Erdőterápia - A természet gyógyítja a testet és a lelket

meditáció, meditálás, erdő, lótuszülés, nő, lány, természet, relaxáció, jóga
Shutterstock/MWiklik - MWiklik
lelki egészség terápia egészség erdő
Sokan szeretünk időt tölteni a szabadban. Az erdei séták ráadásul jó hatással van ránk: segíthetnek ellazulni, feltöltődni és kicsit kiszakadhatunk a mindennapi taposómalomból, elmenekülhetünk a gondok és a stressz elől: ez az erdőterápia.

Mi az az erdőterápia, más néven Shinrin-yoku?

erdő, erdőterápia, fák
Az erdőterápia segíthet a testi és lelki gondokon is
Forrás: Shutterstock/ hollandfotograaf

Mindannyian küzdünk valamilyen lelki problémával, de próbálunk nem tudomást venni róla, inkább arra összpontosítunk, hogy lépést tartsunk a rohanó világgal. Ám néha azt érezzük, elég volt, nem bírjuk tovább. Ilyenkor segíthet az erdőterápia, amely a japán Shinrin-yoku gyakorlatból ered, és gyakran erdei fürdőzésnek neveznek. De ez nem szó szerint fürdőzés, a kifejezés egyszerűen arra utal, hogy elmerülünk az erdő hangulatában. Már az is sokat javíthat a mentális, lelki és fizikai állapotunkon, ha csak rendszeresen sétálunk az erdőben, de ha a valamilyen lelki problémával küzdünk, akkor érdemes egy képzett erdőterápiás szakembert felkeresnünk, aki végig kísér minket a gyógyuláshoz vezető úton.

Oldódik a hangulat

Az erdőterápia, ha terapeutával megyünk, akkor annak része az egyéni beszélgetés, mely erdőben sétálva zajlik, hogy segítsen minket ellazulni. Mozgás közben természetesebbek vagyunk, könnyebben oldódik a hangulatunk, könnyebb megosztani az érzéseinket, gondolatainkat. 

A terápia képes javítani az önbizalmat, fokozza örömérzést, oldja a stresszt, hosszútávon pedig megváltoztathatja az életszemléletet. 

A fák ölelésében, a természettől kapott energia segít tisztábban látni a dolgokat, problémákat, élethelyzeteket, jobban tudjuk értékelni a minket ért apróbb vagy nagyobb csodákat.

relax, nő, meditáció,
A tudatos jelenlétet bármilyen tevékenység közben lehet gyakorolni
Forrás: Shutterstock

A szabály az, hogy nincs szabály

Az erdőterápia egy gyakorlat, amelyben nincs előírás arra, hogy mit kell tapasztalnunk, vagy milyen előnyökben kellene részesülnünk. Az erdőterápiában a vezetett eseményeknek van egy világosan meghatározott sorrendje, amely struktúrát ad az élménynek, miközben az erdő és az egyes vezetők egyéni inspirációja által kínált számos lehetőséget is magában foglal.

Fontos a rendszeres gyakorlás

Bár az alkalmi erdőterápiás kirándulás segíthet néhány órára kikapcsolódnunk, az erdőterápiát rendszeresen kell végezni ahhoz, hogy valóban élvezhessük annak előnyeit. Olyan ez, mintha zongoraleckéket vennénk. Ha utána soha nem zongorázunk, akkor a lecke nem sokat számít. Keressük meg a módját annak, hogy az odafigyelést a mindennapi életünk részévé tegyük, még akkor is, ha nem tudjuk nap mint nap gyakorolni az erdőterápiát.

Egyedül is megy?

Természetesen az erdőben időt tölteni egyedül is fantasztikus és gyógyító hatású. 

A legegyszerűbbnek tűnő feladatot kell megtennünk: magunk mögött hagyni a mobilunkat, autónkat, munkahelyi gondjainkat, kisétálni az erdőbe, és engedni, hogy a fák átadjanak nekünk végtelen energiájukból. 

Most biztos sokan arra gondolnak: mi ebben a nehéz? Eddig is sétáltunk az erdőben, csak azt úgy neveztük, hogy kirándulás. De nem, a kettő nem ugyanaz! A cél az, hogy mély kapcsolatba kerüljünk a jelen pillanat megélésének élményével. Az erdő látványa, hangjai és illatai egyenesen a „most” pillanatba visznek minket, így az agyunk abbahagyja a várakozást, a visszaemlékezést, a töprengést és az aggódást. 

