6 tévhit a nemi betegségekről, amit ideje tisztázni

Shutterstock/Koldunov -
szerelmi élet nemi betegségek tévhitek szexuális kapcsolat
Számos tévhit kering a köztudatban, amelyek nemcsak félrevezetőek, de veszélyesek is lehetnek. Íme 6 tévhit a nemi betegségekről és a valóság, amely eloszlatja ezeket a félreértéseket.

Ideje szembenézni ezekkel a nemi betegségek körül keringő félreértésekkel és tisztázni a valóságot, hogy megfelelően tudj gondoskodni a saját és partnered egészségéről. Íme 6 tévhit, amelyet ideje helyére tenni az egészséges szexuális élet fenntartásához. Rendszeres szűrések, biztonságos szex és nyílt kommunikáció – ezek a legjobb módszerek a nemi betegségek megelőzésére és kezelésére.

6 tévhit
6 tévhit a nemi betegségekről, amit ideje tisztába tenni. Forrás: Shutterstock/fizkes

6 tévhit a nemi betegségekkel kapcsolatban

A nemi betegségek körüli tévhitek rendkívül veszélyesek lehetnek, mert félrevezethetik az embereket a megelőzés és a kezelés tekintetében. Ezért fontos, hogy tisztában legyünk a valósággal.

Tévhit 1: Csak azok kaphatnak nemi betegséget, akik sok partnerrel élnek nemi életet

Ez az egyik leggyakoribb tévhit. A valóság az, hogy bárkinek, aki szexuálisan aktív, van esélye nemi betegséget kapni, függetlenül a partnerek számától. Még egyetlen, hosszú távú kapcsolatban is előfordulhat, hogy a partnerek valamelyike fertőzött. 

Tévhit 2: A nemi betegségek mindig tüneteket okoznak

Sokan úgy gondolják, hogy a nemi betegségek mindig észrevehető tünetekkel járnak. Az igazság az, hogy sok nemi betegség tünetmentes lehet, különösen a kezdeti szakaszban. Például a chlamydia és a gonorrhea gyakran nem okoz látható tüneteket, de hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek, ha nem kezelik őket. Ezért fontos, hogy eljárjunk rendszeres szűrővizsgálatokra, még akkor is, ha nem érzékelünk látható tüneteket.

Tévhit 3: Az óvszer 100%-os védelmet nyújt

Bár az óvszer nagyon hatékonyan csökkenti a nemi betegségek átvitelének (és a nem kívánt terhesség) kockázatát, nem nyújt 100%-os védelmet. Néhány nemi betegség, mint például a herpesz vagy a HPV, bőrkontaktus útján is terjedhetnek, amely ellen az óvszer sem véd teljesen. Az óvszerhasználat fontos, de nem helyettesíti a rendszeres szűrővizsgálatokat és a nyílt kommunikációt a partnerek között.

Tévhit 4: Ha mindketten tünetmentesek vagyunk, nem kell aggódnunk

Mint már említettük, sok nemi betegség tünetmentes lehet. Ha te és a partnered tünetmentesek vagytok, az nem jelenti azt, hogy egyikőtök sem fertőzött. Az egyetlen megbízható módszere a nemi betegségek elkerülésének a rendszeres szűrés és a biztonságos szex gyakorlása.

Tévhit 5: Az antibiotikumokkal minden nemi betegség gyógyítható

Bár sok bakteriális nemi betegség, mint a chlamydia és a gonorrhea, antibiotikumokkal kezelhető, számos vírusos nemi betegség, mint a HIV, a herpesz és a HPV, nem gyógyítható velük. Ezek a fertőzések kezelhetők, de nem tűnnek el teljesen a szervezetből. Ezért is fontos a megelőzés és a megfelelő kezelés.

Tévhit 6: Csak a fiatalok kaphatnak nemi betegségeket

A nemi betegségek nem válogatnak kor és nem szerint. Bár a fiatalok körében gyakoribbak, minden szexuálisan aktív korosztály érintett lehet. 

Amit egy nő megtehet a nemi betegségek elkerülése érdekében

  • Rendszeresen járjunk el szűrővizsgálatokra, különösen, ha új partnerrel lépünk kapcsolatba.
  • Kérjük meg a partnerünket, hogy használjon óvszert minden szexuális együttlét során.
  • Megbízható fórumokon tájékozódjunk a nemi betegségekről és azok megelőzésének módjairól.
  • Tartsuk be az alapvető higiéniai szabályokat, például a nemi szervek megfelelő tisztítását, és kerüljük a közös törülközők vagy fehérnemű használatát
  • Ha szokatlan váladék, fájdalom vagy kiütések jelentkeznek azonnal forduljunk orvoshoz, ha ilyeneket észlelünk.
  • Ha diagnosztizálnak egy nemi betegséget nálunk, kövessük az orvos utasításait, és értesítsük partnerünket (partnereinket) is, hogy ők is részt vehessenek a szűrésen és  az előírt kezelésen.

A megfelelő információ és a proaktív hozzáállás segít megvédeni önmagunkat és partnereinket a nemi betegségektől. Ne hagyjuk, hogy a tévhitek megakadályozzanak bennünket abban, hogy gondoskodjunk az egészségünkről!

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.