Sárgadinnye a menstruációs panaszokra? Igen!

sárgadinnye
Shutterstock - lestonean
sárgadinnye vitamin jótékony hatás
Végre itt a szezon! Bár a görögdinnye sokkal nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban, jó, ha tudjuk, hogy érdemes a mézédes sárgadinnyét is fogyasztanunk, amikor csak lehet, ugyanis fantasztikus hatással van a szervezetünkre. De lássuk mi mindenre jó a sárgadinnye.

A sárgadinnye nemcsak finom, hanem kifejezetten jó hatással van a szervezetünkre is.

Sárgadinnye
Sárgadinnye jótékony hatásai
Forrás: Shutterstock

A menstruáció előtt és közben kimondottan előnyös, ha minél több sárgadinnyét eszünk, ugyanis magnézium és béta-karotin tartalmának köszönhetően enyhíti a görcsöket, a fájdalmat és még a hangulatunk is jobb lesz tőle. Akkor is élvezhetjük áldásos hatását, ha nehezen alszunk el vagy éjjel sokszor felébredünk, tehát alvászavarral küzdünk.

Sárgadinnye jótékony hatásai: 

  • Hasznos, mivel sárga

Azt már számtalanszor hallottuk, hogy együnk jó sok sárgarépát, mert sok benne a béta-karotin, az adja a szép színét is. Ám ugyanez igaz a sárgadinnyére is. A béta-karotin a szervezetbe jutva A-vitaminná alakul, amire pedig nagy szükségünk van. Nem csak a látásunkat javítja, de fokozza az immunrendszerünk működését, szépíti, egészségesebbé varázsolja a bőrünket, erősíti a szívünket és a tüdőnket, elősegíti a növekedési és fejlődési folyamatokat, így gyerekeknek, testépítőknek különösen előnyös lehet.

  • Igazi energiabomba!

Magas vitamin és ásványi anyag tartalmának köszönhetően sokat tesz azért, hogy fittek maradjunk és tele legyünk energiával. Vitaminok közül kiemelkedően sok B és C-vitamint rejt magában, ásványi anyagok közül pedig bővelkedik vasban, nátriumban, foszforban, magnéziumban, rézben, káliumban és a cinkben.

Sárgadinnye
Sárgadinnye
Forrás: Shutterstock
  • Folyadékpótlásra

Nyáron, a nagy hőségben különösen fontos, hogy minél több folyadékot fogyasszunk, hiszen a fokozott verejtékezés miatt hamar kiszáradhatunk. Mivel a sárgadinnyének magas a víztartalma, elősegíti a hidratáltságunkat, akár jól lehűtve magában esszük, akár smoothie-t készítünk belőle, akár mentával és joghurttal összeturmixolva krémlevesként kanalazzuk.

  • Társ a diétában

Ha fogyókúrázunk, akkor mindenképpen együnk jó sok sárgadinnyét! Magas rosttartalmának köszönhetően fokozza az anyagcserét, édes íze és magas víztartalma miatt hamar eltelít, és közben még a vitamin és ásványianyag igényünket is kielégíti. Cukortartalma se riasszon el minket, attól ugyanis rengeteg energiánk lesz, így az edzést is bírjuk szuflával.

  • Ízületi panaszokra és köszvényre

A sárgadinnye a köszvény és a reuma egyik legjobb gyógyítója. Fokozza a veseműködést és tisztítja a vért, gyakorlatilag átmossa az egész szervezetet és kipucolja a lerakódásokat. Az ízületek főként a lerakódott húgysav miatt gyulladnak be, válnak fájdalmassá, de a rendszeres sárgadinnye fogyasztással ezt a panaszunkat enyhíthetjük.

Tegyük el télire!
A gondosan aszalt sárgadinnye megőrzi a gyümölcs teljes vitamin- és ásványi anyag tartalmát, és még különleges ízét is. Ha nincs aszalógépünk, a sütő is megteszi, csupán annyit kell tennünk, hogy egy tepsiben sütőpapírra kiterítjük a feldarabolt sárgadinnyét, egy fakanállal kitámasztjuk a sütőajtót, hogy a gőz távozhasson, és 50 fokon sütjük néhány óráig, a víztartalmától függően. Az elkészült aszalványt jól zárható üvegben tároljuk.

És hogy hogyan válasszunk sárgadinnyét? Mutatjuk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.