Íme a legtutibb módszer a csuklás megszüntetésére

Secretive,Woman,Covering,Her,Mouth.,Shocked,Lady,Receiving,A,Strange
Shutterstock - Nicoleta Ionescu
csuklás megszüntetés rekeszizom
Nincs olyan ember, aki még ne tapasztalta volna a csuklást, mely túlzás nélkül a legváratlanabb helyzetekben is jelentkezhet és nem tudni, meddig tart. Ismerünk jó néhány bevált módszert, melyek segítenek az elűzésében, azonban mind közül van egy, amely a tudósok szerint száz százalékosan működik.

A rekeszizom önkéntelen összerándulását nevezzük csuklásnak, mely rendszerint pár perc alatt néhányszor ismétlődik meg. Kísérője egy jellegzetes hang, melyet az okoz, hogy a tüdőbe hirtelen beáramló levegőtől a gégefedő lezárul. A jelenség kellemetlen, bár néhány szituációban akár még viccesnek is hathat, persze csak akkor, ha nem te vagy az áldozat. A kiváltó okok között szerepel, ha valaki gyorsan eszik vagy iszik valamit, túl sok alkoholt fogyaszt, esetleg hevesen sír, nevet vagy köhög.  A csuklástól nehéz megszabadulni, bár számtalan technika létezik a megszüntetésére, van egy, amiről a tudósok is azt állítják, hogy száz százalékosan működik. 

csuklás
Íme a legtutibb módszer a csuklás megszüntetésére
Forrás: Shutterstock

A csuklás ellen a legjobb módszer a tudósok szerint

A csuklás elleni technika lépései

  1. lépés: Fújd ki a levegőt, ürítsd ki a tüdődet.
  2. lépés: Vegyél egy mély levegőt, és tartsd bent néhány másodpercig.
  3. lépés: Anélkül, hogy kiengednéd a levegőt, vegyél még egy kis levegőt, majd tartsd bent néhány másodpercig.
  4. lépés: Ismételd meg a harmadik lépést.

Miért csuklunk?

Funkciója egyébként egy magyarázat szerint az, hogy a gégefedőbe szorult ételt kimozdítsa. A csuklástól a gégefedő összehúzódik, ami vákuumot kelt a mellüregben, és az így létrejövő nyomáskülönbség rásegít a perisztaltikára. Egy másik magyarázat, hogy a csuklás funkciója a légzőrendszer születés előtti tornáztatása, netán a magzatvíznek a tüdőkön kívül tartása lenne. Ez a megállapítás azokból a megfigyelésekből született, melyeket ultrahanggal végeztek és megfigyelték, hogy már a magzat is csuklik az anyaméhben. Egy harmadlagos elmélet szerint ez a kopoltyúval és tüdővel is rendelkező őseinktől ránk maradt reflex.

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.