Klimax: tévhitek helyett valóság

Cropped,Closeup,Portrait,Of,A,Caucasian,Mature,Beautiful,Blonde,Woman
Shutterstock - Inside Creative House
változókor klimax tévhitek
Bár egyre bátrabban beszélünk a menopauzáról, rengeteg a tévhit a változókor körül. Nem is csoda, a klimax sokáig tabutémának számított, így mindenki csak a saját tapasztalatára tudott alapozni, akkor is, amikor tanácsot adott valaki másnak. Ám a klimax tünetei változatosak és egyéniek lehetnek.

A változó kor ma már nem tabutéma, legalábbis nem annyira, mint évekkel, évtizedekkel ezelőtt, amikor a nők sokszor gúnyolódásnak, ugratásoknak voltak kitéve, amikor elértek életük feléhez. Még csak a klimax tüneteit sem kellett produkálniuk ahhoz, hogy a változókorral kapcsolatos kritikákat kapjanak egy kevésb jó napjukon. Ahogy a menstruáló, úgy a klimaxban lévő nő is hisztérikus házi sárkányként volt ábrázolva, így nem csoda, ha inkább nem is kérdezett, még a saját orvosától sem, ha problémája akadt. Igaz, néhány évtizeddel ezelőtt az orvostudomány sem foglalkozott sokat a témával, a nők magukra és a saját és egymás tapasztalataira számíthattak csupán. Ez az út vezetett oda, hogy sokkal kevesebb valódi információval, mint tévhittel lépnek a klimax valamelyik szakaszába. Ezeket a tévhiteket cáfoljuk most meg, miközben a tényeket is megmutatjuk.

klimax, menopauza, bőrápolás
A klimaxról rengeteg a tévhit
Forrás: Shutterstock

1. tévhit: A menopauza tünetei általában csak egy évig tartanak

Először is, a menopauza valójában egyetlen nap, 12 hónappal az utolsó menstruáció után. Sokan tehát, amikor menopauzáról beszélnek, valójában a klimaxra gondolnak. Ám a klimax sem egy évig tart, a különböző szakaszai, a peri-, premenopauza, illetve a posztmenopauza időszakának hossza egyénenként változik, és összességében akár 10 évig is eltarthat.

2. tévhit: A klimax csak az ötvenes évek körül kezdődik

Sajnos nem igaz, van, akinél már a negyvenes évei előtt vagy azok elején jelentkeznek a premenopauza tünetei, bár tény, hogy legtöbb nőnél jellemzően 45 és 55 éves kor között érzékelhetőek az első tünetek. 

3. tévhit: Onnan tudod, hogy klimaxolsz, hogy elkezdődnek a hőhullámok és az éjszakai izzadás

Kétségtelen, hogy a két leggyakoribb, betegségekre nem igazán jellemző tünetről beszélünk, tehát, akinek hőhullámai, éjszakai izzadása van, nagy eséllyel klimaxol. Ám az is tény, hogy van, akinél csak néhányszor vagy soha nem jelentkezik a két tünet, vagy csak az egyik vagy másik gyötri. A klimax változatos tüneteket produkál, ami az egyik nőnél alap, a másik sosem tapasztalja, nem véletlenül nehezen azonosítható állapot. 

4. tévhit: Klimax alatt nem lehet teherbe esni

Ó, dehogynem! Nem véletlenül van annyi késői gyerek... Amíg a nő el nem éri a menopauzát, teht el nem telik 12 hónap az utolsó menstruációjától számítva, nagyon is teherbe eshet, ezért továbbra is fontos az odafigyelés annak, aki már nem akar negyvenes évei végén, ötvenes évei elején gyereket szülni. 

5. tévhit: Csak a súlyos klimaxos tünetek igényelnek kezelést

Ez sem igaz. Hogy kit mennyire zavarnak a tünetei, azt csak ő tudja megítélni. Ma már számos kezelés létezik a klimax enyhítésére, ha úgy érzed, számodra elviselhetetlen jelei vannak a változó kornak, bátran kérj segítséget szakemberektől, ne foglalkozz azzal, hogy mások mit gondolnak vagy mondanak. 

Happy,Attractive,Senior,Woman,In,A,Flower,Field,In,Summer
Végre te vagy a saját életed főszereplője
Forrás: Shutterstock

6. tévhit: Minden nőt ugyanabban a korban éri utol a menopauzát, mint az anyját

De nem ám! Elképzelhető, hogy ugyanazok a tüneteid lesznek, az is, hogy hasonló korban ér utol a változó kor és a menopauza, de ne alapozz erre. Figyeld a tüneteidet, csak azért ne hagyj figyelmen kívül semmit, mert anyukádnál nem úgy volt. Nálad úgy van. 

7. tévhit:  A menopauza után már csak lefelé visz az út

Azért ez nem egészen igaz. A kor előrehaladtával egészségügyi szempontból mindenkinek nehezebb, akár férfi, akár nő. A menopauzának vannak igenis pozitív hozadékai is. Nem kell többé menstruációval, PMS-sel, PCOS-sel és hasonlókkal bajlódni, nem kell terhesség miatt aggódni, végre felszabadult szexuális életed lehet. Elértél egy kort, amikor már a gyerekeid (ha vannak) is elég nagyok, több idő jut önmagadra, az önmegvalósításra, innentől te vagy a saját életed főszereplője, senki más. 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.