A zöldségek az egészséges táplálkozás szerves részét képezik, legyen szó akár reggeliről, akár ebédről, minél többet eszünk belőlük, annál jobb, hiszen a vitaminok, ásványi anyagok és rostok nélkülözhetetlenek a jó emésztéshez. Nyáron a fagyasztott zöldségek háttérbe szorulnak, hiszen a legtöbben úgy gondolják, kevésbé egészségesek, mint a a boltok polcain lévő áru. Ez azonban nem feltétlen így van, sőt: bizonyos körülmények esetén a fagyasztott még egészségesebb is lehet, mint amit a zöldséges pultról választunk.
Ha csak lehet, az ember friss zöldséget szeretne vásárolni, ezt szoktuk meg, és semmihez nem fogható, amikor kiválasztjuk a legszebb darabot, érezzük az illatát, majd előkészítjük a főzéshez. Ugyanakkor nem biztos, hogy amit a zöldséges pultról leveszünk, annak a legmagasabb a tápanyagtartalma, hiszen rögtön azt követően, hogy leszüretelték, minden zöldség folyamatosan veszít a vitamin- és ásványianyag-tartalmából. Abban a pillanatban ugyanis, amint leszedik a zöldséget, elveszíti a tápanyag-utánpótlást, a sejtek több oxigént vesznek fel, ezáltal pedig csökken a tápanyagtartalom. Ha a lehető legfrissebb zöldséghez szeretnél hozzájutni, érdemes korán reggel a termelői piacon szétnézni, hiszen ide a környékről, vagyis rövid ideig szállítják az őstermelők a terméket, és valószínűleg előző este, vagy még aznap kora reggel szedték le, tehát nem utazott napokat.
Sokan úgy gondolják, a fagyasztott zöldségek ugyanabba a kategóriába tartoznak, mint a készételek, pedig ezekben semmi egészségtelen nincsen. Szüretelés után a zöldségek egyenesen a feldolgozóba kerülnek, majd feldolgozás után rögtön le is fagyasztják, tehát a szállításnál, boltba érkezésnél sokkal rövidebb idő alatt megtörténik a konzerválás. Így nem csökken túl nagy mértékben a zöldségek tápanyag-tartalma, hiszen nem tárolják, utaztatják őket sokáig. Egy kutatás során különböző zöldségek és gyümölcsök vitamintartalmának csökkenését vizsgálták, és nem találtak jelentős különbséget a fagyasztott és a nyers spenót között, a zöldborsó esetében pedig magasabb C-vitamin szintet állapítottak meg, mint a nem fagyasztott zöldborsó esetében.
Az tény, hogy a fagyasztott zöldségek általában hőkezelés – párolás, főzés – után kerülnek a tányérra, és így sokat veszítenek a vitamintartalmukból; de semmivel nem rosszabbak alapanyagként, mint a friss zöldségek. Tehát ha nem kapsz frisset, bátran vegyél fagyasztottat, hiszen zöldségekre szüksége van a szervezetünknek: javítják az emésztést, támogatják az immunrendszert, és rengeteg energiát adnak. Érdemes őket minden nap, minden formában fogyasztani, és nem csak diéta alatt!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.