Lehet fogyni a házimunkától? Mutatjuk, mi mennyi kalóriát éget!

Shot,Of,Young,Happy,Woman,Listening,And,Dancing,To,Music
Shutterstock/Copyright (c) 2023 Josep Suria/Shutterstock. - Josep Suria
házimunka fogyás mozgás
Aki számolja a kalóriákat, annak minden mozgás számít, de sokszor a ház körüli teendőkre nem gondol az ember. Pedig sokat lehet a házimunkától fogyni!

Takarítás közben az ember arra koncentrál, hogy minél alaposabb legyen, és minél hamarabb elkészüljön a munka. Sem az időt nem szokás mérni, sem a kalóriaszámlálás során számításba venni, mint edzést. Pedig érdemes, hiszen úgy lehet a házimunkától fogyni, hogy észre se vesszük – hiszen az is mozgás, így a diéta mellett sokat segít leadni a pluszkilókat! Bármilyen otthoni feladatra is gondolunk, szinte mindegyik fizikai aktivitást igényel, ami elengedhetetlen a test egészséges működése érdekében. De lássuk, melyik házimunka mennyi kalóriát éget el!

Rengeteget lehet a házimunkától fogyni.
Sokakat meglep, mennyit lehet a házimunkától fogyni.
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2020 Krakenimages.com/Shutterstock.

Porszívózás

Bútorok elcsúsztatása, kanapé eltolása, szőnyeg felemeléses – a porszívózáshoz összehangolt láb- és karmunkára van szükség. A megfelelő mozdulatok helyes kivitelezésével könnyedén megdolgoztatjuk a törzs, az alsó- és a felsőtest izmait. Talán sokan nem is gondolnánk, de 30 perc porszívózás felérhet 15 percnyi kocogással, amivel kb. 113 kalóriát éget el a szervezet.

Kertészkedés

Ha szeretnénk a házimunkától fogyni, gondoljunk a kinti munkákra is! A fűnyírás, gyomlálás és a virágültetés kimondottan hatékonyak. Harminc perc ásással közel 150-197 kalóriát égetünk el, és remekül erősíti a karokat, a vállakat, valamint a hát és a törzs izmait is.

Ablaktisztítás

Egy kis extra erőfeszítéssel remek sport lehet az ablakpucolás is. Egy-két kiló súly felcsatolásával mérhetően növeljük az energiafelhasználást, és fokozzuk az energiafelhasználást. A váll- és karizom-erősítő mozgás 20 percnyi kerékpározással ér fel. Egy óra ablaktisztítás alkalmával akár 200 kalóriától is megszabadulhatunk.

Felmosás

A felmosás elsősorban a has- és a mellizmokat veszi igénybe. Ha a hagyományos nyeles felmosóval takarítunk, és ügyelünk a tartásunkra, valamint dinamikusan haladunk, akkor akár óránként 192 kalóriát is elégethetünk. Ha nem vagyunk túl fáradtak, kipróbálhatjuk a rongyos verziót is, ami erősíti a lábakat és javítja az állóképességet.

A házimunkától fogyni is lehet, és a lelkünknek is jót tesz

A házimunka hatásai a mentális egészségünkre is kiterjednek, hiszen a takarítás, rendrakás stb. figyelemelterelésként szolgálhat a problémáinkról, és ha rendet teszünk magunk körül, csökken a lelkünkben lévő káosz is, ha nehéz időket élünk át. Kutatások is alátámasztják, hogy aki elvégzi az otthoni feladatokat, az kevésbé lesz stresszes. A Florida Állami Egyetem tanulmányából kiderült, hogy azoknál a diákoknál, akik rendszeresen mosogattak, 27%-kal csökkent az idegesség, feszültség érzése. A házimunka a motivációnkat, önbecsülésünket is segíthet visszaszerezni, hiszen a jól végzett munka után úgy érezhetjük, hogy újra a kezünkben van az irányítás, és még ha pocsék napunk is volt, elmondhatjuk, hogy ma is elértünk valamit. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.