szponzorált tartalom ösztrogén hüvelyszárazság
Gyakran azt hisszük, hogy csak változókorban fordulhat elő, de fontos tudni, hogy a 45 év alatti nők is gyakran szembesülnek ezzel a problémával. A hüvelyszárazság bármelyik életkorban kialakulhat.

A hüvelyszárazság hátterében alapvetően az ösztrogénszint csökkenése áll, ami nemcsak idősebb korban, hanem például szülés után, stressz, trauma, étkezési problémák miatt vagy bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként is kialakulhat. Bár a hüvelyszárazság kényelmetlen és frusztráló lehet, nem szabad feladni miatta a szexuális életet, hiszen az intim együttlét kifejezetten jótékony hatással lehet a hüvelyhám egészségére is.

Hirdetés

Hüvelyszárazság bármely életkorban kialakulhat

Szülés után: a szülést követően a nők hormonális egyensúlyának visszaállásáig gyakori a hüvelyszárazság, ami a hüvelyhámra is hatással lehet.

Stressz, trauma, étkezési zavarok: az érzelmi megpróbáltatások, étkezési zavarok felboríthatják az érzékeny hormonális egyensúlyt, ennek hatására a hüvelyhám nedvességtartalma lecsökkenhet, ezáltal érzékennyé, irritálttá, fertőzésekre hajlamosabbá válhat.

Gyógyszerek mellékhatásai: bizonyos gyógyszerek, mint például az antidepresszánsok vagy az antihisztaminok mellékhatásként hüvelyszárazságot okozhatnak.

Hüvelyszárazság bármelyik életkorban jelentkezhet
Hüvelyszárazság bármelyik életkorban jelentkezhet
Forrás: Shutterstock

A testi együttlét jótékony hatásai a hüvely egészségére

Bár hüvelyszárazság esetén ódzkodunk a szextől, az együttlét fokozza a hüvelyhám vérellátását. Ez nemcsak növeli a természetes nedvességét, hanem egészséges állapotának fenntartását is elősegíti. 

Tippek a hüvelyszárazság kezelésére és az együttlét élvezetesebbé tételére

Síkosítók használata: víz- vagy szilikonalapú síkosítók segíthetnek csökkenteni a súrlódást és a kellemetlen érzést. Tudni kell, hogy a síkosító csak az együttléteket megkönnyítő, pillanatnyi segítség, a hüvelyhám regenerálására nem alkalmas. Ha a tünetek jelentkeznek, mindenképpen fel kell tárni a kiváltó okokat, és a hüvelyhám állapotát helyreállító gyógymódot alkalmazni.

Gyengéd szex: fontos, hogy a szex gyengéd legyen, így elkerülhetők a mikrosérülések a hüvelyhámon.

Új pózok kipróbálása: érdemes kipróbálni, hogy mely pózok esnek jól, mindenkinek más jöhet be hüvelyszárazság esetén.

Hüvelyi készítmények használata: hüvelyi hidratáló, ápoló készítmények rendszeres, együttlétektől független használata segíthet a hüvelyhám regenerálásában és a nedvesség megtartásában.

Gyógyszerváltás: ha a hüvelyszárazságot egy gyógyszer mellékhatása okozza, érdemes orvossal konzultálni a csere lehetőségéről.


A cikk megjelenését a Phytotec Hungária Bt. támogatta.

Hirdetés

A Cikatridina kúp és kenőcs patikában kapható gyógyászati segédeszközök.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.