Mpox: a titokzatos majomhimlő - Újabb globális járvány küszöbén vagyunk

pexels.com -
betegség járvány majomhimlő
Újabb járvány indult hódító útjára, a majomhimlőre egyelőre nincs gyógyszer, csak a tüneteket tudják enyhíteni. Az Mpox kapcsán ideje feleleveníteni a koronavírusnál megtanult szabályokat, mert az Egészségügyi Világszervezet globális vészhelyzet bevezetésére készül.

Tanuld meg a szót: majomhimlő. A tünetek hasonlóak egy influenzához, láz, fejfájás, izomfájdalom, nyirokcsomó-duzzanat és mellé jellegzetes, az egész testen megjelenő apró kiütések, amik egy idő után megtelnek folyadékkal, majd kifakadnak. Az Mpox okozta betegség megjelenése Magyarországon csak idő kérdése, de hogy mekkora járvány várható, azt egyelőre a szakemberek sem tudják. 

mpox
Mpox- a majomhimlő újabb járvánnyal fenyeget
Forrás: Shutterstock

Mpox - csak idő kérdése az európai megjelenés

A majomhimlő nevét a vírust terjesztő állatokról kapta, a majmok hordozta kórokozó ráadásul -hasonlóan a koronavírushoz- mutálódik, így most egy halálosabb változattal kell szembenéznie az emberiségnek. 2024-ben több, mint 500-an haltak meg a fertőzés következtében, és a szám úgy nő, ahogy az afrikai országokon át egyre gyorsabban terjed a járvány.

Mi is az az Mpox-vírus?

Az elmúlt években a világ számos új és visszatérő vírusos fertőzéssel nézett szembe, amelyek közül az egyik legutóbbi az M ( majomhimlőként ismert) vírus. Az mpox a Poxviridae család Orthopoxvirus nemzetségébe tartozó vírus, amelyet először 1958-ban izoláltak laboratóriumi majmokból, ezért is kapta a majomhimlő elnevezést. Az emberek között való elterjedése és a vírus viszonylag új megjelenése a világ különböző részein újabb kihívások elé állította a közegészségügyet. 

Dr. Szlávik János infektológus kérdésünkre elmondta, eddig több, mint 17 ezer fertőzés történt, ami komoly aggodalomra ad okot. 

A fertőzések azért nem jelentek eddig meg Európában, mert olyan országokban van jelen a betegség, ahol nagyon kevés a turista. Kongóban, bár sok a beteg, alig van turista, ezért nincs, aki elhozza onnan a majomhimlőt. 

 

A fertőzés tünetei közül a láz a legjellemzőbb, a szervezet így védekezik a kórokozó ellen. A vírusos betegségekre jellemző kiütések először az arcon, a tenyéren és a talpon jelennek meg, majd idővel apró hólyagokká válnak. Innen a himlő elnevezés. 

Korábban Magyarországon is találtak majomhimlő fertőzést, de azok az esetek nem függnek össze a mostani járvánnyal. 2023 októbere óta elérhető a betegség elleni védőoltás, amit az afrikai országokba utazóknak javasolnak az orvosok. 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.