A mai embernek ugyanis a legnehezebb feladat, hogy a jelenben legyen, és ne a múltban történteken rágódjon, vagy a jövő miatt aggódjon. A múlt már elmúlt, a jövő még nincs itt.

 A jelen viszont csak arra vár, hogy megéljük, benne legyünk. Az erdőterápia ebben segít: a dolgok észrevétele és érzékelése ahelyett, hogy ítélkeznénk vagy értékelnénk. Vegyünk lassú, mély levegőt minél többször, közben csak arra gondoljunk, és azzal foglalkozzunk, hogy milyen csodálatos dolgok vesznek körül. Gyönyörködjünk a fákban, levelekben, virágokban, mohában, bátran simítsuk is meg azokat, érezzük, hogy milyen tapintásuk, hogy nedvesek vagy szárazak, hidegek vagy melegek. Ne siessünk, ne kapkodjunk, és ne hagyjuk, hogy a gondolataink elkalandozzanak a problémáinkra. Ha a gyerekünket is visszük, akkor ugyanerre próbáljuk őt is biztatni: a telefonjuk helyett, most csak az erdőre figyeljenek. Az erdőben töltött közös családi séta jó alkalom az együttlétre, jó lehetőséget nyit a beszélgetésre, együtt tanulásra, az erdei környezet megismerésére és az erdő megkedveltetésére, az élet és a természet tiszteletére.

Meditáció a természetben
Meditáció a természetben
Forrás: Shutterstock

Próbáljunk ki egy egyszerű gyakorlatot:

Üljünk kényelmesen, és figyeljük a légzésünket. Tartsunk távol minden gondolatot, külső tényezőt, ami elvonja a figyelmünket légzésünk tudatosságától - legyen az egy hang, egy gondolat vagy egy érzés. Ha mégis észreveszünk valami mást, próbáljuk tudatosítani, hogy most éppen elvonta valami a figyelmünket a légzésünkről. Engedjük tovább ezt a gondolatot, és figyeljünk újra a légzésünkre. Azért jó, ha ezt gyakoroljuk, mert ha egy másik alkalommal gondolatokba, aggodalomba vagy sajnálkozásba merülünk, könnyebben ki tudunk szakadni belőle, és visszatérni a jelenbe. Az agyunk hosszú évek óta folyamatosan aggódik, rágódik és túlgondolkodik. Hagyjuk kicsit megpihenni, regenerálódni. Szánjunk időt arra, hogy mélyeket lélegezzünk és befelé fordítsuk a figyelmünket.

Stressz ellen dolgozták ki

A Shinrin-yoku az 1980-as években indult Japánban, válaszul a nemzeti egészségügyi válságra. Japán vezetői észrevették a stresszel kapcsolatos betegségek megugrását, amit annak tulajdonítottak, hogy mindenki egyre több időt tölt technikai kütyük fogságában. Ezért tanösvényeket hoztak létre, hogy az emberek szabadtéri élményekkel gazdagodjanak. Évtizedes kutatások szerint az erdei

fürdőzés segíthet a stressz csökkentésében, a figyelem javításában, az immunrendszer erősítésében és a hangulat javításában.

 

Hogyan hathat az erdőterápia a fizikai egészségre?

Az erdő látványának és hangjainak befogadása segíthet ellazulni. De nem csak az agyunk és a lelkünk kap egy kis lökést. Bizonyított, hogy az erdei terápia a fizikai testünknek is jót tesz. Egy tanulmány kimutatta, hogy ez csökkenti a kortizolszintet, a stresszhormont. Egy másik tanulmány szerint az erdei terápia pozitív hatással van a vérnyomásra és az adiponektinre, egy olyan fehérjére, amely segít szabályozni a vércukorszintet. Bár az erdőterápia középpontjában nem a testmozgás áll, a rendszeres séta segíthet a mozgásszegény életmód javításán is.

Amíg nem jutsz el egy erőbe, az alábbi videó segítségével tudsz meditálni az erdő hangjainak segítségével:

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.