Húsmentes táplálkozás vashiány nélkül? Lehetséges!

Healthy,Vegetarian,Buddha,Bowl,Salad,With,Vegetables,,Avocado,,Blood,Orange,
Shutterstock/Copyright (c) 2021 sweet marshmallow/Shutterstock. No use without permission. - sweet marshmallow
szponzorált tartalom vegetáriánus étrend vaspótlás vegán életmód
A vas létfontosságú, esszenciális nyomelem, amely az oxigénszállításért felelős. A szervezetünk naponta 1-2 milligramm vasat veszít, amely 14-18 milligramm visszapótlásával kompenzálható.

A vaspótlás alapesetben táplálékkal történik, egy egészséges felnőtt ember ezt kiegyensúlyozott, vegyes étrenddel biztosítani tudja magának. De mi a helyzet a húsmentes táplálkozással?

Hirdetés

Újra és újra felmerül a kérdés, hogy húsmentes táplálkozás esetén is biztosítható-e a megfelelő mennyiségű vasbevitel, nem alakulhat-e ki a szervezetben vashiány, később vashiányos vérszegénység?

Tény, hogy nagyobb a vashiány kockázata azoknál, akik húsmentes étrendet követnek, nekik a húsevőkhöz képest 1,8-szoros mennyiségű vasat kell bevinniük a növényi vas rosszabb hasznosulása miatt. Ugyanis az állati eredetű, fehérjéhez kötött hemvashoz képest és növényi eredetű nemhemvasnak körülbelül a fele tud csak felszívódni a szervezetünkben.

A táplálékvas hasznosulása állati eredetű ételekből

Bizonyos hús- és halfélékből kisebb mennyiséget is elég megenni ahhoz, hogy 1 milligramm vashoz jussunk. Ilyen a borjúmáj, amelyből 63-145 gramm elfogyasztása szükséges, de 86-127 gramm kagyló, 154 gramm marha steak, 208 gramm bőrös kacsa is elegendő a szükséges mennyiségű vas beviteléhez.

A tej, a tejtermékek, a tojás és a sajtfélék is tartalmaznak vasat. Ám a tojás sárgájából 182-366 grammot, sajtok közül például a goudából 4 kilogrammot, 0,1 százalék zsírtartalmú tejből 33 kilogrammot kellene elfogyasztanunk ahhoz, hogy 1 milligramm vashoz jussunk.

Növényi eredetű élelmiszerekből még többet kell megenni a megfelelő vasbevitelhez

Aki vegán, annak különösen fontos a tudatos táplálkozás, a mennyiségre nagyon oda kell figyelnie.

A gabonák közül például a zabpehelyből 238 gramm elfogyasztásával nyerhet 1 milligramm vasat, a rizsből már 60 dekát kell ehhez a mennyiséghez elfogyasztania. A mogyoró 270 grammjából is felszívódik ugyanennyi vas, de a dióból már 30-40 dekát kell megenni érte. A gyümölcsök közül az eperből 2,8 kiló, az almából 5-8, a narancsból 10 kilóra lenne szükség ahhoz, hogy a szervezet 1 milligramm vashoz jusson.

Ekkora mennyiségben semmit nem fogyasztunk önmagában, de teljesértékű növényi étrend összeállításával megelőzhetőek a hiánybetegségek, akár a vashiány is. Ám tény, hogy nincs könnyű dolga annak, aki semmilyen állati eredetű táplálékot nem vesz magához, ebben az esetben különösen fontos a megfelelő ételtársítás. A fermentált ételek szintén segítik a vasfelszívódást, a házi készítésű savanyúság vagy tempeh kiváló választás lehet, nemcsak a vas, de a belek szempontjából is, ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy a tejsavas erjesztéssel készült ételek sótartalma nagyon magas.

fermentált ételek inzulinrezisztencia
A fermentált ételek segítik a vasfelszívódást
Forrás: Shutterstock

Fentiek kizárólag egészséges felnőtt emberekre vonatkoznak, terhesség, szoptatás vagy erős menstruáció, illetve bizonyos bélbetegségek és daganatos betegségek esetén a vaspótlás sem vegyes, sem vegán táplálkozással vagy vastartalmú étrend-kiegészítőkkel nem megoldható, ilyenkor magas vastartalmú vaspótló gyógyszerek szedésére van szükség.

 

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária Bt. támogatta.

Hirdetés

A Maltofer  rágótabletta és szirup vény nélkül kapható, vas(III)‑hidroxid‑polimaltóz-komplex tartalmú gyógyszerek.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.