Menedzserbetegség – A pszichológus elárulja, mennyire veszélyes

Menedzserbetegség
Shutterstock - fizkes
menedzserbetegség pszichológus stressz
Az állandó rohanás, túlhajszoltság, megfelelni akarás, stressz felemészti testünk minden energiáját és a szervezetünk különféle betegségekkel figyelmeztet minket: ideje változtatnunk! A menedzserbetegség nem válogat, bárkit utolérhet!

Nem korhoz vagy foglalkozáshoz kötődik a menedzserbetegség. Gyakorlatilag bárkit érinthet, aki folyamatos nyomás és stressz alatt éli az életét.

Menedzserbetegség
Menedzserbetegség
Forrás: Shutterstock

Mi is a menedzserbetegség – A pszichológus válaszol

– A menedzserbetegség talán nem a legtalálóbb kifejezés erre az állapotra, ugyanis bárkit érinthet, aki állandó nyomás alatt éli az életét. Szinte mindegy, hogy fiatalok vagyunk vagy idősek, mi a foglalkozásunk vagy melyik nemet képviseljük, bár igaz, hogy a középkorú férfiak nagyobb arányban szenvednek ettől a problémától. A folyamatos idegeskedés, a fizikai és szellemi határaink állandó túlfeszítése hamarabb kihat az egészségi állapotunkra, mint azt gondolnánk. Kimerültek leszünk, állandó fáradsággal küzdünk, de jelentkezhet kiégés-szindróma és más testi és lelki megbetegedések is – mondja dr. Makai Gábor pszichoterapeuta.

Ördögi kör

Ha túlhajszoltak vagyunk, akkor az életmódunk is tovább ront az egészségi állapotunkon: nincs időnk sportolni, elegendő vizet inni, megfelelően étkezni. Csak gyorsan bekapunk valami egészségtelen rágcsát vagy gyorséttermi kosztot, vagy iszunk még egy csésze kávét, hogy gyorsan enyhítsük az éhségünket. Tovább rontja a helyzetet, hogy aludni sem tudunk eleget, hiszen még lefekvéskor is a feladatainkon, problémáinkon kattogunk.

Hajhullás és fájdalmak

– Először talán csak arra leszünk figyelmesek, hogy ingerültebbek, türelmetlenebbek vagyunk, kevésbé értjük meg mások problémáját, hiszen éppen elég nekünk a sajátunk is. Aztán azt tapasztaljuk, hogy szinte állandóan fáj a fejünk, a hátunk, a vállunk, a gyomrunk, magas a pulzusunk, a vérnyomásunk, hullani kezd a hajunk és a házasélethez sincs túl sok kedvünk. Egyre gyakrabban vagyunk náthásak, emésztési problémák jelentkeznek, vagy olyan pszichés betegség, mint a pánikroham, szorongás, depresszió. Ha ezeket figyelmen kívül hagyjuk és továbbra is túlhajszoljuk magunkat, akkor előbb-utóbb szív,- és érrendszeri panaszaink jelentkeznek, vagy akár cukorbetegség, asztmás jellegű fulladás, ájulás is előfordulhat. Ennek oka, hogy stresszes helyzetben az adrenalin hatására megemelkedik a vérnyomásunk, a pulzusunk, a vércukorszintünk, állandó feszültségben, ugrásra készen vagyunk. A tünetek nem ugyanúgy, ugyanakkor és ugyanabban a sorrendben jelentkeznek mindannyiunknál. Előfordulhat, hogy azon kívül, hogy feszültebbek vagyunk, nincs más panaszunk, mégis egy hirtelen jövő szívproblémával kerülünk kórházba. Hogy melyikünk mennyi idegeskedéssel, stresszel tud megbirkózni, az teljesen egyénfüggő – figyelmeztetett a pszichológus, aki ad néhány hasznos tanácsot, amelyeket, ha betartunk, messziről elkerül minket a menedzserbetegség.

