Dietetikus válaszol – Ezt együk és igyuk kánikula idején!

Hűsítő a kánikulában
Shutterstock - svetlanabalyn
dietetikus dietetikus válaszol kánikula
A nyári forróságban különösen fontos, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű ételt és italt fogyasszunk. A dietetikus szakértő elárulja, mikre kell odafigyelnünk kánikula idején.

Ahogy a nyári hőség tetőzik és a hőmérséklet eléri a 40 fokot, egyre nehezebb megtalálni azokat az ételeket és italokat, amik igazán jól esnek. Azonban fontos, hogy ilyenkor is figyeljünk a megfelelő hidratáltságra és kerüljük a nehéz ételeket. Összeszedtünk néhány praktikus tanácsot arra vonatkozóan, hogyan maradjunk frissek és energikusak kánikula idején, a dietetikus szakértő pedig elárulja, hogyan étkezzünk jól.

dietetikus
Dietetikus válaszol – Ezeket együk és igyuk
Forrás: Shutterstock

Kánikula idején mit együnk és igyunk? – A dietetikus válaszol

  • Hűsítő italok:

Egy jó hideg víz már nem hoz enyhülést? Próbálj ki valami mást! A mentatea például igazi csodaszer a hőségben. Az arab országokban is gyakran fogyasztják, hiszen hűsítő hatása van, még melegen is. Ha mégsem vonzódsz a forró italokhoz, készíts szobahőmérsékletű mentás limonádét: friss mentalevelekkel, citromlével, lime-mal és egy kis mézzel ízesítve kiváló frissítő italt kapsz.

A citromfű is remek választás. Illóolajai, mint a citronellál és citrál, hűsítik a szervezetet. A citromfűteát nemcsak nyugtató hatása miatt érdemes fogyasztani, hanem mert segít az emésztésben és még a szúnyogokat is távol tartja.

Levendula is hűsítő hatással bír, emellett nyugtatja a testet és tisztító hatása is van. Készíts levendulás limonádét vagy használd levesekhez és lekvárokhoz.

  • Italok, amiket kerülj el:

A kánikulában kerülni kell azokat az italokat, amelyek felmelegítik a testet. Ilyen például a fahéjas, gyömbéres vagy csipkebogyós tea. Ezek a fűszerek serkentik az emésztést, de a hőségben inkább kellemetlen hatásúak lehetnek.

  • Frissítő ételek:

A nyári melegben érdemes előnyben részesíteni a könnyen emészthető, lédús ételeket. A görögdinnye és a sárgadinnye például remek választás: hűsítik a testet, alacsony kalóriatartalmúak és kiváló tisztító hatásuk van. A bogyós gyümölcsök, mint az áfonya, tele vannak C-vitaminnal és antioxidánsokkal, amelyek segítenek szépíteni a bőrt és alacsony kalóriatartalmuk miatt diétásak is.

A zöldségek közül a zöld színűeket érdemes fogyasztani: a cukkini igazi szuper zöldség, grillezve, salátákban vagy akár spagettiként is kiváló. A saláta frissítő és tele van vitaminokkal, míg az uborka magas nedvességtartalmával hidratál és pótolja a napi vitaminszükségletet.

Kerülendő ételek:

A csípős fűszerek, mint az erős paprika, gyömbér, bors, majoránna és oregánó, felforrósítják a testet, ezért jobb, ha ezeket elkerülöd a kánikulában. A paradicsom, fokhagyma és torma szintén melegítő hatásúak. A csokoládé, méz és kávé is fokozhatják a hőérzetedet, így ezeket sem ajánljuk a forró napokra.

  • További hűsítő tippjeink:

A zöldségek és gyümölcsök mellett a fehér és barna rizs, árpa, bab, tofu, joghurt és tehéntej is hűsítő hatásúak. A tárkony és kömény is jó választás lehet a meleg napokra.

A témához illően hoztunk egy podcast adást, melyben Szani Roland Erdélyi Alízzal, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkárával beszélgetett arról, jól étkezünk-e, illetve tanácsokat is kapunk, hogyan táplálkozzunk jól a nyári hőség idején.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.