Az állandó puffadás oka nem az, amire a legtöbben gondolnak

emésztés puffadás bélrendszer
A TikTok egyik népszerű orvosa, Dr. Jenny Le, elárulta, hogy az állandó puffadás valódi oka nem az, amit sokan gondolnak. Az egyik videójában azt részletezte, hogyan segíthet az étkezési szokások megváltoztatása és a hidratáltság fenntartása a probléma megoldásában.

A puffadás egy gyakori, ám igen kellemetlen tünet, amely sokakat érint — többeknél főleg étkezés után jelentkezik. Dr. Jenny Le családorvos és népszerű TikTok-személyiség magyarázta el, hogy a puffadás oka sok esetben nem az, amire mindenki gondol, a túlevés.

puffadás
A puffadás egyik legfőbb oka az étkezés kihagyása
Forrás: Forrás: Shutterstock

Elmondta, hogy az állandó puffadás oka legtöbbször az elégtelen kalóriabevitel és a dehidratáltság. A bélrendszer megfelelő működéséhez jelentős mennyiségű energia kell. Ha nem veszünk magunkhoz elég kalóriát, vagy rendszertelen az étkezésünk, akkor akadályozzuk a testünkben zajló folyamatokat, és ez puffadáshoz vezethet. Ha a bélrendszer nem kap elegendő táplálékot, nem tud megfelelően összehúzódni, nem tud megszabadulni a salakanyagtól.

Ha nincs ott étel, a beleknek nincs okuk összehúzódni. Aztán ha hirtelen megterheljük a rendszert nagy mennyiségű étellel, akkor pedig jobban összehúzódnak a belek, mint kellene - ez puffadáshoz vezethet.

Dr. Le arra is figyelmeztet, hogy ha magas rosttartalmú, egészséges ételekkel, például gyümölcsökkel és zöldségekkel teli étrendet követünk, mégis székrekedésünk van — valószínűleg nem iszunk elég vizet. Az ülőmunkát végzőknek szintén problémájuk lehet az emésztéssel: a mozgás hiánya nehezíti a széklet átjutását a bélrendszeren.

A puffadás elkerülése érdekében ajánlott magas rosttartalmú ételeket fogyasztani, rendszeresen mozogni, bőséges mennyiségű vizet fogyasztani. Kerülni kell a szénsavas italok, az alkohol, a koffein, valamint a feldolgozott, cukros és fűszeres ételek fogyasztását. Nem szabad közvetlenül lefekvés előtt enni, nassoni sem.

Ha a puffadás sokáig tart, érdemes kivizsgáltatni magunkat

A doktornő azt javasolja, hogy forduljunk orvoshoz, ha a puffadás három hétnél tovább fennáll, és az étrend megváltoztatása ellenére sem javul a helyzet, vagy ha olyan tünetek jelentkeznek, mint a hányás, hasmenés, székrekedés, fogyás vagy vér a székletben.

@dr.jennale Replying to @Darla #greenscreenvideo another reason why you can be bloated is because you’re not eating enough or not eating consistently enough for regulat bowel movements! #bloating ♬ original sound - Jenny | FM Physician

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.