Mit tehetünk, hogy megelőzzük a bajt?

A legegyszerűbb az lenne, hogy kerülnénk a stresszes helyzeteket. Ám ezt korántsem olyan egyszerű megtenni, mint kimondani. Ezért inkább az agyunkban kell átkapcsolni a dolgokat, változásokat kell eszközölnünk az életünk minden apró területén, a szokásainkat is beleértve. 

  • Ha valami idegesít minket, akkor gondoljuk végig, hogy van-e értelme az adott dolgon rágódni, előreviszi-e a történéseket, ha szétvet minket az ideg. Nem valószín
  •  Próbáljunk ki jó néhány nyugtató, relaxációs technikát, hogy megtalálhassuk azt, ami számunkra megoldást jelenthet. Ez lehet olvasás, filmnézés, meditálás, erdei séta, festés, zenehallgatás, bármi, ami segít ellazulni.
  • Figyeljünk az étkezésre! Ha nincs időnk elkészíteni magunknak a reggelit, ebédet, vacsorát, akkor rendeljünk magunknak menüt, amely megfelel az egészséges étrend követelményeinek. Szánjunk időt az evésre, ne nyeljük le a falatokat rágás nélkül!
  • Szerezzünk be egy kulacsot magunknak, olyat, ami tetszik nekünk, és amit szívesen hurcolunk magunkkal vagy tartunk az íróasztalunkon. Számoljuk ki, hogy hány kulacsnyi vizet kell meginnunk, hogy meglegyen a napi 2,5 liter folyadékbevitelünk, és ezt vegyük is komolyan.
  • Lassítsunk! Talán ez a legnehezebb feladat mind közül, hiszen, ha hozzászoktunk a pörgéshez, idegeskedéshez, akkor nagyon nehéz ebből visszavenni, de higgyük el, képesek vagyunk rá! Gondoljuk át alaposan, hogy mennyi feladatot vagyunk képesek elvégezni anélkül, hogy túlhajtanánk magunkat, és ahhoz a tervhez tartsuk magunkat!
  • Készítsünk pontos napirendet! Így nem történhet meg, hogy egy napra betervezünk két hétre való feladatot, majd amikor szembesülünk vele, hogy vége a napnak és még rengeteg tennivalónk maradt. Fontos, hogy a napirend tartalmazzon sporttevékenységet is, hiszen a hosszú élet egyik alappillére a rendszeres testmozgás!
  • Kerüljük a mesterséges nyugtatókat, hangulatjavítókat, az alkoholfogyasztást és a dohányzást! Ezek csak pillanatnyi enyhülést hoznak, és az egészségünket is károsítják. Próbáljunk inkább természetes módszereket alkalmazni!
  • Szépítkezzünk! Szánjunk időt magunkra, hogy vonzóak ás ápoltak legyünk! Ettől a hangulatunk is sokkal jobb lesz!
  • Menjünk orvoshoz! Ne hanyagoljuk el a szűrővizsgálatokat, mert lehet, hogy éppen az életünket menti meg, ha orvosunk időben észreveszi a bajt!
  • Ne akarjunk mindenkinek megfelelni! Tanuljunk meg nemet mondani ahelyett, hogy még akkor is magunkra vállalunk plusz feladatokat, amikor még a sajátunkat se győzzük.
  • Ha nem megy egyedül, kérjünk segítséget! Számtalan fantasztikus szakember van, akik jól ismerik a menedzserbetegséget, és annak kezelési módjait.

Ettől öregszünk?
Tudósok bebizonyították, hogy az állandó idegeskedés látványosan felgyorsítja az öregedés folyamatát. Gyorsabban ráncosodik a bőrünk, hamarabb őszül és ritkul a hajunk, emellett az izomzatunk is gyorsabban leépül. Az ízületeink gyulladtak, fájdalmasak és kötöttek lesznek, amitől beszűkül a mozgástartományunk.



 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.