-60 perccel érdemes bevenni, segít az alvászavar kezelésében.

Segítenek álomba szenderülni az illóolajok

A pihentető levendulaillat segít az esti lecsendesedésben, lassítja a szívverést, csökkenti a vérnyomást, a kirobbanóan friss illatok, például a grépfrút vagy a citrom pedig hozzájárulhatnak, hogy reggeleink lendületesen induljanak. Egy tanulmány kimutatta, hogy a levendula illóolaja a fürdővízhez adva, vagy a halántékra, talpra kenve hozzájárul a napi stressz elengedéséhez, néhány cseppje a párnán, az ágyneműn pedig elősegíti a mély alvást.

Álomba ringat a macskagyökér

A valeriána egy évelő gyógynövény, amelyet ősidők óta használnak nyugtatószerként. Szakértők szerint nagyon hatékony növény, mivel megemeli a szervezetben a GABA-szintet. Ez pedig azért hasznos, mert a GABA szabályozza az agyban az idegsejteket, elősegítve ezzel a relaxációt. A népgyógyászatban az egyik legrégebben használt növény, teáját citromfűvel és komlóval társítva alvászavar kezelésére alkalmazzák.

Jót tesz este egy kis fanyar meggylé

Legújabb tanulmányok kimutatták, hogy a meggylé javíthatja az alvás minőségét a melatonin és a triptofán jelenlétének köszönhetően, amelyek az alvás-ébrenlét ciklus szabályozásáról ismert vegyületek. Egy 2018-as tanulmány szerint átlagosan 84 perccel nőtt az alvásideje azoknak, akik két egymást követő héten keresztül fogyasztottak ebből az antioxidánsokban és gyulladásgátló vegyületekben gazdag, fanyar gyümölcsléből. Lefekvés előtt körülbelül 2-3 órával igyunk belőle.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.