Szűrővizsgálatok: mikor, mit kell elvégeztetni - Íme, a lista

pexels.com -
egészség megelőzés vizsgálatok betegségek
Az egészségmegőrzés egyik legfontosabb eleme a rendszeres orvosi szűrővizsgálatok elvégzése. Ezek a szűrővizsgálatok segítenek korai stádiumban felismerni a betegségeket, amikor azok még jól kezelhetők, így jelentősen növelik a gyógyulás esélyét és javítják az életminőséget. Lássuk, melyek azok a szűrések, amelyekre mindenképpen szükséged van, hogy megelőzd a komolyabb problémákat.

A szűrővizsgálatok fontossága abban rejlik, hogy csökkenthetik a betegségek súlyosságát, kezelési költségeit és javíthatják a betegek életminőségét. Az orvosok általában az életkor, a nem, a családi anamnézis és egyéb kockázati tényezők alapján javasolják, hogy kinek és milyen gyakran kell részt vennie szűrővizsgálatokon. Most összeszedtük, hogy melyek azok a szűrőviszgálatok, amelyeket semmiképpen se hagyj ki.  

A rendszeres szűrővizsgálatok elengedhetetlenek az egészség megőrzéséhez
A rendszeres szűrővizsgálatok elengedhetetlenek az egészség megőrzéséhez
Forrás: Shutterstock

 

A szűrővizsgálatok fontossága:

 

Vérnyomásmérés

A magas vérnyomás sokáig tünetmentes maradhat, azonban idővel súlyos szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet. Éppen ezért javasolt legalább évente egyszer megmérni a vérnyomást, különösen 40 év felett, vagy ha a családban előfordult már hipertónia.

Vércukorszint-ellenőrzés

A cukorbetegség egyre gyakoribb probléma, amely komoly szövődményekhez vezethet, ha nem kezelik időben. Ajánlott rendszeresen ellenőriztetni a vércukorszintet, különösen azoknak, akik túlsúlyosak, mozgásszegény életmódot folytatnak, vagy cukorbetegségre hajlamos családtagjaik vannak.

Koleszterinszint-mérés

A magas koleszterinszint szintén hosszú ideig tünetmentes maradhat, de hozzájárulhat az érelmeszesedés és a szívbetegségek kialakulásához. Évente egyszer javasolt ellenőriztetni a koleszterinszintet, főleg 40 év felett.

Szűrővizsgálatok nőknek

Mellrákszűrés

A mammográfia segítségével korai stádiumban felismerhetők a mellrák elváltozásai. Az ajánlás szerint 40 éves kor felett évente javasolt a mammográfiás szűrés elvégzése.

Méhnyakrákszűrés

A méhnyakrák megelőzhető, ha időben felismerik a rákmegelőző állapotokat. A 25-65 év közötti nőknek háromévente javasolt a méhnyakrákszűrés (PAP-teszt) elvégzése.

 

A szűrések segítenek korai stádiumban felismerni a betegségeket
Forrás: pexels.com

Szűrővizsgálatok férfiaknak

Prosztatarákszűrés

Az 50 év feletti férfiaknak évente ajánlott a prosztatarákszűrés, amely a PSA-teszt (prosztata specifikus antigén) segítségével történik. Az időben felismert prosztatarák jól kezelhető.

Bőrrákszűrés

A bőrrák előfordulási gyakorisága növekszik, különösen azok körében, akik sok időt töltenek a napon. Évente egyszer javasolt a bőrgyógyászati vizsgálat, amely során az orvos átvizsgálja a bőrön található anyajegyeket és elváltozásokat.

 

Fogászati szűrés

A fogak és a szájüreg egészsége elengedhetetlen az általános jóllét szempontjából. Félévente javasolt fogászati ellenőrzésre járni, hogy időben felismerhetők legyenek a szuvasodások, ínybetegségek és egyéb problémák.

Szemészeti szűrés

A látásproblémák megelőzése érdekében évente egyszer érdemes szemészeti vizsgálatra menni, különösen azoknak, akik szemüveget viselnek vagy családban előfordultak szembetegségek.

Csontsűrűség-mérés

A csontritkulás csendes betegség, amely gyakran csak akkor derül ki, amikor már törések történnek. Különösen a menopauza utáni nőknek és idősebb férfiaknak javasolt a csontsűrűség-mérés elvégzése.

A rendszeres szűrővizsgálatok elengedhetetlenek az egészség megőrzéséhez és a betegségek megelőzéséhez. Ne hagyd figyelmen kívül ezeket az ajánlásokat, és konzultálj orvosoddal, hogy melyik vizsgálatokra van szükséged.  

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.