Rémálmok gyötörnek? Lehet, hogy betegség okozza!

Close-up,Of,The,Face,Of,A,Woman,Who,Lies,In
Shutterstock/Copyright (c) 2022 Duet PandG/Shutterstock. No use without permission. - Duet PandG
rémálmok alvászavar alvás mentális egészség
Mindenkivel megesik, hogy rosszat álmodik időnként, és ez még nem ad aggodalomra okot. De ha minden éjszaka rémálom gyötör bennünket, az annak a jele is lehet, hogy komoly betegségünk van.

Statisztikák szerint leginkább a gyerekeknek vannak rémálmaik rendszeresen, és bár tény, hogy nem nőjük ki őket, a felnőtteket kevésbé érinti: a lakosság 2-8%-ának vannak problémái velük. Ha valakivel rendszeresen előfordul, hogy rémálom ébreszti éjszaka, érdemes utánajárnia az okoknak, hiszen ez a testi-lelki jóllétet is fenyegetheti. Például hosszú távon szorongást, depressziót okozhatnak a rémálmok, a miattuk fellépő alváshiány pedig szív- és érrendszeri problémákhoz, elhízáshoz vezethet. De nemcsak emiatt nem tanácsos félvállról venni a jelenséget, hanem azért sem, mert súlyos betegség is okozhatja a rémálmokat.

A rémálom lehet súlyos betegség tünete is.
Nehéz visszaaludni egy rémálom után.
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2022 kittirat roekburi/Shutterstock. 

A rémálom több, mint egy rossz álom

Orvosi értelemben a rémálom alatt nem a rossz álmokat értjük – bár ezek is lehetnek nyugtalanítóak, félelmetesek, csak azt nevezik a szakemberek rémálomnak, amire fel is ébredünk éjszaka. Ezek az élethű álmok felriasztanak és felzaklatnak bennünket, sokszor bizarrok, és általában az éjszaka második felében jelentkeznek, amikor több időt töltünk a REM fázisban az alvás során. Tehát néha rosszat álmodni még nem aggasztó, a rémálmok rendszeres megjelenése azonban figyelmet igényel.

A leggyakoribb oka a stressz

Ha a rémálom gyakori vendég nálunk, akkor első körben gyanakodhatunk a stresszre. Gyakori, hogy szomorú, traumatikus vagy aggasztó időszakokban a felnőttek rendszeresen rémálmokra ébrednek, de azoknál is előfordul, akik krónikus stressztől szenvednek, például a munkahelyük, családi konfliktusaik miatt.

Veszélyes, ha alvási apnoe okozza

Az alvási apnoe egy súlyos alvászavar, melynek során a beteg légzése alvás közben abbamarad, majd újraindul. A garatszűkület miatt a szervezet oxigénellátottsága romlik, a fulladást a beteg rémálomként éli meg – aki vele alszik, az pedig annyit érzékel, hogy sokat horkol. Gyanúra ad okot, ha a rémálmok és a hangos horkolás mellett fáradtan ébredünk reggelente akkor is, ha eleget aludtunk, és mellette egész nap álmosak vagyunk. Minél előbb érdemes vele felkeresni az orvosunkat!

Hangulatzavarok és depresszió is állhatnak mögötte

A pszichiátriai betegségek kapcsán rengeteg a tabu a közbeszédben, pedig a betegek életminőségét jelentősen javíthatják a kezelések, és ezzel a mentális egészség is nagyságrendekkel javulhat. Aki poszt-traumatikus stressz szindrómában (PTSD), hangulatzavarokban vagy depresszióban szenved, nagyobb eséllyel él át visszatérő rémálmokat, mint mások. Érdemes pszichiáter szakember segítségét kérni!

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.