Vakbélműtét után: mit szabad enni, és mit nem?

Young,Woman,Eating,Healthy,Salad,At,Restuarant,,Healthy,Lifestyle,,Diet
Shutterstock/Copyright (c) 2020 kitzcorner/Shutterstock. No use without permission. - kitzcorner
felépülés műtét étrend vakbélgyulladás
Az általános sebészet talán leggyakoribb sürgősségi beavatkozása, a népesség kb. 16%-a esik át rajta élete során. Bár a gyógyulási idő viszonylag rövid, az étrendre nagyon oda kell figyelni; nem ehetünk bármit vakbélműtét után.

A vakbélgyulladás diagnózisa rutinos sebészek számára sem mindig könnyű, mivel számos hasi betegséget utánozhat, ezért a klinikailag bizonytalan esetben rendszerint inkább a műtét elvégzése mellett dönt az orvos. A sebészeti kezelés lényege a gyulladt féregnyúlvány (appendix) eltávolítása. A műtét utáni időszakban némi odafigyelést igényel a táplálkozás, de néhány egyszerű lépés betartásával. De mit ehetünk és mit nem vakbélműtét után?

Vakbélműtét után a felépülés attól is függ, hogy mit eszünk.
Vakbélműtét után fontos, hogy jól táplálkozzunk.
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2021 New Africa/Shutterstock. 

Együnk lassan, kiegyensúlyozottan

Konkrét étrendje a vakbélműtét utáni időszaknak nincs, de miután minden műtét stresszel jár a szervezet számára, ezért fontos, hogy kezdjük a táplálkozást könnyen emészthető ételekkel, például levesekkel, pürékkel vagy pépesített ételekkel, ami segít elkerülni a túlzott terhelést. Fontos a bőséges fehérje fogyasztása (csirkemell, csirkecomb, pulykamell- comb, tengeri halak, csirkemell sonka), valamint a kálium, magnézium, C-vitamin, és B-vitamin pótlása.

Vakbélműtét után fogyasszunk rostban gazdag ételeket

A felépülés során a testünknek folyadékra és energiára van szüksége. Ezért együnk sok zöldséget, gyümölcsöt, és kiemelten figyeljünk a rostbevitelre, valamint a megfelelő mennyiségű folyadékra – ez naponta minimum 2 liter. Ha sok rostot és folyadékot veszünk magunkhoz, akkor elkerülhetjük, hogy székrekedésünk legyen, amely mozgásszegény időszakokban gyakori, a felépülés alatt pedig jelentős terhet ró a műtéti sebre. Rostgazdag élelmiszerek: barna rizs, köret, avokádó, chia mag.

Mi tilos és kerülendő?

Kerüljük a feldolgozott élelmiszereket, a hasmenést és a székrekedést okozó ételeket, a nagyon zsíros vagy sós fogásokat (sülkrumpli, hamburger). A puffasztó zöldségek, mint a karfiol, a káposzta és a hüvelyesek, fokozottan kellemetlen tüneteket okozhatnak. A vörös hússal, tojással várjunk még. De fontos kerülni a szénsavas italokat és apró magvas, teljes kiőrlésű kenyeret is. A kávé, az alkohol és a dohányzás szigorúan kerülendő a műtétet követő napokban!

Ügyeljünk a fokozatos fizikai terhelésre

A fizikai terhelés elkezdése, intenzitása függ a hasi metszés irányától, nagyságától és a sebzárás módjától. A kevésbé invazív műtétek után már hamarabb elkezdhetünk újra mozogni, de az esetek többségében legalább 4-6 hetet várni kell a sportolással. Műtét után az úszást és a vízben végzett tornát érdemes választani. A kisebb műtéteket követően általában pár nap elteltével már lehet sétálni, ami javítja a hangulatot és serkenti a bélmozgást.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.