Péniszrák miatt kellett távolítani a férfi hímvesszőjét

Male,Urologist,With,Patient,At,Hospital,,Closeup
Shutterstock - Pixel-Shot
péniszrák pénisz diagnózis
Shaun Evans, volt rendőrségi alkalmazott egy nap éles fájdalmat érzett az ágyéka környékén. Eleinte nem gondolta komolynak, de a fájdalom fokozódott, majd később vérzést is tapasztalt, illetve egy furcsa foltot a pénisze tövénél. Szeptemberben, hónapokkal az első tünetek után, péniszrákot diagnosztizáltak nála.

Shaun Evans őszintén mesél a vele történtekről ezzel is felhívva a figyelmet a tünetekre, és arra ösztönözze a férfiakat, hogy időben forduljanak orvoshoz. „Bárcsak elmentem volna az orvoshoz, amikor először éreztem a kellemetlen panaszokat és bárcsak, jobban kiálltam volna magamért” – mondja a férfi. „De még mindig itt vagyok, és ez már önmagában is szerencse" - tette hozzá a férfi, aki az elején nem gondolta volna, hogy péniszrák lesz a diagnózis.

péniszrák
Péniszrák: ezt a súlyos diagnózist kapta az 55 éves férfi, akinek el kellett távolítani a hímvesszőjét
Forrás: Shutterstock

A péniszrák nagyon ritka betegség

A péniszrák nagyon ritka, az NHS szerint évente körülbelül 760 eset fordul elő az Egyesült Királyságban. Azonban ez a szám az 1990-es évekhez képest 28 százalékkal nőtt, és a Cancer Research UK előrejelzései szerint 2040-re elérheti az évi 1100 esetet is. A túlélési arányok magasak, a diagnózis után tíz évvel a férfiak 68 százaléka életben marad, de a kezelés, különösen a sebészeti beavatkozás egy kemény procedúra.

Shaun Evans tünetei kezdetben nagyon enyhék voltak

Shaun elmeséli, hogy eleinte csak enyhe kellemetlenséget érzett, de néhány nap alatt a fájdalom elviselhetetlenné vált, különösen ülés közben. Júniusban észrevette, hogy vérzik a pénisze, és egy herpeszhez hasonló foltot talált a a tövénél. Bár aggódott, remélte, hogy a probléma magától elmúlik. Azonban a fájdalom fokozódott, és végül orvoshoz fordult, aki nemi úton terjedő betegségre specializálódott klinikára irányította.

A szakemberek eleinte STI-t (nemi úton terjedő fertőzést) gyanítottak, viszont a férfinak augusztusra már jelentős fájdalmai voltak, és a pénisze egyre gyulladtabb lett. Szeptemberben diagnosztizálták nála a péniszrákot.

Shaunot először körülmetélték, hogy megpróbálják kezelni a rákot, de az állapota rosszabbodott, és végül sürgősségi műtétre volt szüksége. Októberben annyira súlyos volt az állapota, hogy mentőt kellett hívni, és decemberben amputálták a péniszét.

 A sebészem azt mondta, hogy teljesen el kell távolítania a péniszemet, és bár ez sokkolt, annyira rosszul voltam, hogy nem is tudtam sírni

 – mondja Shaun, aki hozzátette, hogy az amputáció után Shaun különös mellékhatásokkal szembesült, például fantom fájdalommal. A jövőben rekonstrukciós műtétet is vállalhat, de ehhez öt évig ráktól mentesnek kell lennie.

 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.