Testi tüneteket is okozhat a depresszió, ezekre a jelekre érdemes figyelni

Sad,,Depression,,Unhappy,,Depressed,,Lonely,,Problem,,Upset,,Alone,,Sofa,,Bad.
Shutterstock/Copyright (c) 2024 Day Of Victory Studio/Shutterstock. No use without permission. - Day Of Victory Studio
depresszió stressz emésztési probléma hátfájás
Ez a komoly mentális betegség nem válogat, és sokszor fokozatosan alakul ki. Hogy milyen lelkiállapotot okoz, azt nagyjából mindenki ismeri, de a depresszió testi tünetei is figyelmet érdemelnek, hiszen jelentősen ronthatják az életminőséget.

Gyakran mondogatjuk, ha rossz kedvünk van, hogy „olyan depressziós vagyok”, de valójában a depresszió egy veszélyes és komoly betegség, amit nem szabad félvállról venni, hiszen statisztikák szerint a betegek 40-70%-ának vannak öngyilkossági gondolatai. Sokszor a betegség egyértelmű külső tényezők nélkül is megjelenhet, és teljesen elhatalmasodhat a betegen, aki reményvesztettnek, magányosnak érzi magát, fásult lesz, képtelen örömet érezni, és csökken a szexuális vágya is. A beteg fokozatosan nemcsak a napi tevékenységek, de a régebben imádott hobbik felé is elveszíti az érdeklődését. Emellett a depresszió testi tünetei is megkeserítik az érintettek életét, de ezekről sokszor nem is gondolnánk, hogy ezzel a mentális betegséggel vannak összefüggésben.

A depresszió testi tünetei is figyelmet érdemelnek.
Változatosak lehetnek a depresszió testi tünetei.
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2021 Photoroyalty/Shutterstock.

Alvászavarok

A depresszió hatására a betegek egy része nehezen tud elaludni, de van, aki pont az ellenkezőjétől szenved, vagyis az egész napot át tudná aludni.

A depresszió testi tünetei közül a legijesztőbb a mellkasi fájdalom

Aki megtapasztalja ezt a tünetet, sokszor egyből szívinfarktusra gondol. A rémisztő mellkasi fájdalom mögött ez is állhat, sőt, akár más szívproblémák, tüdő- vagy gyomorproblémák is, így mindenképpen fel kell keresni az orvost, ha ezt tapasztalja valaki. Azonban sokszor a depresszió okozza, ami egyébként megnöveli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát is.

Állandó kimerültség

Sokszor a beteg hiába alszik eleget, sportol, eszik rendesen, semmi energiája nincsen. A depresszió és a fáradtság egymás negatív hatásait felerősítik, idővel a tünetek egyre rosszabbak lesznek.

Izom- és ízületi fájdalmak

A depresszió testi tünetei közül a legkellemetlenebb, amikor a beteg úgy érzi, hogy „mindene” fáj, testszerte jelentkezhetnek a problémák, akár az izmok, akár az ízületek sajoghatnak. Érdemes ezek esetében is először kizárni a szervi okokat egy alapos kivizsgálással.

Emésztési problémák

Az emésztőrendszerünk és az agyunk szoros kapcsolatban van egymással, nem véletlen, hogy extrém stressz hatására az egészséges emberek is gyomorpanaszokat tapasztalhatnak. A depresszió jelei közül az egyik az émelygés, ami sokszor gyomorfájással, hasmenéssel, vagy éppen szorulással társulhat.

Migrénes rohamok

Egy kutatás szerint a major depresszióban szenvedők háromszor nagyobb eséllyel tapasztalnak migrénes rohamokat, mint az egészséges társaik.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.