Az egyik kedvenc reggeli étel 84%-kal csökkenti a mellrák kialakulását: kenheted pirítósra, teheted teába

mellrák
Shutterstock - Jo Panuwat D
megelőzés mellrák méz
Az Új-Zélandon honos növény méze igazi csodaszer lehet. A manuka méz nem csak antibakteriális hatása miatt hasznos, de egy új kutatás eredménye szerint a mellrák megelőzésében is hatalmas szerepe lehet. Úgy tűnik napi 1-2 kiskanállal érdemes belőle fogyasztani.

A manuka méz az utóbbi években egyre nagyobb figyelmet kapott különleges gyógyhatása miatt. Az Új-Zélandon őshonos manuka növény (Leptospermum scoparium) virágaiból származó méz nemcsak antibakteriális tulajdonságai miatt népszerű, hanem számos egyéb egészségügyi előnye is van. Az egyik legizgalmasabb kutatási terület a manuka méz potenciális szerepe a mellrák megelőzésében és kezelésében. 

manuka méz, mellrák
Manuka méznek fontos szerepe lehet a mellrák megelőzésében
Forrás: Shutterstock

Manuka méz: mitől olyan különleges?

A manuka méz különlegessége az, hogy magas koncentrációban tartalmaz metilglioxált (MGO), amely erős antibakteriális és antioxidáns hatásáról ismert. Az MGO mellett a manuka méz egyedi növényi polifenolokat és egyéb bioaktív összetevőket tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a méz egészségmegőrző tulajdonságaihoz. Az elmúlt évtizedben több tanulmány is foglalkozott a manuka méz rákellenes tulajdonságaival. Bár a kutatások még kezdeti fázisban vannak, az eredmények ígéretesek, különösen a mellrák megelőzése és kezelése terén. 

A tudósok egy sor előzetes kísérletet végeztek egereken és emberi emlőrákos sejtvonalakon, amelyek a betegség két leggyakoribb típusát képviselték. Megállapították, hogy azoknál az egereknél, amelyek manuka mézet kaptak (MGO 550+), a kontrollcsoporthoz képest 84 százalékkal csökkent a tumor növekedése az egerekben, anélkül, hogy befolyásolta volna a normál emlősejteket, vagy bármilyen komolyabb mellékhatást okozott volna.

Napi egy kanál manuka méz már segíthet a mellrák kialakulásának megelőzésében

A manuka méz gazdag antioxidánsokban, amelyek segíthetnek megvédeni a sejteket az oxidatív stressztől és a szabad gyökök káros hatásaitól. Az oxidatív stressz hozzájárulhat a rák kialakulásához, ezért az antioxidánsok fontos szerepet játszhatnak a megelőzésben. Ezenkívül a manuka méz gyulladáscsökkentő hatásai is hozzájárulhatnak a mellrák megelőzéséhez, mivel a krónikus gyulladás gyakran összefüggésbe hozható a rákos megbetegedések kialakulásával. A manuka méz immunerősítő hatása szintén elősegítheti a mellrák elleni védelmet. Az immunrendszer erősítése segíthet a szervezetnek hatékonyabban felismerni és elpusztítani a rákos sejteket, mielőtt azok elterjednének. 

Bár a manuka méz fogyasztása számos egészségügyi előnnyel járhat, nem helyettesítheti a hagyományos orvosi kezeléseket. A manuka mézet fogyaszthatjuk önmagában, teában, joghurtban vagy különböző ételekhez adva, de a külsőleg alkalmazása is népszerű, például sebek kezelésére, fertőtlenítésére.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.