Érettségizz vizsgadrukk nélkül: használd az illóolajok erejét a stressz csökkentésére

Shutterstock/Vera Prokhorova - Vera Prokhorova
idegesség illóolaj stressz érettségi
Az illóolajok pozitív hatásait már az ókorban is ismerték. Egyiptomban a gyógyításra és testápolásra, de relaxáláshoz és pakolások összetevőjeként is felhasználták. Már akkor tudták, hogy pozitívan hatnak a lélekre, nyugtatják az idegeket, oldják a stresszt. Pedig hol volt még akkor az érettségi?!

A stressz és a szorongás nap mint nap jelen van az életünkben. Feszültségben sosincs hiány, amit csak fokoz a szóbeli érettségi időszaka — amelynek első etapja az emelt szinttel június 5-én kezdődött és június 12-én, azaz ma zárul, a következő felvonása a középszintű érettségikkel június 17-én kezdődik és július 5-ig tart. A vizsgadrukk sokszor rányomja a bélyegét a vizsgázók teljesítményére, van, akit túlpörget, mást lebloklol. A stressz- és szorongásoldás egyik legjobb eszköze a légzés: érdemes már a szóbeli előtti napokban is gyakorolni a pár perces légzőgyakorlatokat, amelyek az illóolajok erejével együtt nyugalmat és higgadtságot teremtenek benned, hogy magabiztosan léphess be a tanterembe.

stressz, érettségi, illóolaj
Készülj a szóbeli érettségire az illóolajok stresszoldó erejével
Forrás: Shutterstock

A következő négy illóolaj segít a szóbeli érettségik előtt

Akár a bőrödre csepegtetve, akár egy kis illatpárnán vagy a kis üvegcsében is magaddal viheted kedvenc nyugtató illatodat, de arra figyelj, hogy mindig 100 százalékos tisztaságú illóolajat használj. 

1. Bergamott illóolaj

Fruits,Of,The,Bergamot,Orange,,(citrus,X,Bergamia),,Bergamotte,Or
A bergamott vagy édes citrom illóolaja természetes szorongásoldó, szóbeli érettségi előtt pár csepp a csuklóra elég belőle
Forrás: Shutterstock

A bergamott illóolaj hatékony antidepresszáns, kutatási eredmények bizonyítják, hogy vérkeringés-fokozó hatásával természetes módon oldja a szorongást. Néhány másodperc alatt megváltoztatja a hangulatot, a félelmet a jókedv és az erő váltja fel. 

2. Levendula illóolaj

Bouquet,Of,Fresh,Lavender,On,The,Table
A levendula nyugtatja az idegrendszert
Forrás: Shutterstock

Az egyik leggyakrabban használt illóolaj, ha a belső béke a tét. Csökkenti a vérnyomást és a pulzust, emellett megnyugtatja az idegeket, enyhíti a szorongást, és a nap végén, amikor már mindenen túl vagy, segít elaludni.

3. Ylang-Ylang illóolaj

Ylang,Ylang,Or,Cananga,Odorata,Flowers,On,Nature,Background.
Az ylang-ylang vagy kananga segít a pozitív gondolkodásban
Forrás: Shutterstock

Az ylang-ylang nyugtató hatású, segít a depresszió tüneteinek kezelésében. Kitartást biztosít, felbátorít, erősíti a pozitív hozzáállást és gondolatokat, ami vizsgahelyzetben elengedhetetlen. A vérnyomást és a pulzusszámot is csökkentheti, ezért alacsony vérnyomás esetén használata nem javasolt.

4. Kamilla illóolaj

Cup,Of,Herbal,Tea,And,A,Bouquet,Of,Chamomile,Flowers
A kamilla illóolaj mellett a kamillatea is megnyugtat
Forrás: Shutterstock

A stresszoldás bajnoka, gyógyító olaja segít az ellazulásban, nyugtatja az elmét és a testet. A nyugtató hatású kamillatea fogyasztása a vizsgák előtt szintén jó választás, és még a szomjadat is oltja. 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.