A leggyakoribb tévhitek a pszichológushoz járásról

Over,Shoulder,View,Of,Female,Psychologist,Sitting,In,Armchair,,Talking
Shutterstock/Copyright (c) 2022 YURII MASLAK/Shutterstock. No use without permission. - YURII MASLAK
pszichológus lelki egészség terápia
Egyre tudatosabbak vagyunk nemcsak a testi, de a lelki egészségünkkel kapcsolatban is. Ma már egyáltalán nem szokatlan dolog pszichológushoz járni, sőt, egyre többen jönnek rá, hogy semmi szégyellnivaló nincs benne. Mégis rengeteg a tévhit a terápiával kapcsolatban.

Segítséget kérni nem szégyen, főleg, ha az egészségünkről van szó. Míg betegségek esetén simán orvoshoz megyünk, a lelki problémák sokszor kezeletlenül maradnak. Pedig rövid- és hosszú távon is káros hatásai lehetnek, ha a szőnyeg alá söpörjük ezeket. Ha úgy érezzük, elakadtunk a lelki folyamatainkban, érdemes pszichológushoz járni, ahol a szakember segít túllendülni a nehézségeken. Bár egyre többet szerepel a médiában, köztudatban a terápia, még mindig rengeteg a tévhit.

Ma már nem szokatlan dolog pszichológushoz járni.
Már nem ciki pszichológushoz járni, de az egyik tévhit, hogy kanapén fekve történik a beszélgetés.
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2019 Pixel-Shot/Shutterstock.

1. Pszichológushoz járni csak az őrülteknek kell

Az egyik leggyakoribb tévhit, hogy aki pszichoterápiába jár, az elmebeteg. Ezt a kifejezést ma már csak a köznyelv használja, a pszichiátriában mentális zavarok gyűjtőnéven szerepelnek ezek a betegségek, és súlyos tévhit azt hinni, hogy csak az ezekben szenvedő betegeken segíthet a pszichoterápia. Bárki számára érdemes pszichológust felkeresni, aki úgy érzi, kezd kicsúszni a kezéből az élete irányítása, és semmilyen diagnózis nem szükséges ehhez.

2. Minden az anyánkról szól

Régebbi filmekből jöhet ez a tévhit, hogy bármilyen problémánk van, az visszavezethető a szüleinkkel, főleg az anyánkkal való gyerekkori kapcsolatunkra. A valóság azonban az, hogy a legtöbbször a terápia során a jelenen és a jövőn van a hangsúly.

3. Csak addig hat, míg a szakemberhez járunk

A terápia célja nem az, hogy a pszichológus minden pillanatban fogja a kezünket, és mindig hozzá rohanhassunk, ha szorongás, lelki fájdalom, vagy bármilyen probléma üti fel a fejét. Pszichológushoz járni azért érdemes, mert eszközöket kapunk, mondta a WebMD orvosi online magazinnak Dr. Parinda Khatri pszichológus. Ezek lehetnek párkapcsolati szkillek, dühkezelés, vagy a gondolataink, cselekedeteink hatékonyabb kontrollálását célzó technikák.

4. Akkor segít, ha nagy a baj

Sokan fordulnak nagy megrázkódtatások, válságok és változások során pszichológushoz, elég csak a válásra, gyászra gondolni, de a terápia nem kizárólag a krízisekről szól, sokkal inkább a mindennapokról, hiszen főleg ezekben kell boldogulnunk. Segíthet például, ha valaki túlterheltnek érzi magát a családi és munkahelyi feladatok miatt. Akár történt valami, ami miatt a feldolgozás segítség nélkül nem megy, akár azt érezzük, hogy szülőként túl stresszesek vagyunk, mindenképpen jó, ha egy szakember segít felfedezni a belső erőnket, és megküzdési stratégiát ad a kezünkbe.


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.