Egy ráktúlélő figyelmeztet: ez a furcsa tünet rosszindulatú daganatra utal

Medical,Worker,With,A,Plus,Icon,Represents,The,Healthcare,And
Shutterstock - raker
betegség tünet szájrák nyelv gyanú
Chris Byrne túlélte a rákot, ami olyan tünettel jelentkezett, amiről sosem gondolta volna, hogy a betegség jele. A rosszindulatú daganatos betegséget túlélt férfi elmondja, mire kell figyelni, és mikor kell orvosi segítséget kérni.

Egy ráktúlélő elmondja, mi az a furcsa tünet, amelyet, ha észlelsz a szádban, azonnal fordulj orvoshoz. A rosszindulatú daganatos betegséggel sikeresen megküzdő férfi maga sem gondolta, hogy rákbetegsége van, amíg fogorvosa el nem küldte alaposabb kivizsgálásra.

rosszindulatú daganat, szájrák, nyelv
Így néz ki egy egészséges nyelv - a száj rosszindulatú daganatának tünetei a száj bármelyik részében jelentkezhetnek
Forrás: Shutterstock

A ráktúlélő sosem gondota volna, hogy a furcsa fekély a rosszindulatú daganat tünete

 Chris Byrne elmondta, hogy a horrordiagnózist mindössze hetekkel azután kapta, hogy észrevette, hogy valami szokatlan dolog történik a szájpadlásán. A worcestershire-i  férfi elmondta, hogy aggodalmát felvetette a feleségének, aki azt tanácsolta neki, hogy a nyelvén kialakult furcsa fekélyt vizsgáltassa meg egy szakorvossal. Így elment a fogorvosához, aki beutalt a helyi kórház fej- és nyaki osztályára. Chris Byrne elmondta, hogy még akkor sem gyanakodott rákra.

Az orvosok közölték vele, hogy a biopszia megerősítette a gyanújukat: szájrákban szenved. A betegség a száj bármelyik részét érintheti, beleértve az ínyt, a nyelvet, az arc belsejét vagy az ajkakat, s noha bárkivel előfordulhat, a legtöbb eset a 66 és 70 év közötti korosztályt érinti.

A tünetek közé tartozik a három hétnél tovább tartó szájfekély, a piros vagy fehér foltok, csomók, fájdalom, nyelési nehézség, beszédzavar, csomó a nyakon vagy a torokban, illetve az akaratlan fogyás.

Chris korán felfedezte a betegséget, ami azt jelentette, hogy a műtét után nem kellett sugárterápián átesnie. De így is egy kimerítő, tízórás műtét várta, ahol az orvosok eltávolították a nyelve egy részét, majd az alkarjából vett bőrből rekonstruálták azt, valamint több nyirokcsomóját is eltávolították. Hat évvel az életét megváltoztató műtét után Chris ma már rákmentes, és energiáját mások segítésére fordítja. 

„Annyira hálás vagyok, hogy nem hagytam figyelmen kívül a szájfekélyt, és kivizsgáltattam”nyilatkozta a férfi, aki azóta jótékonysági szervezetet is alapított egy másik túlélővel, a nyaki és szájdaganatos betegek támogatására.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.