Nem csak ételek okozhatnak puffadást, meglepő, mi minden állhat a hátterében

Woman,Having,Painful,Stomachache,At,Home.,Chronic,Gastritis.,Abdomen,Bloating
Shutterstock/Copyright (c) 2021 BEAUTY STUDIO/Shutterstock. No use without permission. - BEAUTY STUDIO
anyagcsere táplálkozás puffadás életmód
A gázok képződése az egészséges bélrendszer működésének természetes velejárója, még ha néha cikinek is érezzük. A puffadás okai azonban sokszor olyan dolgok lehetnek, amikre nem is gondolunk.

A mozgásszegény életmód, a túl sok ülőmunka, a fokozott stressz és az egészségtelen táplálkozás olyan civilizációs ártalmak, amelyek lelassítják a bélmozgásunkat; ennek következtében az anyagcsere-folyamatok tempója megváltozik és hasunk felpuffad, mint egy lufi. Az időnként kiadós étkezés után jelentkező felfúvódás, a kelleténél nagyobb teltségérzet normál esetben hamar alábbhagy, és nem igazán jelent nagyobb problémát. Az állandó vagy folyton visszatérő puffadás azonban további panaszokhoz vezethet. A puffadás okai azonban nemcsak az ételek lehetnek.

A puffadás okai között a felgyorsult életvitel is szerepel.
Előkelő helyet foglal el a puffadás okai között a rendszertelen, túl gyors étkezés.
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2019 Olena Yakobchuk/Shutterstock.

Túl sok rágózás

Étkezés, beszéd következtében normális körülmények között is jut levegő szervezetünkbe, ám ez a mennyiség nem okoz puffadást. Fokozott stressz, kapkodó étkezés, viselkedészavar, illetve gyakori rágógumi fogyasztás viszont már okozhat ilyen jellegű panaszokat, hiszen túl sok levegőt nyelünk.

Élen járnak a puffadás okai között a szénsavas italok

A szénsavas italok – sör, cukros üdítő, buborékos víz – is elősegíthetik a puffadásérzet kialakulását, hiszen a bennük oldott gázok könnyedén felhalmozódhatnak és kitágíthatják a beleket. Emellett számos egyéb adalékanyag is található a szénsavas italokban, melyeket szintén érdemes kerülni.

Baktériumok általi gáztermelés a vastagbélben

Ezt a folyamatot az emésztetlen és a fel nem szívódó szénhidrátok okozzák. A vékonybélben nem megemésztődő anyagok, mint például a rostok, cellulóz, laktóz a vastagbélben a baktériumok által bontódnak le, ami nagy mértékű gázképződéssel jár.

Egészségtelen, rendszertelen étkezés 

Mai rohanó világunkban sokszor nincs idő betartani a napi ötszöri étkezést, napközben csak csipegetünk, és gyorsan bekapunk valami gyors kaját, majd este következik a bőséges étkezés. Ez azonban nagyon igénybe veszi a bélrendszert, következményként pedig kialakul a hasi puffadás.

Puffasztó ételek fogyasztása

Sok olyan étel létezik, melyek egészségesek ugyan, de az emésztés során fokozott gázképződést okoznak. Ilyen többek között a bab, borsó, hagyma, kelbimbó, brokkoli, a káposzta, az aszalt szilva, az alma, a barack és a körte. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy nálunk melyik ételek a puffadás okai, vezessünk étkezési naplót, és figyeljük meg, mi okozza a tüneteket.

Ételérzékenység, mint kiváltó ok 

Előfordul, hogy egyes esetekben a tej és tejtermékek a puffadás okai, vagyis ezek fogyasztása okoz gázképződést, aminek oka a laktóz intolerancia – ennek lényege, hogy a bélben csak részben működnek vagy egyáltalán nincsenek tejcukorbontó enzimek. Az ételintoleranciát nem lehet megelőzni, az egyetlen megoldás, ha elhagyjuk az étrendből a reakciót okozó ételt.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.