Szorongás a jövőtől: így küzdd le a futurofóbiát

Forrás: Thinkstock -
félelem futurofóbia szorongás jövő
A futurofóbia a jövőtől való intenzív félelem, amelyet a közelgő eseményekhez és helyzetekhez kapcsolódó állandó aggódás jellemez. A szorongás fűződhet személyes és konkrét jövőbeli eseményekhez és a világ történéseihez is.

Az elmúlt években a világ számos kihívással szembesült, a világjárványtól és a mesterséges intelligencia térnyerésén keresztül a gazdasági instabilitáson át az éghajlatváltozásig. Ezek a bizonytalanságok hozzájárultak ahhoz, hogy sok emberben felerősödött a jövővel kapcsolatos szorongás érzése. Ráadásul a negatív híreknek és a közösségi médiának való folyamatos kitettség fokozhatja ezeket az aggodalmakat, ezzel megnehezítve vagy ellehetetlenítve a pozitív hozzáállást, gondolkodást.

szorongás, futurofóbia, félelem a jövőtől
Sok emberben felerősödött a jövővel kapcsolatos szorongás érzése
Forrás: Shutterstock

A futurofóbia, azaz a jövő miatti szorongás jellemző tünetei

A futurofóbia jellemzői, amelyek több ponton hasonlítanak az általános szorongás tüneteire, a következők lehetnek:

  • félelem vagy rettegés érzése;
  • feszült vagy ideges érzés;
  • nyugtalanság vagy ingerlékenység;
  • az ismert és ismeretlen jövőbeli eseményekkel kapcsolatos legrosszabbra való felkészülés;
  • a hosszú távú tervezés vagy a tervekhez való kötődés elkerülése;
  • szívdobogás vagy szívdobogás és légszomj;
  • fizikai tünetek, például fejfájás, fáradtság, álmatlanság, izzadás, remegés és rángások, különösen, ha a jövőre gondolsz vagy beszélsz róla.

A futurofóbia leküzdésére szakemberek többféle módszert ajánlanak, amelyek külön, de együtt is alkalmazhatóak.

Gyakorold a tudatosságot

Végezz légzőgyakorlatokat, meditálj, jógázz! Minden, ami a tudatos jelenlétre ösztönöz, jó választás, amellyel csökkentheted a bizonytalan jövő miatti szorongásodat. Nem lesz mindig egyszerű, előfodul majd, hogy nem sikerül a jelenben maradnod, de gyakorolj, mert a mindfulness az érzelmi szabályozás egyik legnagyszerűbb eszköze.

Földeld magad

Földelési technikáknak nevezik azokat a módszereket, amelyek akkor segítenek, amikor eluralkodik rajtad a szorongás, pánik. A légzésszámlálás, a testérzékelés és az érzetek megfigyelése is ilyen technika. Amikor azon kapod magad, hogy a jövő miatt aggódsz, lépj egyet hátra, és kérdőjelezd meg aggodalmaidat. Kérdezd meg magadtól: „Ez egy reális félelem, vagy lehet, hogy csak katasztrofizálok?” Ez a módszer azokban a helyzetekben hatékony, amikor olyan dolgok miatt szorongsz, amelyekre nincs befolyásod, mint például a világgazdaság helyzete.

Próbálj ki a relaxációs technikákat

Relaxálj minden nap. Ne gondolj se bonyolult, sem pluszidőt igénylő dolgokra: hallgass nyugtató zenét, próbáld ki a vizualizációt, lazítsd vagy nyújtsd az izmaidat. Magyarul, oldd a feszültséget!

Kérj segítséget

Most ne csak pszichológusra, mentálhigiénés szakemberre gondolj, bár ha a szorongásod súlyos, akkor rájuk is szükséged lehet. Beszélj egy közeli barátoddal, családtaggal : ha megosztod aggodalmaidat, az segíthet más szemszögből látni a jövőt, ráadásul kevésbé érzed magad egyedül, ha van kivel átbeszélned a félelmeidet.

Future,Stock,Market,,Finance,Loss,Or,Woman,For,Cloud,Computing,
Tölts kevesebb időt a rossz hírekkel
Forrás: Shutterstock

Korlátozd a közösségi média-jelenlétedet

Tisztában lenni azzal, ami a világban történik, fontos, senki nem dughatja homokba a fejét. Ám a mennyiség már más kérdés: olvass kevesebb rossz hírt, korlátozd a közösségi médiafogyasztásodat, és koncentrálj a pozitív tartalmakra. Bár rengeteg aggasztó hír van,  pozitív történet is bőven akad az internetes oldalakon.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.