Szájápolás kisokos– Így vigyázz a fogaidra

lányok, vonzó, vidám, mosolygós,
Shutterstock - Look Studio
higiénia szájápolás fogak
A fogmosás nem elég, és ezt mindig minden fogorvos elmondja. A gyerekkorunkban kialakuló szájápolási szokások egész életünkre meghatározóak, de vannak tévhitek, a napi rutinon mindig lehet javítani.

Sok dolog van, ami miatt nyüstölik a gyerekeket, az egyik ilyen a rendszeres fogmosás. Sunyítani nem ér, a fogkefe bizony nem dísznek van. Aztán ahogy felnövünk, rájövünk, hogy a szép, egészséges fog mekkora kincs. Szorgalmasan mossuk a fogainkat, de vannak a szájápolás körül keringő tévhitek, amiket érdemes eloszlatni, ha valóban egészséges fogsort szeretnénk.

szájápolás
Szájápolás kisokos Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2019 Ground Picture/Shutterstock.  No use without permission.

Szájápolás kisokos – Tévhitek a fogkefe körül

Azt hitted, hogy elég a napi fogmosás ahhoz, hogy egészségesek legyenek a fogaid? Tévedsz. A fogselyem használata és a nyelv tisztítása elengedhetetlen a teljes körű szájápoláshoz. A fogselyem segít eltávolítani a lepedéket, és segít tisztán tartani a fogsor rejtett zugait, amiket a fogkefével nehezen lehet elérni. Az öblögetés is fontos, fogmosás előtt az ételmaradék fellazítását segíti a szájvíz, emellett csökkenti a baktériumok számát is. 

Nem csak a gyerekek foga szuvasodik

Bár a gyerekeknél gyakrabban fordul elő fogszuvasodás, a felnőtteknél is gyakori. Az évek múlásával a fogzománc erősebbé válik, de nem véd meg minden káros hatástól. A helytelen táplálkozás, a túlzott édességfogyasztás és a szájápolás hiányosságai előbb utóbb megbosszulják magukat. 

Túl fehér a fogad- meg fogod bánni

Bár az otthoni fehérítő fogkrémek népszerűek, nem minden esetben biztonságosak és hatékonyak. Gyakori használatuk gyengítheti a fogínyt, és hosszú távon károsíthatja a fogzománcot. Ha mindenáron fogfehérítésre vágysz, azt minden esetben fogorvossal végeztesd. 

Csak gyorsan kiöblítem...

Sokan gondolják, hogy a szájvíz elegendő alternatívája lehet a rendszeres fogmosásnak. Valójában azonban a szájvíz nem helyettesíti a fogmosást, mivel nem távolítja el a fogkövet és a lepedéket a fogakról. A szájvíz kiegészíti a szájápolást, de nem helyettesítheti a fogkefét.

Allergia: fogkrém a neved

Tévhit, hogy a szájápoló termékek nem okoznak allergiát. Sok fogkrém és szájvíz készül kifejezetten allergiásoknak. Fontos tudni, hogy a szájnyálkahártya épsége sok betegségtől megóv. A sérült nyálkahártyán keresztül bejutó bacik komoly fertőzéseket okozhatnak, ezért is fontos a megfelelő szájápolás, és nem csak a fogak miatt. 

Kész is vagyok!

Tévhit, hogy a fogkrémet azonnal ki kell öblíteni. Várj pár percet, a benne lévő anyagok jótékony hatással vannak a fogaidra és az ínyedre. A fogmosás fontos funkciója, hogy megszüntesse az ételek okozta savas közeget, az a néhány perc igazi wellness a fogzománcnak. 

Ebben a videóban megnézheted, milyen a szakszerű fogmosás.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.