Gyógyvíz az egészségért – Számtalan panaszra nyújt enyhülést

nő, wellness. relax, spa
Dmytro Buianskyi/Shutterstock - Dmytro Buianskyi
gyógyvíz gyógyítás gyógyfürdő
Szabadságunk alatt sokan veszik célba hazánk világszerte híres gyógyfürdőit. Jól tesszük: az ásványi anyagokban gazdag víz, a gyógyvíz számtalan panaszra nyújt enyhülést.

Magyarországon rendkívül sokféle gyógyvíz található, így óhatatlanul felmerül a kérdés: milyen összetételű tenne jót az adott betegségnek?

gyógyvíz
Magyarországon rendkívül sokféle gyógyvíz található
Forrás: RuslanKphoto/Shutterstock

Gyógyvíz betegségek kezelésére

Bőrgyógyászati tünetekre általában a kénes vizet ajánlják. A bőrön és a légutakon keresztül a szervezetünkbe jutó kén azonban nemcsak a pikkelysömört, az ekcémát és a pattanásos bőrt gyógyítja hatékonyan, hanem értágító hatása révén a szív saját vérellátását is javítja. Mi több, képes beépülni a porcszövetbe, így a kopásos ízületi bántalmakra szintén kedvező hatással van.
A nőgyógyászati problémákkal küzdőknek a közönséges konyhasós vizet javasolják a szakértők. A sós víz jellemzője, hogy erősen a bőrhöz tapad, és ezáltal fejti ki erős gyulladáscsökkentő és immunrendszert erősítő hatását.

A reumatológiai megbetegedéseknek az egyszerű hévizek mellett a szén-dioxidot tartalmazó úgynevezett savanyú vizek, a kalcium- és magnéziumtartalmú sós vizek tesznek jót.

A kardiológiai problémákkal küszködők válasszák az értágító hatású szénsavas fürdőt, amely a diabéteszes érszűkület és egyes mozgásszervi megbetegedések kezelésére is alkalmas.

A jód- és brómtartalmú vizek a pajzsmirigy-alulműködést orvosolják, de gyulladáscsökkentőként bizonyos urológiai, nőgyógyászati és ízületi panaszokat is gyógyítanak.

A brómos víz nyugtatja az idegrendszert, és kiválóan oldja a stresszt.

Jótékony kortyok

Balatonfüred,,Hungary,August,18,,2023,The,Kossuth,Lajos,Fountain,Built
ivókúra, gyógyvíz
A gyógyvizet nemcsak külsőleg, hanem belsőleg, azaz ivókúra céljából is használjuk
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2024 A great shot of/Shutterstock.  No use without permission.


A gyógyvizet nemcsak külsőleg, hanem belsőleg, azaz ivókúra céljából is használjuk. Ám mielőtt belekezdenénk, kérdezzük meg a szakorvost, egyetért-e vele! A kúra általában 4-6 héten át tart, ezalatt naponta 1-1,5 liter gyógyvizet fogyasztunk el. Ezt étkezés előtt, apró kortyokban kell meginni, naponta 3 alkalommal, a megkezdett palackot hűvös helyen kell tárolni, és a tartalmát a felbontástól számított 2 napon belül el kell fogyasztani. Az ivókúrát többek között nyelőcső-, gyomor- és bélrendszeri megbetegedések, valamint epebaj esetén alkalmazzák. A keserűvizek nátrium- és magnézium-szulfát-tartalmuk miatt hashajtó hatásúak. Eredményesen alkalmazhatók székrekedés, aranyér, epe- és májbetegségek kezelésére.

Mi az a gyógyvíz?

Azokat a föld mélyéről feltörő vagy mesterségesen felszínre hozott ásványvizeket nevezzük gyógyvíznek, amelyeknek meghatározott betegségekre vonatkozó gyógyhatását szigorú előírásokhoz kötött orvosi vizsgálatokkal kimutatták. A gyógyvizek Magyarországon általában – de nem feltétlenül – termálvizek, azaz 30 fok feletti hőmérsékletűek. Külföldön gyakoriak a 20 fok alatti gyógyvizek, ezeket melegíteni kell, hogy fürdőzésre alkalmasak legyenek.

A magyarországi fürdőkultúra mintegy 2000 éves múltra tekint vissza: annak idején már a Pannóniát elfoglaló rómaiak is felfedezték a gyógyvíz-lelőhelyeket, mi több, szabályos fürdőhálózatot építettek ki. Tartományuk fővárosának Aquincumot választották, melynek kelta eredetű neve (jelentése: bő víz) szintén utalt arra, hogy a hódítók termálvizekben gazdag területre vetődtek.

Minden esetben tartsuk be a javasolt fürdési időt, mert a magas ásványianyag-tartalom fürdőfáradtságot, rosszullétet is okozhat!

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.