A terhességi csíkok halványíthatók – Így küzdj meg velük!

Terhességi csíkok
Shutterstock/Copyright (c) 2022 Marina Demeshko/Shutterstock. No use without permission. - Marina Demeshko
terhességi csík narancsbőr stria
Babát várunk, esetleg az utóbbi időben diétázni kezdtünk, aminek már látható az eredménye? Mindkét esetben a bőrünk is változásokon megy keresztül, így nem árt az extra odafigyelés. A terhességi csík azonban halványítható, ha jó módszereket alkalmazunk.

Gyakran összekeverik a terhességi csík jelenséget a narancsbőrrel, mégpedig azért, mert ugyanazokat a kritikus testtájakat érinti a probléma, vagyis főleg a combon, fenéken, csípőn és hason jelennek meg. Ám a narancsbőr jellegzetes gödröcskéi azért jelennek meg, mert a zsírsejtek a bőrfelszín felé tolulnak, addig a stria csíkok formájában üti fel a fejét, méghozzá a bőr nyúlása miatt. Ezek a feszülés irányára merőleges lilás vagy vöröses színű vonalkák, amelyek később elkezdenek fehéressé válni.

Terhességi csíkok
Terhességi csíkok halványíthatók
Forrás: Shutterstock

A terhességi csíkok kialakulása

Jellemzően várandósság alatt, szülés után, hirtelen hízás vagy fogyás után tapasztalhatjuk, vagy ha valaki intenzíven edz. Éppen ezért, akár a férfiak is érintettek lehetnek, ám nőknél gyakoribb, mivel náluk lazább a kötőszövet szerkezete. Viszont mindegyik esetben azonosak a problémák:

  •    Kiszáradt bőr – egy szigorú diéta alatt nemcsak az úszógumikra mérünk csapást, hanem a bőrünkre is, mivel megfosztjuk a számára jótékony hatású zsírsavaktól, amiknek a puhaságát köszönheti. Ráadásul ezeknek a hiánya miatt az önhidratációs folyamatok is felborulnak, így könnyebben kiszáradhat. Ahogy a várandós nők közül is sokan küzdenek fokozódó bőrszárazsággal, kellemetlen viszketéssel.
  • Hol vagy feszesség? - ugyan nagyszerű élmény, amikor a karcsúbb énünk köszön vissza a tükörben, de sajnos a bőrünk nem tudja olyan gyorsan követni a változásokat, mint ahogy azt mi szeretnénk. Éppen ezért elveszíti a feszességét és elkezd megereszkedni.
  • Zavaró csíkok – a vörös-lilás, később halvány fehérré váló csíkok általában azért alakulnak ki mert a bőr alatti kötőszövet nem tud ugyanolyan gyorsan növekedni, mint a bőr felső rétege, így elszakad.

Vegyük fel a harcot!

Sajnos teljes mértékben nem tudunk búcsút inteni a bosszantó striáknak, de léteznek módszerek, amelyekkel hatékonyan csökkenthetjük a látványukat, illetve akár meg is előzhetjük a kialakulásukat.

Tápláljuk!

Ha a bőrünk kellően hidratált, akkor hamarabb vissza tudja nyerni a feszességét, rugalmasságát. Éppen ezért használjunk minél gyakrabban hatóanyagokban gazdag krémeket. A különböző természetes olajakat tartalmazó készítmények például tökéletesek, mint a mandula-, jojoba-, argán-, vagy szőlőmagolaj. Emellett jöhetnek az E-vitaminban gazdag hidratálók is, amelyek javítják a bőr rugalmasságát és ellenálló képességét, ahogy a retinolban gazdag kencék is, mert fokozzák a sejtaktivitást. Ráadásul így megszüntethetjük az egyik zavaró tünetet, az erős kiszáradást, és az esetleg ezzel járó húzódó érzést vagy viszketést. 

Radírozzunk!

A rendszeres testradírozás előnyeit nem győzzük hangsúlyozni, hiszen azzal, hogy eltávolítjuk az elhalt hámsejteket, fokozzuk a bőr regenerálódását. Ezzel a módszerrel gyorsabban tudnak elhalványodni a látványosabb csíkok is. Ezekből is válasszunk olajokban gazdag verziókat.

Dolgozzuk meg!

Egy kiadós masszázs is sokat segíthet a megereszkedett bőr állapotán vagy a striákon, mivel javítja a vérkeringést és erősíti a kötőszöveteket. Ehhez használhatunk egy gazdag állagú testvajakat, de akár egy olajat is, amit könnyű eloszlatni a bőrön.

Váltogassunk!

Bármennyire is ódzkodunk tőle, érdemes kipróbálni a hideg-meleg váltózuhanyt, mert ezzel fokozzuk a vérkeringést, ami segít abban, hogy a bőrünk gyorsabban visszanyerje feszességét.

Feszesítsük!

Ugyan, ahogy azt fentebb írtuk, a terhességi csíkok nem egyeznek a narancsbőrrel, abban viszont van közös pont, hogy itt is érdemes feszesítő hatású eljárásokat és speciális készítményeket választanunk. Ezek ugyanis olyan hatóanyagokat tartalmaznak, amelyek rugalmasabbá teszik a bőrt és hidratálnak is, ami extra pont.

Óvjuk meg!

A napfénytől extrán óvni kell a bőrt, ha striával küzdünk, hiszen csak még jobban kiemeli a csíkokat, ráadásul fokozza a dehidratáltságát.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.