Giardia fertőzés, ami a kutyákra és az emberekre egyaránt veszélyes: így kaphatod el

Giardiafertőzés
Shutterstock/Copyright (c) 2024 Yimixing/Shutterstock. No use without permission. - Yimixing
fertőzés állatok tünetek
A giardia fertőzésről sokan azt hiszik, hogy csak a kutyák kaphatják el, ha isznak a pocsolya vizéből, pedig valójában éppoly veszélyes – ha nem veszélyesebb - az emberekre nézve is. Főleg nyilvános fürdőhelyeken, tehát medencében, strandon lehet elkapni, de akár szexuális úton is terjedhet. A Giardia egy parazita, amely a talajban, az élelmiszerben és a vízben él.

A giardia nevű parazita emberre és állatra egyaránt veszélyes. Összegyűjtöttük a tüneteket és a megfertőződés lehetséges útjait. Különösen strandolás alatt és szerelmes összebújások alkalmával figyeljünk oda magunkra és a környezetünkre!

Giardia fertőzés
A Giardia fertőzést a tévhittel ellentétben nem csak a kutyák kaphatják el
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2024 Perfect Wave/Shutterstock.  No use without permission.

Giardia fertőzés

  • Milyen jelei vannak?

Ha valaki megfertőződik Giardiával, a parazita a belekben él, hasmenést és egyéb emésztési problémákat okozva. Jelentkezhet még túlzott gázképződés, bűzös széklet, hányinger vagy hányás, extrém fáradtság, esetleg láz, bőrkiütés, ízületi fájdalom is. Ám nem mindenkinél ugyanolyan súlyosságú tünetek tapasztalhatók. Míg néhány ember rettenetesen szenved, akad olyan is, aki semmit sem vesz észre az egészből. A gyermekek nagyobb valószínűséggel szenvednek gyomorfájdalomtól, míg a felnőttek gyakrabban tapasztalnak hasmenést, ami jelentősen növeli a kiszáradás esélyét, különösen, ha több napig tart.

Hogyan lehet elkapni?

A legkönnyebben úgy, ha valaki szennyezett vizet nyel, például strandolás közben, ugyanis a klór önmagában nem feltétlen pusztítja el a kórokozókat, vagy ha bekerül az ivóvíz hálózatba – ezzel akár járvány is kialakulhat -, de fokozott veszélyt jelent, ha természetes, például patak vagy forrásvizet iszik valaki, mivel a fertőzött állatok is ihatnak a vízből. Akár szexuális úton is terjedhet, mint ahogy egy szennyezett felület, például kilincs megérintésével is, hiszen a kézről már könnyen a szájba kerül a kórokozó. Miután a szervezetbe kerülnek, a patkóbélben alakulnak át kifejlett egyedekké, majd a vékonybél hámsejtjeire tapadva élősködnek, szaporodnak, ezzel akár súlyos tápanyag-felszívódási zavart okozva.

  • Mit kell tenni?

Megelőzés szempontjából fontos, hogy ha valaki természetes vizet iszik, előtte forralja fel azt. Szintén csökkenthető a fertőzés esélye, a minden WC-használat utáni és étkezés előtti alapos, szappanos kézmosással. Ha valaki úgy gondolja, hogy megbetegedett, akkor forduljon a háziorvosához, aki valószínűleg székletmintát fog kérni, laboratóriumi vizsgálatok céljából. Ha bebizonyosodik a giardiasis, gyógyszeres kezelés szükséges. Emellett rendkívül fontos szerepe van a folyadékpótlásnak, a kiszáradás elkerülése érdekében. 

A Giardia-fertőzés következtében fellépő egyéb szövődmények közé tartozhat az irritábilis bélszindróma, a krónikus fáradtság szindróma, az ételallergia vagy az ízületi gyulladás. A felületek típusától függően a baktériumokat tisztítószerekkel és háztartási fertőtlenítőszerrel lehet eltávolítani. Mivel a parazita a kezdeti tünetek után hetekig a székletben maradhat, addig fertőzhet is, akkor is, ha a beteg jobban érzi magát.

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.