Kitálaltak az orvosok: ezek az ételek nagyban hozzájárulnak a rák kialakulásához

gyorséttermi mesterséges élelmiszer
Szomorú képet festenek az orvosok: egyre inkább nő a 45 éven aluli rákos betegek száma. Ennek egyik oka pedig a gyorséttermi kaják térnyerése.

A legújabb kutatások szerint a rákos megbetegedések száma 55 százalékkal fog nőni a következő 20 évben. Ha ez nem lenne elég ijesztő statisztika, az is kiderült, hogy rohamosan nő a 45 évnél fiatalabb rákos betegek száma. Dr. Nicholas DeVito, az észak-karolinai Duke Egyetem onkológusa azt mondja, hogy ő és kollégái teljes demográfiai változást figyeltek meg az elmúlt években. A mindennapi események, a betegekkel való beszélgetés és az adatok elemzése alapján a gyorséttermi ételek térnyerését okolja.

A gyorséttermi ételek nagyban növelik a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát, rák
A gyorséttermi ételek nagyban növelik a rák kialakulásának kockázatát

Az Egyesült Államokban elfogyasztott élelmiszerek közel 75 százaléka ultra-feldolgozottnak számít, és tele van adalékanyagokkal és potenciálisan káros összetevőkkel. Számos tanulmány talált összefüggést a magas ultra-feldolgozott élelmiszereket (UPF) tartalmazó étrend és a rákos megbetegedések, valamint a korai halálozás között.

A korai tanulmányok kimutatták, hogy az UPF-ek – olyan élelmiszerek, amelyeken több feldolgozási körön mentek keresztül, és amelyekhez mesterséges összetevőket adtak – megváltoztathatják a bél mikrobiomát, amely szervezetünkben az egészséges baktériumok gyűjteménye. Az ételekről kimutatták, hogy irritálják a bélfalat és krónikus gyulladást okoznak. Úgy gondolják, hogy mindezek a dolgok növelik a rák kockázatát.

1990 és 2019 között a rákos megbetegedések száma a fiatalok körében világszerte 79 százalékkal, a halálozások száma pedig 28 százalékkal nőtt. A tanulmányok szerint 2030-ra a korai rákos megbetegedések diagnosztizálása 31 százalékkal, a halálozások száma pedig 21 százalékkal nő. A leggyorsabban növekvő daganatos betegségek közé tartozik a torok- és prosztatarák. A legmagasabb halálozási arányú korán kialakuló daganatok közé tartozik az emlő-, légcső-, tüdő-, gyomor- és vastagbélrák. 

Bár régóta ismert, hogy a zsírokból és cukrokból álló egészségtelen étrend káros az egészségre, a szakértők azt kérik, hogy fordítsanak nagyobb figyelmet az összetevők címkéire. Ezeket elemezve kiderül, hogy az emberek által fogyasztott „egészséges” élelmiszerek nagy része hemzseg a mesterséges összetevőktől, és az ultra-feldolgozott élelmiszerek közé sorolja őket.

Ezek elkerülése érdekében alapszabály, hogy ragaszkodj az ötnél kevesebb összetevőt tartalmazó termékekhez, és kerüld a nehezen kimondható összetevőket.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.