szponzorált tartalom tápanyag vas
Ahhoz, hogy egészségesen éljünk, és a szervezetünk megfelelően működjön, számos tápanyagra van szükségünk, köztük a vasra is. A vas fontos szerepet játszik a vörösvérsejtek képződésében és oxigénszállításában, az energiatermelésben, valamint a kognitív funkciók és immunrendszerünk megfelelő működésében. Ám vajon elég vasat viszünk-e be naponta a szervezetünkbe?

A válasz nem egyértelmű

A vasigényünk számos tényezőtől függ. Az átlagos napi ajánlott beviteli mennyiség felnőttek számára 14 mg, ami az NRV (Nutrient Reference Value) értéke. Ezt az értéket azonban számos tényező befolyásolhatja.

Hirdetés

Az életkor fontos tényező a vasigény meghatározásában

Például a gyermekeknek és a tinédzsereknek nagyobb szükségük van vasra a megfelelő testi és szellemi fejlődés érdekében. A terhesség alatt is magasabb a vasigény, mivel a magzat is igényli ezt a tápanyagot a fejlődéséhez.

Az étrend meghatározó szerepet játszik a vasbevitelben

A húsok, halak és hüvelyesek jó forrásai a vasnak, míg a növényi alapú ételek, mint például a spenót vagy a tofu, kevésbé jól felszívódó formában tartalmazzák ezt a tápanyagot. Fontos azonban megjegyezni, hogy a C-vitamin segíti a vas felszívódását, ezért érdemes olyan ételeket fogyasztani, amelyek magas C-vitamin-tartalommal rendelkeznek, például citrusféléket.

vas
A vas fontosságát nem szabad alábecsülni az egészséges életmódban
Forrás: Shutterstock

Nemcsak az étrend, hanem az életmód is befolyásolhatja a vasigényt

A rendszeres sportolás például növelheti a vasigényt, mivel az intenzív izommunkához több vasra van szükség. Emellett olyan tényezők is csökkenthetik a vas felszívódását, mint például a túlzott teafogyasztás vagy a kávézás, mivel ezek az italok gátolhatják a vas felszívódását a szervezetben. Szintén fontos megemlíteni olyan speciális helyzeteket, mint a menstruáció vagy a vérzések. Az erős menstruáció vagy például a krónikusan vérző aranyér esetén a szervezet több vasat veszít, ezért ezekben az esetekben még nagyobb szükség lehet a vas pótlására.

Ha úgy érzed, hogy az életmódod vagy az egészségi állapotod miatt nem biztosítod a megfelelő mennyiségű vasat a szervezeted számára, érdemes konzultálni az orvosoddal, esetleg táplálkozási szakemberrel is. Ők segíthetnek meghatározni a számodra szükséges vaspótlást, illetve javasolhatnak megfelelő étrend- és életmódbeli változtatásokat a vashiány megelőzése vagy kezelése érdekében.

A vas fontosságát nem szabad alábecsülni az egészséges életmódban. Mindenki számára fontos, hogy elegendő mennyiségű vasat vigyen be a szervezetébe, figyelembe véve az egyéni igényeket és körülményeket. Az egészséges étrend, a rendszeres testmozgás és az egészséges életmód mind hozzájárulhat ahhoz, hogy optimális szinten tartsuk a vasbevitelt, és ezzel segítsük az egészségünk és a jóllétünk fenntartását.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária Bt. támogatta.

Hirdetés

A Maltofer  rágótabletta és szirup vény nélkül kapható, vas(III)‑hidroxid‑polimaltóz-komplex tartalmú gyógyszerek.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.