Súlyos betegségeket okozhat a légkondicionáló: így használd biztonságosan

Légkondicionáló, nyár, klíma, meleg.
Shutterstock - antoniodiaz
légkondicionáló betegség láz klíma nyár
A nyári melegben nagyüzemben dolgoznak a légkondicionáló berendezések, amik nélkül manapság már nem is lehetne meglenni. Viszont ha elhanyagolják ezeknek a karbantartását, bizony komoly egészségügyi veszélyforrást jelenthetnek.

Kellemes hőmérsékletű helyen dolgozva hatékonyabb a szellemi és a fizikai munkavégzés, ezért mára alapvető eszközzé vált a légkondicionáló berendezés. Persze az autóban, illetve az otthonunkban sem szívesen mondunk le az enyhet adó hideg levegőről... Csakhogy miközben az előnyeit élvezzük, nem árt tisztában lenni a hátrányaival sem!

Légkondicionáló, betegség, tisztítása.
Ha nem tisztítjuk rendszeresen a légkondicionálót, komoly veszélynek tesszük ki magunkat.
Forrás: Shutterstock

Komoly betegséget is okozhatnak a légkondicionáló berendezések

Változatos tünetek

Figyelni kell rá, hogy csak annyira hűtsük le a környezetünket, amennyire muszáj, és ne tartózkodjunk huzamosabb ideig a készülék által kifújt levegő sugarában. A túlzott hőmérséklet-ingadozás ugyanis gyengítheti az immunrendszert, és így más betegségekre is fogékonnyá tehet. A hűtött helyiségek levegője gyakran száraz, ami légzési panaszokat, légszomjat, a szem, a torok és az orr nyálkahártyájának szárazságát, fejfájást, szédülést, kimerültséget okozhat. 

Egyeseknél megfázásos, allergiás tünetek, például orrfolyás, tüsszögés, köhögés vagy könnyezés, illetve kötőhártya-gyulladás vagy épp fogfájás jelentkezhet. A száraz levegő a bőrt is szárítja, a közvetlenül önre irányuló hideg légáramlat miatt pedig ízületi gyulladás is felléphet.

Összetéveszthető az influenzával

Hallottál már a Legionella családba tartozó baktériumokról és az általuk okozott úgynevezett legionárius betegségről? A tipikus civilizációs kór jelentkezésében a különböző épületgépészeti berendezések, így a légkondicionáló is szerepet játszhat. A betegség elnevezése egy amerikai veterán-segélyszervezet 1976-os nagygyűlésén kialakult járványhoz köthető. Bár a több tucat halálos áldozat miatt először terrorcselekményre gyanakodtak, kiderült, hogy egy addig ismeretlen baktérium okozta a bajt. Ez az apró, pálcika alakú kórokozó vizes környezetben szinte bárhol előfordulhat, és mivel a sejtfala elég vastag, a klóros és ózonos fertőtlenítő eljárásokkal szemben is ellenálló. Bőrre, sebbe vagy az emberi emésztőrendszerbe kerülve nem okoz fertőzést, a tüdőben viszont annál inkább! 

Legionellosis esetén a láz, a fejfájás és az izomfájdalmak miatt kezdetben influenzára gyanakodhat, később azonban a láz magasra szökik, száraz köhögés léphet fel, és tüdőgyulladás alakulhat ki. Leginkább az idősek, a gyermekek és a gyengébb immunrendszerrel rendelkezők veszélyeztetettek. Egy egészséges felnőtt ember megfelelő orvosi kezelés mellett jó eséllyel átvészeli a megbetegedést, miután antibiotikumot kapott.

Vizes veszélyek

Mivel a legionellák csakis aeroszolméretű vízcseppek belélegzése útján juthatnak be a szervezetbe, ezért az általuk kiváltott megbetegedések elkerülhetők. Ám nem csak a légkondicionálókkal kell vigyázni: a szökőkutak, a kerti locsolók, a zuhanyzók, a pezsgőfürdők, a jacuzzik is veszélyforrásnak számítanak!

Gombariadó

A gombás fertőzések még gyakoribbak is lehetnek, mint a legionellák okozta megbetegedések. A gombaspórák a légutakba jutva főleg alsó légúti megbetegedést és tüdőgyulladást okoznak. A kezelést minél hamarabb meg kell kezdeni, ellenkező esetben a gomba megtámadhatja a szívet, a vesét, a szemet, sőt, akár agyhártyagyulladást is okozhat. A készülékek helyes használatával természetesen elkerülhető a fertőzés kialakulása.

Tanácsok autósoknak

  • A légáramot soha ne irányítsd a testedre.
  • Ne hűtsd jégveremmé a gépkocsi utasterét, csak 3-5 fokkal legyen hűvösebb bent, mint odakint, akkor is, ha 35 fok van.
  • Vedd figyelembe, hogy a légkondicionáló használata csökkenti a motor teljesítményét és növeli az üzemanyag-fogyasztást.
  • Ha lehet, árnyékos helyen parkolj, így induláskor nem kell a legmagasabb fokozaton járatni a légkondit. 
  • Mielőtt elindulsz, szellőztesd át az autót.
  • A pollenszűrőket 8-10 ezer km-enként cseréltesd ki.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.