Drága gépek nélkül is lehet egészséges a lakás levegője nyáron

Relaxed,Serene,Pretty,Young,Woman,Feel,Fatigue,Lounge,On,Comfortable
Shutterstock/Copyright (c) 2019 fizkes/Shutterstock. No use without permission. - fizkes
levegő allergia egészség házi praktika
Télen mindenki figyel a szellőztetésre, páratartalomra. De a lakás levegője nyáron is fontos, hogy nemcsak friss, de egészséges is legyen, hiszen a tartósan rossz beltéri levegő ilyenkor is okozhat megbetegedéseket.

Sokan úgy vélik, csak télen okozhat a lakás levegője betegségeket, pedig ez nem igaz; érdemes egész évben figyelni a levegő minőségére. A leggyakoribb beltéri allergének, mint a házi poratka, a penészgomba és a háziállatok, valamint a takarítószerek, oldószert tartalmazó termékek, illatosítók, kozmetikumok, lakkok használata súlyosbíthatja a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők tüneteit, növeli a légúti fertőzések kialakulásának kockázatát, továbbá olyan egyéb panaszok is megfigyelhetők, mint a száraz, viszkető bőr, a krónikus arcüreggyulladás, hányinger, fejfájás, fáradtság, koncentrációs zavarok. Szerencsére tudatossággal frissebbé, egészségesebbé tudjuk tenni otthonunk levegőjét, és ehhez sem légtisztítóra, sem klímára nincs szükség.

A lakás levegője nyáron is lehet egészségtelen.
Segítenek a szobanövények is, hogy tiszta legyen a lakás levegője.
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2019 New Africa/Shutterstock

Szellőztetés nélkül nem lehet 

Ha egész nap otthon tartózkodunk, szellőztessük át a lakást kereszthuzat létesítésével naponta legalább háromszor. Akkor se feledkezzünk meg a reggeli és az esti szellőztetésről, ha napközben távol vagyunk otthonunktól. Amennyiben a bel- és kültéri hőmérséklet közötti különbség nagyobb, mint 10 °C, a szellőztetés időtartama legyen legalább 5 perc. Amennyiben a hőmérséklet-különbség kevesebb, mint 10 °C, alkalmanként 10-15 percig is szellőztethetünk.

Használjunk természetes tisztítószereket 

Egyes tisztítószerekben erős vegyi anyagok találhatók, melyek légzési nehézségeket okozhatnak vagy allergiás-, illetve asztmás rohamot válthatnak ki. Olvassuk el figyelmesen az összetevők listáját, és kerüljük el az illékony szerves vegyületeket, illatanyagokat vagy gyúlékony anyagokat tartalmazó termékeket. Saját tisztítószert is készíthetünk, sima szappan, víz és ecet, vagy szódabikarbóna felhasználásával.

Jobb a lakás levegője, ha tisztaság van

Ha valahol megtelepszik a penész a lakásban, a levegőben lebegő spórák belélegezve felhalmozódhatnak az orrban vagy akár a tüdőben is. Ez allergiás tünetekhez vezethet, mint például köhögés, tüsszögés, vagy légzési nehézségek. A gomba a nedves helyeket szereti, ezért fontos, hogy a fürdőszobát mindig páramentesítsük. Zuhanyzás után kapcsoljuk be a ventilátort vagy nyissunk ablakot, hogy csökkenjen a páratartalom. A nedves törölközőket és mosdókendőket akasszuk fel száradni.

Tartsunk növényeket

A szobanövények nemcsak dekoratívak, hanem a testi-lelki egészségünkre is jótékony hatással vannak. Amellett, hogy megkötik a szén-dioxidot és oxigént termelnek, egyes növények a vegyi anyagokat (pl. formaldehidet, triklor-etilént és a benzolt) is kiszűrik a levegőből és megkötik a dohányfüstöt. Ezek közül a legkönnyebben tartható a közönséges borostyán, az aloe vera és a vitorlavirág.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.