A hála lenne a hosszabb élet titka? Egy kutatás szerint igen

Happy,Millennial,Girl,Hold,Hands,At,Heart,Chest,Feel,Thankful
Shutterstock/Copyright (c) 2020 fizkes/Shutterstock. No use without permission. - fizkes
hála mentális egészség hosszabb élet
Spirituális körökben gyakran elhangzik, mennyire fontos, hogy hálásak legyünk mindazért, ami körülvesz bennünket. Sokan nem hisznek ebben, de nemrég egy kutatás során kiderült, hogy a hála gyógyító ereje egyáltalán nem alábecsülendő.

Rengeteget hallani arról, milyen fontos, hogy értékeljük az eredményeinket és az apróságokat a mindennapokban. A hála gyógyító ereje eddig leginkább csak spirituális nézeteket vallók között volt elfogadott. Akár hiszünk az ilyesmiben, akár nem, azt már mindenki tapasztalta, hogy a lelkünkre milyen jó hatással tud lenni, ha időnként megállunk, és rácsodálkozunk, mi minden vesz körül bennünket. Egy több évtizeden átívelő kutatás szerint a hála a testi egészségünkre is hathat, sőt, az életünket is meghosszabbíthatja.

A hála gyógyító ereje testen és lelken is segít.
A hála gyógyító ereje megnyugtatja a lelket, érdemes esténként hálanaplót vezetni.
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2022 Alina Bitta/Shutterstock.

Meghosszabbítja az életet a hála gyógyító ereje?

A Harvard és a Brit Kolumbiai Egyetemek közös kutatásában több, mint 49 ezer ápolónővel készítettek felmérést, több évtizeden át. Az 1976-ban indult adatgyűjtés során 30 és 55 éves kor közötti ápolónőknek az egészségükről, életvitelükről, társas és támogató kapcsolataikról, valamint az életminőségükről tettek fel kérdéseket a kérdőívekben. Majd ugyanezeket a kérdőíveket a résztvevők kitöltötték 2016-ban is, amikor már az a kérdés is belekerült, hogy mennyire hálásak az életükben lévő dolgokért. 2019-ben a kutatók aztán a haláleseteket vetették össze a hálával kapcsolatos válaszokkal, és kiderült, hogy akik gyakran voltak elégedettek, hálásak, azok hosszabb ideig éltek. A kutatók ugyanakkor kihangsúlyozták, hogy a hála gyógyító ereje ezzel még nem bizonyított, hiszen az élethosszt rengeteg más tényező is befolyásolja. A tanulmány szerzői szerint érdemes lenne megismételni a kísérletet más demográfiai csoportokkal is.

Boldogabb, aki gyakran érez hálát

Egy biztos, hogy a mentális jóllétünk szempontjából nagyon nem mindegy, hogyan állunk a minket körülvevő világhoz és a saját életünkhöz. A mindennapi stressz hatására termelődő kortizol hormon bizonyítottan 23 százalékkal csökkenhet, ha képesek vagyunk megélni a hálát. Egy vizsgálatban alvási nehézségekkel küzdő embereket kértek meg arra, hogy esténként írjanak listát arról, mi mindenért voltak hálásak aznap – és jobban aludtak. Egy másik tanulmány szerint a magasabb hálaérzet és az alacsonyabb lehangoltság-szint között lehetséges összefüggés, sőt, a hála jó eséllyel csökkentheti a depressziós tüneteket is. Emellett, ha esténként összegyűjtjük, mi minden pozitív esemény ért bennünket a nap során, azzal a szorongásunk is csökkenhet, hiszen ezzel a jelenre koncentrálunk, és nem kerülünk bele egy negatív gondolati spirálba.

Hálás lesz érte a szívünk, ha gyakran vagyunk hálásak

Hálásnak lenni nemcsak a lelki egészségünk miatt jó: javíthatja az alvás minőségét, több kedvünk lesz a mozgáshoz, jobban megy a diéta, és ezek mind kihatnak a szívünk egészségére is. Emellett több kutatás is megállapította, hogy a hálával teli hozzáállás segít csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségeket jelző biomarkerek mennyiségét. Egy 2021-es tanulmány pedig arra mutatott rá, hogy a hálanapló vezetése kiegyensúlyozottabbá teszi a vérnyomást és szabályozza a pulzust. Érdemes tehát legalább naponta egyszer átgondolni, mi minden jó dolog történt velünk, és ahelyett, hogy mi sikerült balul, arra koncentrálni, mi mindenért lehetünk hálásak ma.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.