Házi gyógymódok fogfájásra: 10 megoldás a konyhából

fogfájás, fogorvos
Shutterstock -
praktikák fogorvos fájdalomcsillapítás fogfájás
Ha fáj a fogunk, de nem tudunk azonnal orvoshoz rohanni, akkor vessük be az otthoni gyógymódokat a panaszaink enyhítésére.

A fogfájás az egyik legkellemetlenebb és legzavaróbb egészségügyi probléma, amely bármikor felütheti a fejét. Bár a fogorvosi ellátás elengedhetetlen a komolyabb problémák kezelésében, számos házi módszer létezik, amelyek segíthetnek átmenetileg enyhíteni a fájdalmat és csökkenteni a gyulladást. Az alábbiakban bemutatjuk a legnépszerűbb és leghatékonyabb házi praktikákat, amelyek gyors enyhülést nyújthatnak, amíg eljutunk a szakemberhez.

fogfájás, fogorvos
A fogfájás az egyik legkellemetlenebb és legzavaróbb egészségügyi probléma.
Forrás: Shutterstock

A fogfájás ellen házilag bevethető módszerek:

1. Sós vizes öblítés

Az első és legkézenfekvőbb megoldás a fogfájás csillapítására a sós vizes öblögetés. Ez ugyanis természetes fertőtlenítőszer, emellett segíthet fellazítani az ételmaradékokat, amelyek a fogak közé ragadtak. Keverjünk el fél teáskanál sót egy pohár meleg, de nem forró vízben, és öblögessünk vele.

2. Hidrogén-peroxidos öblítés

Ez szintén segíthet a fájdalom és a gyulladás enyhítésében. A baktériumok elpusztítása mellett a hidrogén-peroxid hatékony a lepedékkel szemben és csökkentheti az ínyvérzést. Ezt bármelyik patikában beszerezhetjük, de a legjobb, ha mindig tartunk otthon, hiszen sok mindenre használhatjuk, például gyümölcsök héjának a fertőtlenítésére, vagy lábáztatáshoz.  

3. Hideg borogatás

Enyhíthetjük vele az esetleges gyulladást, fájdalmat, főleg akkor, ha valamilyen sérülés, ütés okozta a fogfájást. A hideg borogatás összehúzza az ereket, ezzel csillapítva a kínokat, duzzanatot, gyulladást. Tegyük kendőbe a jégzacskót vagy jégzselés tasakot és óvatosan nyomjuk az arcunkon az érintett területhez 20 percig. Ezt néhány óránként megismételhetjük.

4. Borsmenta teafilter

A fájdalom csillapítására és az érzékeny fogíny csillapítására kiválóan használható. Hagyjuk kicsit lehűlni a forró vízbe áztatott teafiltert, majd tegyük az érintett területre. A langyosra hűtött főzetet is használhatjuk öblögetésre. A borsmenta gyorsan képes csillapítani a panaszokat.

5. Vanília kivonat

A kivonat alkoholt tartalmaz, amely segíthet a fájdalmas terület elzsibbasztásában, a vanília pedig kiváló antioxidáns, ami javítja a sejtszerkezetet. Fontos, hogy valódi vaníliát használjunk. Kenjünk egy kis mennyiséget az ujjunkra vagy egy vattakorongra és azzal finoman dörzsöljük a fájó fog körüli ínyt. Naponta néhányszor ismételjük meg.

6. Szegfűszeg

A szegfűszeg illóolaj hatékonyan csillapítja a fájdalmat és csökkenti gyulladást. Eugenolt tartalmaz, ami a természetes antiszeptikus hatású és elzsibbasztja az érintett területet. Néhány cseppet kenjünk az ujjunkra vagy egy vattakorongra, és tegyük az érintett területre naponta többször. Öblögetőként is használhatjuk, de ebben az esetben vízben keverjünk el néhány csepp olajat és azzal öblögessünk naponta többször.

7. Búzafű

Számtalan gyógyító tulajdonsága van, például gyulladáscsökkentő és immunerősítő tulajdonságokkal rendelkezik. Magas klorofilltartalma segít a baktériumok elleni küzdelemben. Meg is ihatjuk és használhatjuk öblögetésre is.

8. Kakukkfű

Erős antibakteriális és antioxidáns hatással is rendelkezik, ezért segíthet a fogfájás kezelésében. Használatához néhány csepp illóolajat vigyük fel az adott területre, vagy vízbe keverve öblögessünk vele.

9. Csilipaprika

Szó szerint nagyon erős gyógymód, ami pillanatok alatt képes csökkenteni az idegi fájdalmat. Tulajdonképpen egyszerűen elzsibbasztja az érintett területet. Ehhez rágcsáljunk el egy nagyon pici darab csilit, vagy paprikaolajat csepegtessünk egy vattapamacsra és ezt helyezzük a fájós fogunkra.

10. Cickafark

Nagyon kedvelt gyógynövény, ami nem véletlen, ugyanis sokféle betegséget gyógyít. Bevethetjük menstruációs fájdalom csökkentésére, a menopauzás tünetek enyhítésére, aranyér kezelésére, és mivel kiváló gyulladáscsökkentő, idegnyugtató hatású, használhatjuk fogfájás csillapítására és ínygyulladás kezelésére is. Készítsünk a gyógynövényből teát, és öblögessünk vele.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.