A tökéletes húsvéti sonka titka – Egyszerűbb, mint gondolnád

Ha húsvét, akkor sonka. Ez olyan biztos, mint a kalács és a rémült locsolók elől menekülő kamaszlányok látványa. De míg a boltban kapható kalácsot egy határozott mozdulattal a kosárba dobjuk, addig a húsvéti sonka kiválasztása és elkészítése már egy másik, sokkal bonyolultabb játszma. Legalábbis sokan ezt hiszik.
A tökéletes húsvéti sonka nem boszorkányság. Inkább csak egy kis odafigyelés, türelem és – csak semmi kapkodás. Na meg némi ihlet Jamie Olivertől, akinek receptjei nemcsak ínycsiklandóak, de olyan egyszerűek is, hogy még egy fakanállal hadilábon álló kezdő is diadalittasan emelheti fel a fedőt a kész műremek fölött.
Az első hiba, amit sokan elkövetnek: a sonkát az utolsó pillanatban veszik meg, majd pánikszerűen próbálnak kezdeni vele valamit. A második: mindent IS rá akarnak tenni. Füstölt, pácolt, főtt, nyers? Százféle változat van, de a titok: mindig olyat vegyél, amit te szeretsz. (Meg amit a nagymama nem fog lehurrogni.)
Jamie Oliver például egyik receptjében simán sütőben süti meg a sonkát, félig főzve, félig karamellizálva – az eredmény pedig: omlós, szaftos, és annyira jó illatú, hogy még a szomszéd Pista bácsi is becsönget egy szeletért.
A jó sonka nem siet. És ez nem csak gasztronómiai tanács – ez már-már filozófia. A húsvéti sonkát lassan kell főzni vagy sütni, nem pedig forrásban lévő vízbe hajítani, mint egy zoknit a mosógépbe. A Pioneer Woman receptje is erről tanúskodik: alacsony hő, sok idő, sok szeretet – és egy kis édes-mézes máz, amitől végül mindenki a mennybe megy. Az ízlelőbimbóid legalábbis mindenképpen.
Ha igazán emlékezetes sonkát akarsz, nem kell Michelin-csillagos trükkök után kutatnod. Csak néhány alap dolog:
A sonka önmagában is főszereplő, de azért nem árt egy kis statisztéria. Friss torma, házi kalács, főtt tojás – ezek klasszikusak. De ha újítani akarsz, jöhet egy kis rukkolás saláta, grillezett zöldségek, vagy akár egy ananászos-chilis mártás is. Tudom, merész, de néha pont ez kell.
A húsvéti sonka igazi szuperhős: másnap talán még jobb. Sonkás tojásrántotta? Tészta sonkadarabkákkal és sajttal? Melegszendvics reggelire? Csak a képzeleted szab határt – meg a maradék mennyisége.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.