Zavarnak a striák? Ezekkel a trükkökkel szabadulhatsz meg tőlük!

stria, bőrápolás, krém
Getty Images - Aja Koska
hidratálás megelőzés rugalmasság egészség stria
Bár a terhességgel gyakran összefüggésbe hozzák, a striák bárkinél jelentkezhetnek a gyors növekedés vagy súlyváltozás miatt. Nehéz megelőzni a kialakulásukat, de hatékony kezelésekkel, módszerekkel, és praktikákkal sokat segíthetsz a bőrödnek.

A striák, vagy közismertebb nevükön terhességi csíkok akkor jelennek meg, amikor a bőr hirtelen megnyúlik vagy összehúzódik, egyébként teljesen ártalmatlan bőrhibák. A hosszúkás csíkok a bőr alatti kötőszövet sérülései miatt alakulnak ki, és bár teljesen eltüntetni őket nehéz, vannak hatékony módszerek, amelyekkel halványíthatóak.

zavarnak
A striákat eltünteni nem, de halványítani lehet
Forrás: Shutterstock/BLACKDAY

1. Zavarnak a csíkok? Hidratálj a bőröd rugalmasságáért

A megfelelő hidratálás kulcsfontosságú a bőr rugalmasságának megőrzéséhez. Használj naponta kétszer gazdag hidratáló krémet vagy olajat, például kakaóvajat vagy shea vajat. Ezek a termékek nemcsak puhítják a bőrt, hanem segítenek annak regenerálódásában is. A striák nem csak a terhesség, a növekedés, vagy a hízás hatására alakulnak ki, sokszor tápanyag hiány a mumus, mint például az alacsony kollagénszint, vagy szerkezeti problémák a bőrben. A kollagén segít fenntartani a bőr rugalmasságát és elősegíti a gyógyulást is, hiánya viszont a bőr megnyúlása során észrevehető striák kialakulásához vezethet. Mindemellett nem lehet elégszer elmondani, hogy a külső hidratálás mellett, elengedhetetlen a napi 2-3 liter víz elfogyasztása is. Pótold, hogy a bőröd sokáig fiatalos és egészséges maradhasson.

Collagen,Protein,Powder,Scoop,And,A,Glass,Of,Water.,Food
Collagen protein powder scoop and a glass of water. Food beauty and health supplement
Forrás: Shutterstock/Erhan Inga

2. Vitaminok és antioxidánsok

A-vitamin és E-vitamin krémek és szérumok rendszeres használata elősegítheti a bőr megújulását és javulását. Az antioxidánsok védik a bőrt a káros szabadgyököktől, így érdemes olyan termékeket választani, amelyek C-vitamint is tartalmaznak. A táplálékkiegészítők mellett ügyelj az étkezésedre is, hogy cinkben, valamint D-, A-, C- és E-vitaminban gazdag ételeket fogyassz - ezek mindegyike fontos szerepet játszik a bőr egészségében.

Oil,Filled,Capsules,,Softgel,Of,Food,Supplements,,Fish,Oil,,Omega
Oil filled capsules, softgel of food supplements, fish oil, omega 3, vitamin D3, vitamin E
Forrás: Shutterstock/Aria Armoko

3. Házi pakolások

Készíthetsz saját striaellenes pakolásokat természetes összetevőkből. Az aloe vera keveréke például rendkívül hatékony lehet a bőr regenerálásában és hidratálásában. Így csináld: Tisztítsd meg a tüskéktől az Aloe Vera levelét és húzd le külső héját. Nyerd ki belőle a ragadós gélt, és kend a striákra. Hagyd rajta két óráig, majd mosd le vízzel. Heti rendszerességű alkalmazásával, látható eredményt érhetsz el.

4. Masszázs

Használj bőrfeszesítő olajokat, például mandulaolajat vagy jojobaolajat, és finom, körkörös mozdulatokkal masszírozd be az érintett területeket. A gyengéd mozdulatok javítják az izmok oxigén- és tápanyagellátását, felgyorsítják a bőr öntisztító folyamatait, valamint regenerálják a sejteket. Plusz tipp: Használj rozmaringolajat! Igazi varázsszer a bőrnek, igen sokoldalú, többek között pigmentfoltok, ráncok és narancsbőr ellen is hatásos, miközben gyógyítja a striákat.

5. Mikrodermabrázió és kémiai hámlasztás

Ha komolyabb eredményeket szeretnél elérni, fontold meg a mikrodermabrázió vagy a kémiai hámlasztás lehetőségét. Az eljárás során a bőrt apró kristályokkal súrolják, eltávolítják a felső réteget, és a striák alatt új bőrrétegeket tárnak fel. Ez a módszer képes lehet javítani a régebbi striák kinézetén, fokozva a kollagén termelést és javítva a bőr textúráját.

6. Lézeres kezelések

A lézerterápia az egyik leghatékonyabb módszer a striák kezelésére. Az ilyen kezelések serkentik a kollagén és elasztin termelést, amely segít a bőr megújulásában és minimalizálhatjaa striák halványításában. Bár ez a módszer költségesebb lehet, az eredmények gyakran látványosak. 

7. Egészséges életmód

Ne feledkezz meg az egészséges táplálkozásról és a rendszeres testmozgásról sem! A megfelelő mennyiségű vízfogyasztás, a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étrend mind hozzájárul a bőr rugalmasságának és egészségének megőrzéséhez, de a megfelelő testmozgás megelőzi a túlsúly kialakulását, ami enyhíti a bőr megnyúlását, és csíkok megjelenését a bőrön.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.