A fermentált zöldségek titka: nem csak finomak, nagyon egészségesek is

Fermented,Vegetables,On,Kitchen,Counter
Shutterstock/Copyright (c) 2018 Megan Betteridge/Shutterstock. - Megan Betteridge
fermentálás bélflóra immunrendszer
Egyre nagyobb divatja van ennek a savanyítási eljárásnak, hiszen egyszerű, gyors, és a végeredmény isteni. De az egészségünk miatt is jó, ha bekerülnek a fermentált zöldségek az étrendünkbe.

A legismertebb fermentált zöldségek a savanyú káposzta és a kovászos uborka, ezeket szinte mindenki fogyasztja, de gyakorlatilag bármit lehet így savanyítani, ha valaki érez kedvet hozzá. Sőt, ma már egyre több kistermelőtől, vagy üzletben lehet beszerezni az ezzel a hagyományos eljárással készült savanyúságokat vagy kimchit, amiket persze elsősorban az ízük miatt fogyasztunk, de emellett az egészségünkre is rendkívül pozitív hatással vannak.
 

Egyre divatosabb a fermentált zöldségek készítése.
A fermentált zöldségek fogyasztása az egész szervezetünkre jó hatással van.
Forrás: Shutterstock

De mi fán terem a fermentálás?

Ősi tartósítási eljárásról van szó, melynek során az erjedés természetes úton megy végbe, hozzáadott adalékanyagok és tartósítószerek nélkül. A fermentált ételekben olyan gazdag organikus kultúra alakul ki, ami nemcsak a tartósítást segíti, de az emberi szervezetre is jótékony hatással van. Míg más savanyúságok ecettel, tartósítószerrel készülnek, a fermentált zöldségek sós vízben érnek be.

A fermentált zöldségek a bélflóra őrei

A probiotikumok jótékony hatásai mindenki előtt ismertek, hiszen ezek hatására a bélflóra egyensúlya visszaáll. Ha valaki rendszeresen rosszul táplálkozik, a rossz baktériumok túlsúlyba kerülnek, ez pedig negatívan befolyásolja az emésztésünket is. Ha beiktatjuk az étrendünkbe a fermentált ételeket, idővel visszaáll az egyensúly, hiszen ezekben rengeteg, a bélflórára pozitív hatással bíró jó baktérium található.

Erősítik az immunrendszert

Ha nem jól funkcionál a bélflóra, az az egész szervezetünkre hatással lehet, hiszen az immunrendszerünk 70%-a a bélben található. A fermentált ételek rendszeres fogyasztása visszaállítja az egyensúlyt, több lesz a jó baktérium, így a szervezetünk könnyebben le tudja gyűrni a fertőzéseket.

Jót tesznek a bőrnek és a mentális egészségnek is

A bélflóra egyensúly-eltolódása, a káros baktériumok túlsúlya gyulladásokat okoz a szervezetben, és ez a bőrünkön is meglátszik: pattanások, aknék jelenhetnek meg az arcon, vagy a test más részein. Emellett a mentális egészség is javul a fermentált zöldségek hatására, hiszen ma már egyre jobban kutatott terület a bélrendszer és az agy közötti kapcsolat: ha egészséges a bélmikrobióta, akkor jobb a közérzetünk.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.