Hogyan válasszunk mézédes görögdinnyét? – Ez a titok!

Mézédes görögdinnye
Shutterstock - adriaticfoto
görögdinnye választás titok
A nyár egyik legnagyobb slágere a görögdinnye, de sajnos nem olyan könnyű kiválasztani a legfinomabbat. Mutatunk néhány tippet, hogy lédús és édes dinnyét vihessünk haza.Mézédes görögdinnye - ez a titok!

Itt a nyár és a rekkenő hőségben igazán jól esik egy kis hűsítő görögdinnye. Sokszor azonban melléfogunk és mézédes görögdinnye helyett csak vízízűre harapunk... vajon mi a megoldás? Hogyan válasszunk tudatosan dinnyét? Ebben segítünk!

Mézédes görögdinnye
Mézédes görögdinnye
Forrás: Shutterstock

Mézédes görögdinnye? Így válaszd ki a megfelelőt! 

Tartsuk a fülünkhöz

A dinnyevásárlásánál talán a kopogtatás az egyik leggyakrabban használt trükk, de vajon tudjuk-e, mit is kell hallani? Ha ütögetésre kongó hangot ad, kicsit visszhangzik, akkor nyugodtan a bevásárlókosárba tehetjük. Ha tompa, puffogó hangot hallunk, ez általában kásás belsőt jelez.

A szár mindent elárulhat

Annak a dinnyének a szára,  mely természetes módon a földeken ért be, száraz és barna. Ha olyan dinnyét találunk, amelynek erős, zöld kocsánya van, valószínűleg még éretlen. Ha hiányzik a kocsánya, vagy az alja a kocsánnyal szembeni oldalon már kissé puha, akkor inkább ne kockáztassunk, és válasszunk másikat.

Nem a méret a lényeg

A dinnye nagysága a fajtától függ, ezért ne a „minél nagyobb, annál jobb” elv alapján válasszunk. Sokkal többet elárul a színe: minél zöldebb és sötétebb felületű a dinnye héja, annál érettebb, tehát annál finomabb.

Sárga folt a héján

A dinnyén levő világos folt nem azt jelenti, hogy itt a dinnye éretlen. Ez az a hely, ahol a növekedési ideje alatt a földdel érintkezett, tehát nem sütötte a nap. Éppen ebből a részből állapítható meg, milyen érett a dinnye: minél sárgább ez a folt, annál édesebb. Ha inkább sárgásfehér, akkor túl korán lett leszüretelve.

Megcsípték a méhek

Sokan azt hiszik, hogy az apró sérülések rosszat jelentenek a görögdinnye sárga részén, ezért inkább a sérülésektől mentes példányt választják. Pedig ezek a hálóhoz hasonló foltok azt jelentik, hogy a méhek megérintették a növényt, amitől bár nem tűnik szépnek, ám annál édesebb lesz.

Tilos a kupac aljáról

Kerüljük azokat a helyeket, ahol a kánikulában a tűző napon nagy halomba rakva árulják a dinnyét. Ha túl nagy a kupac, az alul lévőek könnyen megnyomódhatnak, amitől romlásnak indul a termék, különösen a vékonyabb héjú fajták.

Tipp: Tegyük a fagyasztóba

Jó hír, hogy a maradék dinnyét sem kell kidobni, mert lefagyasztható. Kiolvasztás után sokkal puhább lesz, ezért érdemes még fagyott állapotban jégkrémet, smoothie-t vagy hideg italokat készíteni belőle.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.