Mikortól számít az ember öregnek? - A megnövekedett élettartam átveri az időseket

Happy,Active,Senior,Couple,Having,Fun,Outdoors.,Portrait,Of,An
Shutterstock/Copyright (c) 2023 pics five/Shutterstock. No use without permission. - pics five
tanulmány öregedés időskor
Ki számít idősnek? Az attól függ, melyik generációt kérdezed. Ha azt, amelyik épp öregnek számít, esélyes, hogy azt mondja, ő még fiatal, miközben a kora egészen másról árulkodik.

A Berlini Egyetem tudósai a Stanford Egyetem, a Luxemburgi Egyetem és a németországi Greifswaldi Egyetem tudósaival együttműködve 14 056 német válaszait vizsgálták meg. Az öregedéssel kapcsolatos kérdőívekre adott válaszokat 1996 és 2021 között gyűjtötték. 

öregedés, öreg, idős pár
Egyre későbbre tolódik az a kor, amikor az idősek valóban öregnek érzik magukat
Forrás: Shutterstock

A kérdések között szerepelt, hogy a válaszadó hány éves korban nevezne valakit öregnek?

A 2021-től összegyűjtött válaszokban a 65 éves résztvevők ragaszkodtak ahhoz, hogy még messze vannak attól, hogy idősnek minősítsék őket, átlagosan elmondható, hogy szerintük az öregkor 74 éves korban kezdődik. A 25 éves résztvevők azonban gyökeresen más szemléletet képviseltek, ami arra utalt, hogy a korosabb megkérdezett hatvanasok tagadják, hogy idősödnének. A fiatalok úgy nyilatkoztak, hogy az öregség akkor kezdődik, amikor valaki betölti a 66. életévét. A válaszok közötti drasztikus, nyolcéves különbség rávilágít, hogy a generációk mennyire másképp érzékelik az öregedés folyamatát.

A kutatók szerint az idősebb válaszadók a „korsztálytól való elhatárolódás" jeleit mutatják, amelyet úgy lehetne leírni, mint az öregség nemkívánatos állapotától és az idősebb felnőttek csoportjától való pszichológiai eltávolodás folyamata.

A felmérés eredményei alátámasztják azt a tanulmányt, amelyet szintén Németországban végeztek az öregedésről, és amelynek résztvevőitől 2008-ban begyűjtött adatok szerint az öregség 61,9 éves korban kezdődik. 2018-ra ez az életkor kitolódott, és a legtöbb válaszadó 66 évet jelölt meg az öregkor kezdetének. Tehát ahogy telik az idő, lesz egyre fejlettebb az orvostudomány, úgy érzik magukat a idősek egyre fiatalabbnak

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.