Gyógyító sóska – 7+1 titok erről a rendkívüli növényről

Gyógyító sóska
Shutterstock - Hyper Story
sóska egészség gyógynövény
A sóska amellett hogy finom, több kedvező egészségügyi hatása is van. Tavasztól őszig folyamatosan terem, így nyáron is isteni finom ételeket készíthetünk belőle, amikkel szépülhetünk és gyógyulhatunk. A sóska egy igazi jolly joker gyógynövény.

A sóska nem csak finom, de elképesztő egészségügyi hatása is van az emberi szervezetre. Bár a gyerekek kevésbé kedvelik a zöld növényekből készült főzelékeket, érdemes velük megszerettetni, de nyersen, simán csak megmosva és rágcsálva is finom snack lehet. Összegyűjtöttük, melyek a legjobb és legfontosabb tulajdonságai.

Gyógyító sóska
Gyógyító sóska–7+1 titok a csodálatos sóskáról
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2024 Timolina/Shutterstock.  No use without permission.

A sóska jótékony hatásai

  1. Vitaminokban gazdag: Rendkívül gazdag tápanyagokban, szinte felturbózza a testet. Nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz és gazdag B1, B2, és B9 vitaminokban. A benne lévő nagy mennyiségű A-vitamin segít javítani a látást, és csökkenti az éjjeli látási nehézségeket, a farkasvakságot. Savanyú ízét az oxálsav biztosítja. Bővelkedik káliumban, kalciumban, foszforban, nátriumban, flavonoidokban és vasban.
  2. Segít a fogyásban: Mivel rengeteg vitamint tartalmaz, de elenyésző a zsírmennyisége, a fogyókúrázóknak is a barátja. Van benne bőven protein és szénhidrát, de kevés kalóriát tartalmaz. Flavonoid és egyéb antioxidáns tartalma miatt jó a vízhajtó és az emésztést serkentő hatása. A test méregtelenítését segíti még a benne lévő protolitikus sav is. Készítsünk belőle sóskateát vagy forrázatot, ezek csökkentik a puffadást.
  3. Csökkenti a vérnyomást: A levelekben lévő antioxidánsok segítenek csökkenteni a rossz koleszterin- és trigliceridszintet a testben, ez eredményezi az alacsonyabb vérnyomást. Ideális azok számára is, akik erősíteni szeretnék az immunrendszerüket. 
  4. Viszlát, herpesz! A különféle bőrbetegségek ellen is hatékonyan veszi fel a harcot, ami a flavonoidoknak és gazdag C-vitamin tartalmának köszönhető. Ezek hatékonyak a herpesz és a pattanások ellen. A száraz sóskaleveleket használhatjuk a viszkető sömör ellen, arcpakolásként pedig segít megelőzni a ráncokat, és összehúzza a bőrt, a pórusokat.
  5. Megszünteti a hajhullást: A benne lévő vitaminok ápolják a száraz, töredezett hajat, megelőzik és megszüntetik a hajhullást és kopaszság ellen is használhatják pakolásként. Forrázzunk le egy nagy maroknyi sóskalevelet, a forrázatát hagyjuk kihűlni, majd ezzel öblítsük át a hajunkat, fejbőrünket úgy, hogy közben alaposan megmasszírozzuk.
  6. Erősíti a csontokat: Mivel a zöld levelek gazdagok kalciumban, segít a csontok erősségének megtartásában. Ezért különösen ajánlott a nőknek gyakrabban enniük ebből, hiszen az ő csontozatuk általában hamarabb meggyengül.
  7. Véd a vírusoktól: Fitokémiai vegyületei vírusellenes hatást mutatnak. Egy vizsgálat során kiderült, hogy a kivonata csökkentette az influenza vírus szaporodását, illetve annak növekedését a gazdasejtekben.

Tudta?
Egy tál sóska biztosítani tudja a napi szükséges C-vitamin-bevitel 53%-át


 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.