szponzorált tartalom tabu edukáció menopauza
Az utóbbi években egyre többet hallunk a menopauzáról, rengeteg edukációs előadás érhető el online és offline is a témában, tematikus közösségi oldalakon sorstársakkal és szakemberekkel beszélhetjük meg a tapasztalatainkat és a tüneteinket, ami óriási előrelépés a korábbi generációkhoz képest. Nagyanyáink idejében ugyanis a menopauzáról a nők nem beszéltek, maximum szűk családi körben volt szó róla. Ennek ellenére a hüvelyszárazságot, amely a menopauza gyakori velejárója, még mindig tabuként kezeljük, pedig nem kellene.

Menopauza és hüvelyszárazság kéz a kézben jár

Elöljáróban fontos tudni, hogy a hüvelyszárazság nem kizárólag a változókor problémája. Ám amíg fiatalon általában átmeneti, és a hormonszintek rendeződésével javulhat, addig a menopauza idején a hüvelyszárazság krónikus állapottá válik, és a felmérések szerint minimum minden második nőt érinti, tehát beszélni kell róla, foglalkozni kell vele.

klimax, menopauza, bőrápolás
Menopauza és hüvelyszárazság: egyik se legyen tabutéma!
Forrás: Shutterstock

Miért fontos kezelni a hüvelyszárazságot?

Változókorban a nőihormon-termelődés csökkenésével és megszűnésével a hüvelyszárazság tartósan fennáll, ami kezeletlenül sok kellemetlenséggel jár, ráadásul komoly szövődményekhez is vezethet. Normális esetben a hüvely falát vékony, átlátszó folyadékréteg síkosítja, amelynek termelődése legszorosabban az ösztrogén hormon szintjével van összefüggésben. Az ösztrogén csökkenése egyebek mellett hüvelyszárazsággal járhat, emiatt sérülékenyebb és a fertőzésekre hajlamosabb lesz ez az intim terület. A kezeletlen hüvelyszárazság nemcsak az életminőség romlását eredményezheti, hanem komoly szövődményekhez is vezethet. Ezek közé tartozik a fájdalmas szexuális együttlét, a gyakoribb hüvelyi és húgyúti fertőzések. Azt azonban tudnod kell, hogy a hüvelyszárazságot hosszú távon nem csupán hormonpótló terápiával lehet enyhíteni: hormonmentes hüvelyi hidratáló és ápoló készítmények napi rendszerességű használatával a hüvelyhám hidratálható, illetve regenerálható.

Hírességek is beszélnek a változókorról

Napjainkban több ismert nő sokat tesz azért, hogy a menopauzát és annak tüneteit ne kelljen „szégyellni”. Oprah például nyíltan beszélt a menopauzájáról és annak tüneteiről, bátorítva más nőket, hogy merjenek segítséget kérni. De Gwyneth Paltrow és Salma Hayek is több interjúban nyilatkozott a menopauzáról és a hormonális változásokról, amelyeken keresztülment, és arról, hogyan kezelte ezeket a változásokat.

A menopauza témája egy ideje filmekben is feltűnik. A Szex és New York című sorozatban Samantha karakterén keresztül jelenik meg a téma, aki nyíltan beszél arról, miként veszi fel a harcot a kellemetlen tünetek és a látható öregedés jelei ellen. Magyarországon pedig Hernádi Judit, Náray Erika, Szulák Andrea, Tóth Enikő, Janza Kata, Falusi Mariann és Szőlőskei Tímea szereplésével néhány éve látható a Menopauza című színdarab, amely azt igyekszik tudatosítani, hogy a változókor nem tabutéma és nem olyan állapot, amiért a nőknek szégyenkezniük kellene.

Hogyan kezelhetjük a hüvelyszárazságot?

Síkosítók használata: a víz- vagy szilikonalapú síkosítók alkalomszerű használata megkönnyíti az együttléteket.

Hüvelyi készítmények: hidratáló és ápoló összetételű (hialuronsav, tejsav, gyógynövény stb.) hüvelyi készítmények együttlétektől független, kúraszerű használata segíthet a hüvelyhám regenerálásában és a nedvesség visszaállításában.

Gyógyszerváltás: ha kiderül, hogy egy gyógyszer okozza a hüvelyszárazságot, érdemes orvossal konzultálni a váltás lehetőségéről.

Rendszeres szexuális aktivitás: a szex és egyéb szexuális tevékenységek fokozzák a hüvely vérellátását, ami segít a természetes nedvesség fenntartásában.

Fontos a nyílt kommunikáció és tudatosság

Lényeges, hogy a menopauzáról és annak tüneteiről, így a hüvelyszárazságról is nyíltan beszéljünk. A tudatosság növelése és a tabuk ledöntése segíthet abban, hogy a nők időben felismerjék és kezeljék a problémát, javítva ezzel életminőségüket. A nyílt kommunikáció nemcsak az egyének számára nyújt segítséget, hanem a társadalom egészére is pozitív hatással van, hiszen elősegíti az empátiát, a támogatást és a „nem vagy egyedül érzését”.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária Bt. támogatta.

Hirdetés

A Cikatridina kúp és kenőcs patikában kapható gyógyászati segédeszközök.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.