Egészséges bőröregedés: 4 jel, hogy valamit jól csinálsz

Beautiful,Gorgeous,50s,Mid,Aged,Mature,Woman,Looking,At,Camera
Shutterstock/Copyright (c) 2021 Ground Picture/Shutterstock. No use without permission. - Ground Picture
bőröregedés rugalmasság egészség
Senki nem szeretne ráncokat, petyhüdtséget, de az évek sajnos nem kímélik az arcot se, legyen szó férfiról vagy nőről. Ám nem mindegy, hogy 50 vagy 80 évesen kell a mély ráncokkal, megereszkedett bőrrel szembenézned.

Száraz arcbőr, mély ráncok, hiperpigmentáció, azaz a fényvédelem hiányában keletkező foltok: három olyan dolog, amivel mindenképpen szembesül az ember, a kérdés csak az, hogy mikor. Az alvás, a mozgás, az életmód is ad vagy elvesz a bőr szépségéből, és számít természetesen a genetika is. Ám annak, hogy mindennek ellenére jól bántál vele, ezért egészségesen öregszik a bőröd, egyértelmű jelei vannak. 

egészséges bőröregedés jelei
Ha jól bántál vele, a bőröd egészségesen öregszik
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2022 Tatiana Foxy/Shutterstock

Gyors, egészséges sebgyógyulás

Akinek a bőre egészséges, annak egy nyílt vágás a bőrén egy héten belül meggyógyul, a komolyabb sérüléseknek pedig 4-6 hétre van szükségük. Az elegendő fehérjebevitel és az erős immunrendszer (no és a genetika) segíti a gyors és szép sebgyógyulást. Akinek előrehaladottabb kora ellenére megfelelően hidratált, jól táplált a bőre, annak maradandó nyomok nélkül gyógyulnak be a sebei.

Sima textúra

Ha legtöbbször sima tapintású a bőröd, nem száraz, nem viszket, az feltehetőleg a jó hidratáltságnak és a megfelelő fényvédelemnek köszönhető, magyarul kiváló a bőrápolási rutinod. A száraz, itt-ott pikkelyesnek tűnő bőrszerkezet ennek ellenkezőjéről tanúskodik. 

Telt orcák

Ha az arcod nem veszített a térfogatából, ugyanolyan húsos, mint korábban volt, az is jó jel. A napozás és más külső öregedési tényezők meggyorsíthatják az egészséges elasztinrostok elvesztését a bőrünkben, ezzel csökkentve a rugalmasságát és növelve a lazaságát, vagy mondjuk úgy, petyhüdtségét.

Minimális bőrtónus-változás

Napfényfoltjai 40 éves kor felett szinte mindenkinek vannak. Ha világosbarna foltokból csak minimális akad az arcodon, akkor nagy eséllyel többször figyeltél oda az elmúlt évtizedekben az UV-védelemre, mint nem. A napfény bőröregedést elősegítő hatását mindenki ismeri, azt azonban kevesebben tudják, hogy a sok monitor előtt töltött idő is ugyanúgy káros a bőr egészségére, és annak idő előtti öregedését, foltosodását okozhatja, ezért érdemes a kijelzőkkel szemben is fényvédővel felvenni a harcot.

Nem dohányzol? Látszik!

A dohányzás növeli a ráncok számát, egyenetlen bőrpigmentációhoz, rugalmasságvesztéshez és mély ráncokhoz vezet, de a szürkés bőrszín sem ritka a régóta cigarettázó nők körében. Bőrgyógyászok szerint nem ritka jelenség, hogy egy 40 éves erős dohányos nő bőrének szerkezete ugyanolyan, mint a nemdohányzó 70 éves nőké. 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.