Pisilés közben mindenkinek követnie kellene a 21 másodperces szabályt

pisilés, hólyag, nő, wc, mosdó
Shutterstock/Demkat - Demkat
egészséges hólyag szabály pisilés
A tudósok szerint az egészségünk érdekében kellene figyelnünk a 21 másodperces szabályra. Ezt kell tennünk pisilés közben.

Az állatok vizeletürítési szokásait vizsgálva tettek meglepő felfedezést a tudósok, amelyet ők a "vizelés törvényének" neveznek, és pisilés közben érdemes nekünk is figyelnünk erre. Felfedezték az úgynevezett 21 másodperces szabályt: minden 3 kilogrammnál nagyobb állat körülbelül ennyi idő alatt üríti ki a hólyagját. 

pisilés, hólyag, nő, wc, mosdó
Pisilés közben kövessük a 21 másodperces szabályt
Forrás: Shutterstock/bigshot01

Pisilés közben kövessük a 21 másodperces szabályt

A 3 kilogrammnál nagyobb állatok körülbelül 21 másodperc alatt ürítik ki a hólyagjukat. Kisebb állatoknál - például patkányoknál - a másodperc töredéke alatt is megtörténhet a vizelés. A kutatás segített megerősíteni, hogy a pisilés időtartama nemcsak a hólyagnyomással függ össze, hanem jó barátunkkal, a gravitációval is. A nagyobb állatoknak hosszabb a húgycsöve, és így nagyobb gravitációs erő hajtja az áramlást, ez segít abban, hogy a 3 és a 100 kilós állat is közel azonos idő alatt végezzen a "kisdolgával".

Nicole Eisenbrown urológus elmondta, hogy ez a "21 másodperces szabály" segíthet abban, hogy szemmel tartsuk saját egészségünket és szokásainkat. 

Ez ugyanis a vizeletürítés idális időtartama, ha ennél rövidebb vagy hosszabb ideig tart, az azt jelenti, hogy vagy túl hamar mentünk el a mosdóba, vagy túl sokáig tartogattuk, és ez bizony probléma.

 Ha ugyanis valamilyen okból - mondjuk olyan munkánk van, ahol csak meghatározott időközönként tarthatunk szünetet - rendszeresen addig halasztjuk a vizeletürítést, ameddig lehet, akkor a hólyag megnagyobbodhat a krónikus túlterhelés miatt, ami később funkcionális problémákat okozhat.

Ha túl gyakran pisilünk (és a 21 másodpercnél jóval rövidebb ideig tartó pisilés jó indikátor erre), akkor "túlműködő hólyag"  alaklulhat ki: a hólyag úgy érzi, hogy tele van, és akkor is érezzük az ingert, amikor nem kellene.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.