Dühkezelés: 10 tipp az indulatok megszelídítésére

Shutterstock -
indulatok harag stresszkezelés dühkitörés
A stressz, a kimerültség, de számos egyéb, akár apró oka is lehet, hogy néha bizony ingerültebbek vagyunk a kelleténél. A dühkezelés fontos, hiszen a kontrollálatlan harag mind az egészségünkre, mind a kapcsolatainkra hatással lehet.

Mindannyiunk életében előfordul, hogy a stressz és a feszültség közepette elérjük a határainkat, és ilyenkor bizony az indulataink könnyen elszabadulhatnak. De ne aggódj! A dühkezelés nem csak egy elméleti fogalom. Hatásos és egyszerű technikák állnak rendelkezésünkre, hogy hatékonyan kezeljük az érzelmi viharokat. Íme 10 dühkezelési tipp, amelyek segítenek lecsillapítani az indulatokat, és visszabillenteni a belső nyugalmunkat. Mutatjuk, hogy hogyan lehet könnyedén kezelni a mindennapi feszültségeket.

dühkezelés
Dühkezelés: akár már néhány perc csendben és nyugalomban eltöltött idő is segíthet felkészültebben kezelni a helyzetet anélkül, hogy felidegesítenéd magad. 
Forrás: Shutterstock/fizkes

Készen állsz, hogy kordában tartsd a haragodat? Kezd azzal, hogy megfontolod ezt a 10 dühkezelési tippet: 

1. Gondolkozz, mielőtt beszélsz

A pillanat hevében könnyű olyat mondani, amit később megbánsz. Szánj néhány percet gondolataid összeszedésére, mielőtt bármit is mondanál. Fontos, hogy a környezeteben lévőknek is engedd meg, hogy ugyanezt tegyék, ha látod rajtuk, hogy feszültek, dühösek, idegesek.

2. Higgadtan fejezd ki a problémáidat

Miután megnyugodtál, fejezd ki az érzéseidet határozott, de nem konfrontatív módon. Tisztán és közvetlenül közöld a aggályaidat és igényeidet, anélkül hogy egy kontrollálatlan vitával megsértenéd a másikat vagy próbálnád irányítani őt.

3. Mozogj egy kicsit

A fizikai aktivitás segíthet csökkenteni a stresszt, amely dühkitörést okozhat. Ha úgy érzed, hogy a haragod egyre csak fokozódik, menj el egy tempós sétára vagy kocogj egyet a környéken. Bármilyen más fizikai tevékenység is segíthet, hogy a haragod lecsillapodjon.

4. Tarts szünetet

A szünetek nem csak gyerekeknek valók. Adj magadnak rövid pihenőket a nap stresszesebb időszakaiban. Néhány perc csendben és nyugalomban eltöltött idő segíthet felkészültebben kezelni a helyzetet anélkül, hogy felidegesítenéd magad.

5. Keresd a lehetséges megoldásokat

Ahelyett, hogy azon rágódnál, ami feldühített, koncentrálj a probléma megoldására. Ha a gyereked rendetlensége zavar, egyszerűen csukd be a gyerekszoba ajtaját. Ha a párod mindig késik a vacsoráról, tervezd a közös étkezéseiteket egy későbbi időpontra. Ne feledd, hogy bizonyos dolgok egyszerűen kívül esnek a kontrollodon, nem tudsz mindent a felügyeleted és ellenőrzésed alatt tartani. Légy reális abban, hogy mi az amit meg tudsz és mi az amin nem tudsz változtatni. Emlékeztesd magad, hogy a düh nem old meg semmit, sőt, csak súlyosbíthatja a helyzetet.

6. Használj „én” kijelentéseket

A kritikák és a hibáztatás csak fokozhatják a feszültséget. Ehelyett használj „én” kijelentéseket a problémák leírására. Légy tisztelettudó és konkrét. Például mondhatod: „Sajnálom, hogy elmentél az asztaltól anélkül, hogy felajánlottad volna a segítséged a mosogatásban”, ahelyett, hogy azt mondanád: „Soha nem segítesz a házimunkában.”

7. Ne tarts haragot

A megbocsátás erőteljes eszköz. Ha hagyod, hogy a düh és más negatív érzések elnyomják a pozitív érzéseket, könnyen belefulladhatsz a saját keserűségedbe vagy az igazságtalanság érzésébe. Ha megbocsátasz annak, aki feldühített, az segíthet mindkettőtöknek tanulni a helyzetből, és megerősítheti a kapcsolatotokat.

8. Használd a humort a feszültség enyhítésére

A humor segíthet oldani a feszültséget. Használd a humort, hogy segítsen szembenézni azzal, ami feldühít. Nevess egy jót, hogy könnyebb legyen szembenézni a dühöt kiváltó helyzetekkel, a talán túl magas elvárásaiddal, hogy hogyan is kellene alakulniuk a dolgoknak. Kerüld azonban a szarkazmust és az iróniát, mivel ez sértő és bántó lehet és csak még jobban ronthat a kialakult helyzeten.

9. Vess be pár relaxációs technikát

Amikor a harag felülkerekedik rajtad, és úgy érzed indulataid elszabadulni készülnek, alkalmazz relaxációs technikákat. Néhány légzési, vagy vizualizációs gyakorlat is expressz segítség lehet, hogy kicsit megnyugtasd magad.  Ha van rá módod hallgass relaxációs zenét, írj naplót, vagy végezz bármit, amiről tudod, hogy segít neked ellazulni.

10. Tudd, hogy mikor kell segítséget kérned

A düh kezelése néha kihívást jelenthet. Kérj segítséget, ha úgy érzed, hogy a haragod kicsúszik az irányításod alól, megbánsz dolgokat, vagy fájdalmat okozol azoknak, akik a környezetedben élnek.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.