Szívszorító! II. Erzsébet utolsó fotóján már látható volt, hogy nincs jól

Qatar State Visit To the UK
Getty Images/Qatar State Visit To the UK - Dan Kitwood
utolsó fotó II. Erzsébet brit királynő brit királyi család
A néhai brit királynő annyira elkötelezett volt uralkodói szerepe iránt, hogy élete végéig folytatta államfői teendőit – még akkor is, amikor már romló egészségi állapota a fotókon is látható volt. Nem volt semmi, amit II. Erzsébet királynő a királyi kötelességei és államfői szerepe elé helyezett volna.

Ahogy idősödött, élete utolsó éveiben fia, Károly – akkori walesi herceg – egyre gyakrabban helyettesítette őt, de voltak feladatok, amelyeket a II. Erzsébet királynő szentnek és sérthetetlennek tartott, és egészen élete utolsó napjaiig ellátta ezeket. Ezen utolsó hivatalos pillanatok egyike lett a néhai királynőről készült utolsó fotó is, ami akkor készült, amikor II. Erzsébet 2022. szeptember 6-án találkozott Liz Trusszal, hogy felkérje az új kormány megalakítására Boris Johnson korábbi miniszterelnök lemondását követően.

II. Erzsébet brit királynő
htrth II. Erzsébet királynő számára nem létezett semmit, amit a királyi kötelességei és államfői szerepe elé helyezett volna. 
Forrás: Getty Images

II. Erzsébet utolsó fotója: már látható volt, hogy nincsen jól

A találkozó Liz Trusszal Balmoral kastélyában zajlott, ahol a királynő a legtöbb idejét töltötte, és Jane Barlow, a PA Media fotósa volt jelen, hogy megörökítse a pillanatot. A közönség még nem tudta, hogy két napon belül II. Erzsébet hosszú uralkodása véget ér. Barlow önálló fotót is készített a királynőről, valamint olyan képeket, amelyeken az új miniszterelnökkel üdvözlik egymást.

II. Erzsébet brit királynő
II. Erzsébet utolsó fotója
Forrás: Getty Images

Gyles Brandreth királyi szakértő „Elizabeth: An Intimate Portrait” című könyvében, amely a Daily Mail hasábjain jelent meg a publikálás előtt, részletesen leírja II. Erzsébet életének utolsó napjait. Brandreth a fotók hatásáról beszélt, amelyek Truss találkozóján készültek a királynőről, és amelyek igazolták a királynő törékeny egészségi állapotát. Az író szerint ezek a képek végre feltárták a nyilvánosság előtt a királynő egészségi állapotának romlását.

 2022. szeptember 7., szerda. Minden újságban ott vannak a képek a királynőről, amelyeket előző nap Balmoralban készítettek róla. Igen, idősnek tűnik – 96 éves – és törékenynek. A jobb kezén sötét zúzódás látható, de ébernek tűnik és élénk. Mosolyog, és szemüvege fölött néz a kamerába. Egyértelmű, hogy van egy kis huncut csillogás a szemében.

A néhai brit uralkodót hosszas betegeskedés után, életének 97., uralkodásának 71. évében tavaly szeptember 8-án érte a halál Balmoralban, a királyi család nyári skóciai rezidenciáján. 

Egy eddig eltitkolt levélből derült ki: II. Erzsébet aggódott Harry és Meghan miatt

A néhai II. Erzsébet a magántitkárán, Sir Edward Youngon keresztül üzente meg az akkori miniszterelnöknek, Boris Johnsonnak, hogy fontosnak és szükségesnek tartja Harry és Meghan biztonságát. A nyilvánosságra hozott levélből az is kiderül, miért gondolta ezt az egykori királynő.
„Bizonyára megérti, hogy a sussexi herceg és hercegné biztonságának biztosítása rendkívül fontos Őfelsége és családja számára. Tekintettel arra, hogy a herceg a királyi családba született, közszereplő és a katonaságnál szolgált, hogy a hercegné saját, független profillal bír, valamint arra, hogy a sussexi hercegi családot korábban szélsőségesek vették célba, elengedhetetlen, hogy a család továbbra is biztonságban legyen” - állt Young, a királynő nevében írt levelében. 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.