A puffadás egy gyakori, ám igen kellemetlen tünet, amely sokakat érint — többeknél főleg étkezés után jelentkezik. Dr. Jenny Le családorvos és népszerű TikTok-személyiség magyarázta el, hogy a puffadás oka sok esetben nem az, amire mindenki gondol, a túlevés.
Elmondta, hogy az állandó puffadás oka legtöbbször az elégtelen kalóriabevitel és a dehidratáltság. A bélrendszer megfelelő működéséhez jelentős mennyiségű energia kell. Ha nem veszünk magunkhoz elég kalóriát, vagy rendszertelen az étkezésünk, akkor akadályozzuk a testünkben zajló folyamatokat, és ez puffadáshoz vezethet. Ha a bélrendszer nem kap elegendő táplálékot, nem tud megfelelően összehúzódni, nem tud megszabadulni a salakanyagtól.
Ha nincs ott étel, a beleknek nincs okuk összehúzódni. Aztán ha hirtelen megterheljük a rendszert nagy mennyiségű étellel, akkor pedig jobban összehúzódnak a belek, mint kellene - ez puffadáshoz vezethet.
Dr. Le arra is figyelmeztet, hogy ha magas rosttartalmú, egészséges ételekkel, például gyümölcsökkel és zöldségekkel teli étrendet követünk, mégis székrekedésünk van — valószínűleg nem iszunk elég vizet. Az ülőmunkát végzőknek szintén problémájuk lehet az emésztéssel: a mozgás hiánya nehezíti a széklet átjutását a bélrendszeren.
A puffadás elkerülése érdekében ajánlott magas rosttartalmú ételeket fogyasztani, rendszeresen mozogni, bőséges mennyiségű vizet fogyasztani. Kerülni kell a szénsavas italok, az alkohol, a koffein, valamint a feldolgozott, cukros és fűszeres ételek fogyasztását. Nem szabad közvetlenül lefekvés előtt enni, nassoni sem.
A doktornő azt javasolja, hogy forduljunk orvoshoz, ha a puffadás három hétnél tovább fennáll, és az étrend megváltoztatása ellenére sem javul a helyzet, vagy ha olyan tünetek jelentkeznek, mint a hányás, hasmenés, székrekedés, fogyás vagy vér a székletben.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.