Hódít az új TikTok-trend: az elutasításterápia elűzi a kudarctól való félelmed?

Happy,Positive,Smiling,Female,Coach,,Therapist,Or,Business,Team,Manager
Shutterstock/Studio Romantic -
terápia TikTok kihívás önbizalom
Az elutasítástól való félelem mindannyiunkban ott van, de szerencsére már számtalan módszer és terápia áll rendelkezésünkre, hogy kezeljük a problémát. Ilyen az új Rejection Therapy is, ami a TikTok egyik legújabb trendje. Alábbi cikkünkből megtudhatod, hogy valóban működik-e.

Az elutasítás sok ember számára hatalmas félelem, de a „terápia” egyik felkapott formája magában foglalja ennek a félelemnek a középpontba helyezését. A TikTokon egy gyors görgetéssel rengeteg videót találhatsz olyan emberekről, akik úgynevezett "elutasító terápián" vesznek részt, és áradoznak az eredményekről.

elutasítás
Az elutasításterápia jó módszer lehet azok számára, akik szeretnék növelni az önbizalmukat
Forrás: Shutterstock

Mit kell tudni az elutasításterápiáról?

A kezelés egy önfejlesztési módszer, amelynek célja, hogy az emberek megtanulják kezelni a visszautasításól való félelmüket. A technika lényege, hogy szándékosan helyzetekbe hozzuk magunkat, ahol nagy valószínűséggel elutasításban lesz részünk. Ezzel a folyamatos "gyakorlással" csökken a félelem és a szorongás.

@samwitness Fumbled the bag here - wasnt mentally prepared to yell out names and pass out oat flat whites 😭🫠🌎 Sorry daisies Day 4 ✅ #exposuretherapy#rejectiontherapy ♬ sparks - welcome

Miért vált népszerűvé?

Az terápiát Jason Comely kanadai vállalkozó alapította, aki olyan játékot hozott létre, amelynek célja az önbizalomépítés

 „Lényegében ez a módszer arra ösztönzi az embereket, hogy minden nap egy kihívást jelentő feladatban vegyenek részt, olyan helyzetben, amely elutasítást okozhat. Ezekben a feladatokban résztvevő emberek számára ezek a kihívások növelhetik az önbizalmukat és csökkenthetik a kudarcokra és az elutasításra való érzékenységüket" - mondja el Dr. Hillry Ammon klinikai pszichológus.

A kezelés azért vált népszerűvé a TikTokon, mert sokan küzdenek a kudarctól való félelemmel, amely akadályozza őket a mindennapi életükben és a karrierjükben. Az ilyen típusú terápia segíthet abban, hogy magabiztosabbak legyünk, jobban kezeljük a stresszes helyzeteket és bátrabban vágjunk bele új dolgokba.

Hogyan működik a gyakorlatban?

A módszer egyik gyakorlata az, hogy például valaki egy kávézó előtt áll, és megkérdezi másoktól, hogy hol van a legközelebbi kávézó. Mások megkérhetnek valakit, hogy kezdjen el nyilvánosan táncolni, például a járdán. Vagy csak kérj egyszerűen egy ölelést valakitől. „Meg fogsz lepődni, hogy milyen sokan válaszolnak kedvesen vagy kezdenek el kuncogni" - mondja el Dr. Lily Brown pszichológus. A cél az, hogy megtapasztaljuk az elutasítást és rájöjjünk, hogy kellemesen is csalódhatunk.

A lehetséges kockázatok

Az elutasítás technikájának tehát számtalan pozitív hatása lehet. De fontos tudni, hogy mivel ez nem egy irányított, pszichiáter által terelt "kezelés" ami azt jelenti, hogy 

nem terápiás környezetben az elutasítás helyzetétől ismételten megalázottnak és reménytelenebbnek érezheti magát, amely csak még inkább megterhelheti érzelmileg az érintett alanyt" - mondja el Dr. Saltz.

Kinek lehet jó az elutasításterápia?

A TikTokon egyesek megesküsznek arra, hogy az elutasító terápia segített nekik abban, hogy magabiztosabbnak érezzék magukat, de a mentális egészségügyi szakemberek hangsúlyozzák, hogy "Ez nem egy tényleges terápia" 

Hasznos lehet mindazoknak, akik egyszerűen csak emelni szeretnék komfortzónájuk szintjét, és magabiztosabbnak akarják érezni magukat . „Lehet, hogy nem megfelelő azoknak az embereknek, akik nagyon alacsony önbizalommal vagy súlyos szociális fóbiákkal küszködnek" - mondja. „Ezeknek az egyéneknek megfelelőbb lehet az engedéllyel rendelkező szakemberrel végzett terápia."

Dr. Brown. azt hangsúlyozza, hogy a legjobb, ha problémánk kezelésére inkább felkeresünk egy mentális egészségügyi szakembert. "Rengeteg a mentális egészséggel kapcsolatos téves információ a közösségi médiában, beleértve a TikTokat is" - mondja. – Fontos, hogy odafigyeljünk az árnyoldalaira is.

Ha pedig szeretnéd tovább bővíteni tudásodat az elutasító terápiáról, nézd meg az alábbi videót, amelyben Jia Jiang, a Rejection Therapy játék tulajdonosa mondja el tapasztaltait a terápiáról:

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.