A külön alvás a kapcsolatok megmentője? Egyre több érv szól az éjszakai válás mellett

Young,Beautiful,Couple,Lying,In,Bed,Turned,Back,To,Back,
Shutterstock - Harbucks
külön alvás horkolás házasság
Horkolás, hőmérséklet-különbségek, takarólopás és forgolódás. Ezek a problémák gyakran oda vezetnek, hogy a párok a külön alvás mellett döntenek. A szakértők szerint azonban ez nem feltétlenül rossz dolog.

Franciaországban egyre nagyobb népszerűségnek örvend a "sleep divorce" vagyis az alvási válás koncepciója, amely az alvásminőség és a személyes boldogság javítását célozza meg. A francia párok között elterjedt az a nézet, hogy az egyéni egészség és kényelem fontosabb, mint a közös alvás, anélkül, hogy ez veszélyeztetné a kapcsolatot. Tehát a külön alvás nemhogy rontja, hanem javítja a párkapcsolat minőségét.

külön alvás
A külön alvás jót tesz a párkapcsolatnak? 
Forrás: Shutterstock

Külön alvás a hosszú és kiegyensúlyozott párkapcsolat titka?

Franciaországhoz hasonlóan a skandináv országokban is népszerű a külön alvás. Számukra kiemelten fontos a mentális egészség és az önmagukról való gondoskodás, ehhez pedig elengedhetetlen az elegendő mennyiségű és minőségű alvás, ezért náluk az a bevett szokás, hogy a párok külön takarót használnak, de legfőképpen külön ágyban alszanak. Anglia például már nem foglalt ennyire egyértelműen állást egyik oldal mellett sem. Sok brit pár külön ágyban alszik a különböző alvási szokások, horkolás vagy személyes kényelem miatt, de még mindig van egyfajta stigma ezzel kapcsolatban. Történelmileg a külön ágyakat csak az arisztokrácia vagy a királyi család tagjai használták, ami a közös ágyban alvást a kapcsolat egységének jelképévé tette.

Hírességek és a külön alvás

Sok híresség is az éjszakai válás mellett tette le a voksát, köztük Cameron Diaz és Benji Madden, de van, aki ennél is messzebbre ment, Kourtney Kardashian és Travis Barker például külön házban élnek.

Érdemes kipróbálni?

Dr. Seema Khosla pulmonológus és az American Academy of Sleep Medicine szóvivője szerint a megfelelő alvás, amely általában hét-nyolc órát jelent felnőttek számára, rendkívül fontos az egészségünk megőrzése szempontjából. A kutatások szerint azok az emberek, akik folyamatosan rosszul alszanak, hajlamosabbak a konfliktusokra a partnereikkel.

Hogyan kezdjük el?

Ha úgy döntesz, hogy ti is kipróbáljátok otthon a külön alvást, kezdjétek azzal, hogy beszéltek az alvási problémáitokról és arról, hogyan hatnak ezek a mindennapi életetekre. Ha mindketten egyetértetek, próbáljátok ki, hogy néhány éjszakát külön alszotok, és figyeljétek meg, hogy változik az alvásminőségetek és a hangulatotok. Emellett persze szánjatok időt az intimitásra, töltsetek együtt időt lefekvés előtt és napközben is. Rendszeresen értékeljétek az alvási szokásaitokat, és legyen benneteket hajlandóság a változtatásra, amennyiben szükséges.

 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.